dinsdag 22 mei 2018

2018 Mei vakantie - dag 21

Maandag 21 mei -  Van Heerenveen op de fiets naar Akkrum

  • Heerenveen - Akkrum  26 km 
  • Vertrek  13.30 h. Aankomst  16.30 h.
  • Wind: oost 4
  • Weer: Onbewolkt, 22 gr.C.

De treinreis van Den Haag CS naar Heerenveen gaat vlotjes, na ruim 2 uur uur stap ik uit in Heerenveen, Fiets mee in de trein, prima service van NS.
Er staat een lekker oostenwindje, in Heerenveen rijd ik verkeerd en kom uiteindelijk uit in Joure bij de Big M. Een wrap en een goede espresso smaakt goed.

Van Joure naar Akkrum is een mooie fietstocht door het Friese weidelandschap. Weinig koeien in de wei, de prijs van de melk in de supermarkt is natuurlijk veel te laag, dat dwingt de melkveehouders om superefficient te werken. Dus de koeien blijven op stal en de weilanden worden ingezaaid met Engels raaigras met een hoge voederwaarde. 


Het is, met halve wind, lekker fietsen. Langs Terkapele, over de Heerenzijlbrug en over de twee bruggen van Terherne. Leuk om er eens overheen te fietsen.  In Terherne veel volle terrasjes, het is ook mooi weer op deze 2e Pinksterdag.

Bij Akkrum toch nog een weiland met koeien, altijd een gemoedelijk gezicht. Het weiland is van een biologische boer en functioneert ook als 'trekganzenfoeragegebied'


In Akkrum wordt in juni feest gevierd " Manhattan aan de Boarn " Dit alles ter gelegenheid van het feit dat de Akkrummer Folkert Kuipers / Frank Coopers honderd jaar geleden de eerste department store in Manhattan opende. Folkert emigreerde naar de V.S. als handelaar in manufacturen, en heeft daar goed geboerd.
Twee weekenden in juni is een deel van de Akkrummers verkleed als New Yorkers uit 1896 en wordt met grote spandoeken en tenten Manhattan nagebouwd.


Frank Coopers was een weldoener, hij bouwde in 1900 Coopersburg,  mooie huisjes voor arme ouderen uit Akkrum, die daar gratis mochten wonen en een maandelijkse toelage kregen. 



Om half vijf bij de Poiesz supermarkt nog wat boodschappen gehaald en op m'n gemak naar de jachthaven gefietst, leuke fietstocht

Voor het schoonmaken van de flexibele watertank heb ik Dr.Keddo gekocht. Halve fles in de tank gieten, tank vullen , even de slangen doorspoelen en dan 12 uur laten staan. Morgen moet er weer kraakhelder water uit de kraan komen. En anders moet er een nieuwe watertank in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten