maandag 7 mei 2018

2018 Mei vakantie - dag 6

Zaterdag 6 mei  -  Op de kluiver naar Akkrum
  • Woudsendse Rakken - Akkrum . Log 15 zm, totaal 57 zm
  • Vertrek 11.30 h. h. Aankomst 15.00 h.
  • Wind: O 4
  • Weer: Onbewolkt,  zonnig, 16 gr.
Na een heldere nacht met een schitterende sterrenhemel worden we wakker van een stuk of 10 hard voorbijvarende, meest gesleepte, vee- en melkpramen. Mooie kleine, lage platbodems, waarmee de koeien van en aan boord gingen bij de vele eilandjes in het veengebied.
Op het Heegermeer wordt een race gehouden met deze mooie platbodems, om 12.00 h. zeilen we er langs op weg naar Heeg.


Het is weer prachtig weer, zonnig en een mooie oostenwind. Op het Heegermeer gaat de kluiver bij, die staat er weer mooi bij. In het achterlijk zaten twee scheuren, daar heeft de zeilmaker netjes twee stukken op genaaid.(we doen tijdens onze zeilvakanties zelden de hoes over de kluiver, door het UV licht is het zeildoek bij het voorlijk kennelijk aangetast. lesje geleerd !)

Op de Jeltesloot natuurlijk de wind pal tegen, dus een half uurtje op de motor. 
Het is druk, het zeilseizoen is nu echt begonnen, de huurvalken worden naar hun bestemming gesleept.


Op het Prinses Margriet kanaal kunnen we weer zeilen, we hebben geen zin om grootzeil en fok te hijsen, dus gaan we verder op alleen de kluiver met 3 kts. Heel relaxed allemaal, door de Holle Greft naar het Sneekermeer. Daar is het druk met groepen lesboten en wedstrijdjes. Ik geloof dat ze in het noorden nog een week mei vakantie hebben.


Bij de Heerenzijlbrug liggen veel schepen te wachten. Na een kwartiertje nog geen beweging, aan allebei de kanten de lichten op rood. Ap roept de brugwachter op op kanaal 18 en vraagt of de brug defect is. Direct gaat het licht op rood-groen. We denken dat de brugwachter een klein middagdutje deed in het warme brugwachtershuisje !

Om 15.00 h. varen we onze box binnen. Opruimen en schoonmaken en Ap haalt de oude boordaccu los. De jongens van de jachthaven Drijfveer willen hem graag hebben en opknappen voor de kajuitjachtjes die ze verhuren. Ook de oude startaccu kunnen ze volgende week krijgen, ze hebben 9 jaar dienst gedaan.
Wij kopen, na uitvoerig NBOA WhatsApp advies, twee nieuwe. Een startaccu van 74 Ah en een boordaccu van 105 Ah. Voor comfort en veiligheid zeggen Jur en Ronald .....

Om vijf uur stappen we in de auto, onderweg in Lelystad bij de Big M nog een frietje en een wrap eten en om half negen zijn we thuis. 

Ineke mag maandag en dinsdag weer voor de klas staan in Zoetermeer, Ap heeft het even druk met Leergeld en gaat naar Carglass om een nieuwe voorruit te laten zetten in de oude Corolla.

Woensdag gaan we weer aan boord, het plan is om in het lange Hemelvaartweekend naar Hoorn te zeilen via Broekerhaven.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten