zondag 13 mei 2018

2018 Mei vakantie - dag 13, voorlopig laatste dag

Zondag 13 mei -  Onverwacht mooi weer en een lopend windje !

  • Woudsendse Rakken - Akkrum 15 zm,  totaal 143 zm
  • Vertrek  10.30 h. Aankomst  15.00 h.
  • Wind: ZO 2-3
  • Weer: hoge bewolking, weimig zon, 22 gr
Een cadeautje als we opstaan ! Er staat geen oostenwind maar een mooie ZO 2-3. De hele tocht naar Akkrum is bezeild. Na een ontbijtje met eitje en cadeautje (reisgidsje N-Ierland) voor Ineke vanwege Moederdag ruimen we snel op, doen de afwas en zetten zeil op het Heegermeer. We zeilen nog even langs de StayOkay waar Stephan z'n Optimist en Splash diploma's haalde en Ap heeft leren platbodem zeilen op de antieke Tjotters.
Op de Jeltesloot maken we zo'n 4,5 knoop vaart, dat is lekker zeilen.


Nog een stukje PM kanaal, door de brug en dan stuurboord uit de Holle Greft in en verderop naar bakboord door de ondiepe Dolte naar het Sneekermeer.
We varen door een mooi stuk niet-ontgonnen moerassig veengebied, met de karakteristieke windmolens om de zaak een beetje droog te houden


Weer gezellig druk met zeilwedstrjden, mooie Schakels, Jollen en Regenboog klasse.
Op het PM kanaal weinig beroepsvaart, het is zondag, maar er komt ons wel een grote duwcombinatie tegemoet. Het lijkt wel die duwbakken steeds groter worden. Maar we zijn er blij mee,transport over water heeft zo z'n voordelen. Zonder beroepsvaart hadden we niet zulke mooie vaarwegen, sluizen en aquaducten !


Het verschijnsel "varende stacaravan" zien we ook steeds vaker. eerst op de Grevelingen, nu ook op de Friese meren. het ziet er niet uit, ik ben benieuwd hoe het onderwaterschip er uit ziet.




We kiezen deze keer voor de brug bij Terherne, helaas op afstand bediend, we moeten flink lang wachten. Heerenzijl draait vlotter (als de brugwachter niet slaapt)

Laatste kwartiertje naar Akkrum op de motor, schoon schip maken, boxje indraaien en de IJsselmeermugjes wegpoetsen en -vegen. Ze steken niet, maar als er 1000 in je buiskap, op de zeilen en in de kajuit zitten is dat akelig veel werk om weer schoon te maken.

Conclusie: het was een geslaagde meivakantie. In twee etappes, vanwege het slechte weer tijdens het eerste weekend. 
De nieuwe accu's zorgen voor luxe en comfort, nu nog de waterzak schoon zien te krijgen met Dr. Keddo. Lukt het niet dan moeten we een nieuwe kopen. 

Vanavond uit eten bij de "Oude Griek" met dochter Judith. De andere twee kinderen, Sandra en Stephan, wonen in resp. Belfast en Toulouse, maar maakten onderweg leuk contact met WhatsApp video.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten