maandag 1 juni 2020

2020 Pinkstervakantie - Dag 6 - Texel : Huur-Een-E-Bike-Terreur

Zondag 31 mei - 1e Pinksterdag  -  Fietsen naar de duinen en de Koog

De NO wind blijft flink doorstaan, we fietsen via Den Burg naar het duinfietspad dat begint bij Paal 12, het strandpaviljoen waar Jan Wolkers z'n vaste leunstoel had. ( 5 jaar geleden hebben we de Jan Wolkers fietsroute gedaan, erg leuk. Ik zal de routebeschrijving scannen, zodat ie op de NBOA site komt)

Paal 12 gaat morgen pas open, stipt om 12 uur. We fietsen rustig door naar Den Burg. Nou ja, rustig......Er zijn nogal wat toeristen die een E-Bike huren en er niet goed mee om kunnen gaan en ook hun snelheid niet kunnen inschatten. Op smalle fietspaden moeten ze perse passeren, bellend en roepend. Nog erger dan groepjes wielrenners, de beruchte MAMILs *

In Den Burg is het redelijk druk, we eten een patatje bij Paul's Patat. Keurig geregeld, buiten volop plek om de snacks op te eten tussen de zwerfkeien. (in de voorlaatste ijstijd kwam het ijs tot halverwege Texel en tot de Rode Klif in Friesland)


De twee winkelstraten van Den Burg zijn echte tourist-traps, alle overbodige snuisterijen en wadden souvenirs  worden in twee talen aangeprezen. De horeca treft voorbereidingen voor het openstellen morgen. Plexiglas schotjes, tafeltjes op (bijna) 1,50 m. etc. Het zal ons benieuwen hoe dat morgen gaat in de grote steden.



Op de terugweg komen we in Den Burg langs het park met de sculptuur "Onbekommerd" gemaakt door Jan Wolkers, ter nagedachtenis aan Jac. P. Thijsse. Mooi ding in staal en glas, vooral als de zon er goed op valt.


Bij de AH in Den Burg doen we boodschappen voor twee dagen, want de christelijke Spar in Oudeschild is dicht.
We fietsen richting het oosten, natuurlijk met flink wind tegen. Wat is toch dat fenomeen dat bij Oostenwind aan het eind van de middag de wind ruimt en flink toeneemt. Het tegenovergestelde van de 'dagelijkse gang', waarbij aan het begin van de avond de wind juist afneemt. 

We zijn flink moe van 4 km stoempen als we in Oudeschild aankomen.  Er zijn al wat jachten uitgevaren, morgenochtend vertrekken er nog meer en komt er weer ruimte in de haven. 
Per 1 juli gaan de sanitaire voorziening weer open, lekker warm douchen na zo'n fietstocht is er nu nog niet bij.

Ter gelegenheid van 1e Pinksterdag maken we een culinaire schotel klaar met een bijpassende rode Cote du Vieux Bouclier


Morgen, als de wind meewerkt, willen we naar de noordpunt, de vuurtoren van Cocksdorp. En vanavond kijken we naar deel 9 van Homeland 8.

* MAMIL  Middle Aged Men In Lycra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten