dinsdag 2 juni 2020

2020 Pinkstervakantie - Dag 7 - Richting Cocksdorp, maar niet gehaald

Maandag 1 juni -  Appeltaart in Oosterend maar Cocksdorp is te ver met deze wind

Lekker op tijd uit de veren, de nachten worden steeds minder koud. Het zonnetje schijnt en Ap is al vroeg bezig om een nieuwe neerhaallijn te maken om vanuit de kuip de fok te kunnen strijken en vast te zetten aan dek. Werkt perfect, vooral handig bij single-handed.

Om half elf fietsen we richting De Waal, halve wind, goed te doen. We rijden langs het Vispaleis, de pallets zijn vervangen door keurige tafels en stoelen, klaar om vanaf 12 uur los te gaan. 

Bij de rotonde na het dorp de Waal staat weer een aardige sculptuur. De gemeente Texel heeft flink wat subsidie (toeristenbelasting.....) gegeven aan hedendaagse kunstenaars om sculpturen te maken die iets met de 7 dorpen te maken hebben. In De Waal staat "Het Spel" van Marijn Koenen Gorter, in 2011 geplaatst. Welk spel er gespeeld wordt is me niet helemaal duidelijk.


We nemen een verkeerde afslag en komen in Oosterend. Dat is pech........ het restaurantje bij de kerk is net opengegaan en serveert warme appeltaart. Na bijna drie maanden geen terras, geen restaurant, geen Cafe Max, is dit een cadeautje !



We blijven een half uurtje, de bediening moet nog op gang komen na lange tijd op non-actief.
Tegenover het terras hangt een oude barometer uit 1890. Mooi ding, geeft de barometerstand nog in mm kwik aan.


We fietsen dapper naar het noorden, maar de wind neemt weer toe en ruimt naar NO, later zelfs naar Oost. Na een half uurtje hebben we er genoeg van en zetten koers richting Oudeschild. De zadels van die huurfietsen zijn ook niet alles en we zijn fietsbroeken vergeten.

Heerlijk met de wind mee, door een voornamelijk agrarisch landschap. Texel is natuurlijk voor 90% landbouwgrond, met alleen in het westen wat bossen, heide en duinen. En natuurlijk de Slufter. Vooral bij de Koog heel veel, steeds meer, vakantieparken, wellness centra en campings.
Eigenlijk is er niet veel verschil met Noord-Beveland, maar ja, Noord-Beveland wordt niet aanbevolen door Lonely Planet.

Sommige boeren maaien of spuiten de randen van de weilanden niet, daar zie je dan mooie stroken met bloeiende wilde planten.


En bossen enorm grote klaprozen, Ineke wil van de foto nieuwjaarskaarten maken.


Even verderop staan een paar merries met jonge veulens in de wei. De meeste veulens hebben een totaal andere kleur dan hun moeder. Wat gebeurt er toch allemaal op Texel ?


Om drie uur zijn we terug bij de haven. Ap duikt nog even de winkel van de visserij coöperatie in, op zoek naar een "soft shackle"  formerly known as ''fokkeschoot knoop". De CIV is natuurlijk geen echte zeilerswnkel, dus zo'n mooie van dyneema hebben ze niet, maar wel voor 8 euro eentje van gewoon 12 mm touw. En kan 2000 kg hebben.

Aan boord ga ik aan de slag met de schoten van de kluiver, lussen met stevige rode takelingen, en een uurtje later heb ik zo'n fancy soft shackle, keurig op maat.


Nog wat andere klusjes, de sluiting van de kraanlijn wordt vervangen, de schijfjes onder aan de mast  en achterop de giek worden gesmeerd, ik spuit Teflon spray in de gleuf voor de leuvers van het grootzeil, water tanken, waterflessen vullen. Wat hebben we toch een druk leven.

Om zes uur nog even een frietje met wat lekkers gepakt bij Veronica, altruïstisch als we zijn ondersteunen we de lokale horeca. 

Morgen rond tien uur afvaren naar Den Over, met de ebstroom tot het Gat van de Stier, dan met de vloedstroom door het Visjagersgaatje naar Den Oever. De wind wordt Oost, dus dat wordt kruisen, ook op het IJsselmeer richting Workum. We willen naar Pearl Bay aan het Gaastmeer, wellicht zien we in Friesland nog meer North Beaches, altijd gezellig.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten