vrijdag 5 juni 2020

2020 Pinkstervakantie - Dag 9 en 10 - Gaastmeer en terug naar Akkrum

Woensdag 3 juni en donderdag 4 juni

Het ij voorlopig de laatste dag met warm, zonnig weer. We doen rustig aan, als het wat warmer wordt neemt Ap een duik en maakt aan bakboord onder het schip de transducer van het echolood schoon. Dat valt nog niet mee op de tast met een veger op een steeltje. Maar het helpt niet, het display blijft 5 streepjes geven. Pech.
Het water is lekker en ik maak de waterlijn goed schoon. De boot heeft deze winter in de haven gelegen en op de waterlijn zit veel groene aangroei. Maar het vliegt er af.

Na het zwemmen gaat de Watski parasol boven de giek, er staat weinig wind en het wordt aardig warm. Ineke maakt na een siesta het berghout verder schoon. Gonnie's tip, warm water met soda, werkt uitstekend. Ap maakt de oude gaatjes van de scharnieren in de bakskist dicht.
Rond vijf uur komt de Windroos binnen. Van Enkhuizen via Lemmer naar het Gaastmeer.
Margreet en Geert meren af aan hoger wal, beetje uit de wind. En natuurlijk op 1,5 m. met witte wijn en nootjes, bijkletsen.


Als het koud wordt gaat ieder op het eigen bootje eten klaarmaken. Bij ons is dat de nasi van gisteren aangevuld met vegetarische nasi (rood pepertje, knoflook, sambal, uitjes, boemboe sateh). Smaakt weer prima.

Donderdagmorgen is het bewolkt en staat er een frisse wind uit NO. De weersverwachting voor de komende dagen is niet best, depressies, koufronten, harde wind uit NW en veel regen. Het plan om vrijdag in Stavoren met vier NB's te verzamelen wordt letterlijk in de ijskast gezet
Om elf uur komt de Parel, met Margaretha en Jur nog even langs, op weg van Workum naar hun thuishaven Warns.
Koffie met lekkere koekjes, technische details over tablets, corona, C-Maps, het Franse Gaatje, etc. en de hoopvolle boodschap dat op de Waddeneilanden (in ieder geval Texel) vanaf volgende week mogelijk de sanitaire voorzieningen weer open gaan, met de nodige voorzorgsmaatregelen. Hoi, hoi, weer een warme douche en andere gemakken.

Het lukt toch nog om drie NB's op de foto te krijgen !


De Windroos vertrekt rond 13.00 h. naar thuishaven Goingarijp, een half uurtje later vertrekt ook de Parel.  Margaretha en Jur laten weer een staaltje zeilschoolervaring zien: afvaren, op zeil, met een North Beach van lagerwal. Op de site "parelonderweg" staat het filmpje dat ik er van maakte

Er komen een paar buien aan, Ineke duikt in de voorpiek met een goed boek (.....) en Ap doet een internetstudie naar het probleem met de dieptemeter. En ja hoor, op het Zeilersforum heeft de koper van een boot hetzelfde probleem met een ST 60. Het display staat per ongelijk ingesteld op 'repeater' en niet op 'master'. Bij het zeil hijsen heb ik kennelijk per ongeluk 3 seconden op twee knopjes geduwd. Binnen een minuut is het probleem opgelost en geeft de meter weer de juiste diepte aan. Hoera, dat scheelt een hoop tijd en geld, want voor een nieuwe transducer moet de boot in de takels hangen.

Om half vijf is het aardig opgeklaard en maken we voor&achter. Op het Gaastmeer grootzeil en fok hijsen en met een vaartje van 5 kts op Heeg aan.
Links en rechts van ons vallen buien, maar behoudens een paar spetters houden we het droog.


Bij het PM kanaal moeten de zeilen naar beneden met die N wind. De brug draait snel, we gaan geen zeil meer zetten want NNO 5-6 op het Sneekermeer. Aan de westwal van de Holle Greft ligt het mudje vol, logisch want daar is nog wat luwte. Verderop aan het Sneekermeer zijn de Marrekrite plekken leeg. Ap belt op naar onze favoriete pizzeria La Ruota in Akkrum. Ze zijn, in principe, tot 20.00 h. open om af te halen. We bestellen twee pizza's. Het gas gaat een tandje bij, om half acht passeren we de Heerenzijl brug en precies om 20.00 h. liggen we in box K 14. Ap loopt snel naar de auto, struikelt half over een afmeer ring, maar hij is om tien over acht bij de beste pizzeria van Friesland. De Napolitana en Hawai (die kennen ze in Napels niet) komen net uit de oven. De Sardijnse eigenaar kent me inmiddels en knikt vriendelijk. "Koud he", ja ik loop nog in m'n zeilpak. Om half negen zitten we aan boord te smullen.
Nog even schoon schip maken, er vallen een paar buien, maar in de kajuit is het goed toeven.
Einde van een mooie zeilvakantie !

P.S. Op vrijdagmorgen blijkt dat de sanitaire voorzieningen van Tusken de Marren weer open zijn voor max. 2 personen per M/V voorziening. Ziet er erg netjes uit, met handwas gel.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten