woensdag 3 juni 2020

2020 Pinkstervakantie - Dag 8 - Van Oudeschild naar Workum (Gaastmeer)

Dinsdag 2 juni  -  Scherp aan de wind door het Visjagersgaatje

  •  Oudeschild - Gaastmeer  29 zm  - Totaal 80 zm
  • Vertrek : 10.30 h. Aankomst Gaastmeer 19.30 h..
  • Wind: NO 2-3 later krimpend naar NNO 4
  • Weer: Hoge sluierbewolking, 22 gr. C

We hebben een mooie zeildag voor de boeg ! Ineke gaat om half negen bij bakker Timmer om lekker volkorenbrood en krentenbollen. 
Ap kijkt een paar dingen na aan de motor, want op hogere toerentallen loopt is niet lekker. Eerst wierfilter bekijken, dat is ok. Dan ontluchten en als laatste een moertje bovenop de brandstof grof filter aandraaien, dat zat niet helemaal vast.

Om half elf, uurtje voor LW Oudeschild varen we uit. Zeilen omhoog, heerlijk, we zeilen ! Er staat weinig wind, maar met de ebstroom zijn we een uurtje later bij de M8 boei. We hebben een flink stuk afgesneden bij het Gat van de Stier, toen deed de dieptemeter het nog.

We moeten kruisen in het Malzwin, dat schiet niet echt op, weinig wind en de stroom staat nog een beetje tegen. Maar het overstag gaan met de kluiver gaat nu soepel dankzij de soft shackle. Als we in het Visjagersgaatje zijn  kunnen we aan de wind alles zeilen tot Den Oever.
We komen langs de zandplaatjes van het Balgzand. Het is LW en op de platen liggen een stuk of zes zeehonden. De eerste van dit jaar.


In het Visjagersgaatje naar Den Oever is het file zeilen. De Pinksterdagen zitten er weer op.


De brug van de Stevin sluis draait vlotjes (gaat niet altijd goed bij warm weer). Een grote binnenvaarder vaart de sluis in, dat wordt dus wachten. Vanwege de werkzaamheden aan de Afsluitdijk gaat er veel werkverkeer door de sluis. Grind, zand, brandstof. Met 6 andere jachten wachten we aan de dukdalven.



Na een uurtje mogen we schutten, van zout naar zoet is makkelijk, de stroom loopt dan met je mee naar binnen ( "Van zoet naar zout gaat fout, van zout naar zoet gaat goed")
De Yanmar loopt weer als een zonnetje, ook op vol vermogen.

Naar Workum is het nog 12 zm. De wind is NO 3, net aan bezeild en krimpt een uurtje later naar
NNO 4. De zon komt door de hoge sluierbewolking, de boot loopt 5,5 kts en de venijnige IJsselmeer golfjes moeten zich nog opbouwen.

Opeens stopt de dieptemeter er mee. Geen idee hoe het komt, geen ondiepte geraakt, en ik vraag de NBOA vraagbaak om advies. Van drie kanten komen de ideeën, mooi die groeps-app.  Het kunnen waterplanten zijn, of aangroei aan het onderwaterschip. Morgen de zwembroek aan en eens kijken wat het probleem is.


 Om half zes zijn we bij de aanloop van Workum. Ineke maakt natuurlijk foto's van die schattige lammetjes op de dijk ("kiek,kiek, kiek, een kacheltje op den diek")
Die hadden we op Texel nog niet gezien....



De historische (zee) sluis van Workum gaat al open, we liggen met twee jachten in de kolk. Sluis- en bruggengeld is nog steeds € 5,-, maar voor dat geld draaien alle drie bruggen in het stadje nog voor je aankomt. Het is een genot om rustig door het mooie Workum te varen. In de nieuwe gemeente haven is nog veel plek, maar wij hebben zin om op een rustige Marrekrite plek te gaan liggen. 
Bij de spoorbrug even wachten op het boemeltje naar Stavoren, dan kan de kluiver uit en zeilen we nog een half uurtje naar het Gaastmeer. We vinden daar een plekje aan het zuidelijke haventje, de beroemde "Pearl Bay" 


We maken een flinke pan nasi, wijntje en biertje er bij, de bekroning van een mooie dag.
Er liggen een paar motorbootjes en twee jachten, maar vanaf half tien is het doodstil hier en horen we alleen het gekwetter en getjilp van vogels.

We kijken naar het nieuws en zijn onder de indruk van "Blackout Tuesday Movement" 
Niet onder de indruk van de uit de hand gelopen betoging op de Dam,  maar wel van de wereldwijde stille en luide protesten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten