dinsdag 4 juli 2023

10 - 18 juni 2023 Met collega NB24's Madame Rosa en Kuum naar Texel

Na een erg geslaagde midweek op Landal bij Cocksdorp op Texel, met alle kinderen, en kleinkinderen zijn we weer een week thuis, met bridge voor Ineke, de rollator bus voor Ap, afspraak voor APK bij de oogarts, servicebeurt voor de Nissan, de tuin, oppassen, dat soort zaken dus. Maar na een poosje werd het weer tijd om zout water te proeven. 

Op vrijdag 9 juni Ineke afgezet in Almere, even koffie drinken bij Sandra en zelf doorgereden naar Akkrum. Boodschappen gedaan, pizza gehaald bij La Ruota, en aan boord begonnen met schuren van de mahonie kajuitlijsten.

Zaterdag 10 juni, stralend weer, lekker NO windje,  onderhoud aan de motor, beetje klussen, watertank gevuld met schoonmaakmiddel Dr. Keddo en rond 12 uur op de kluiver richting Sneekermeer. Het gaat niet heel hard, maar lekker relaxed zeilen.

Het is ontzettend druk op het Sneekermeer, heel veel gehuurde motorsloepen en motorboten. Ook veel suppers, kano's, Valken, etc. Niet iedereen kent de regels op het water ....

Langs de Gudzekop lag het helemaal vol, vooral motorboten



Op het Heegermeer viel de wind bijna weg, grootzeil omhoog, luiver uitgeboomd, toch nog 3 kts.
Ik vaar rustig richting Warns, de thuishaven van de Parel van Jur & Margaretha.  Mooie jachthaven, rustig gelegen en voor de kleinere boten mooi uitzicht op de weilanden. En het 3e grote voordeel is natuurlijk dat je in een uurtje op het IJsselmeer zit richting Kornwerderzand of Den Oever. Of oostwaarts naar mooie Marrekrite plekken aan meertjes, plassen en slootjes 
Volgend jaar komt er waarschijnlijk een ligplaats vrij en kun je hier de Schone Waardin zien liggen.


Jur is aan boord van de Parel en we maken het, zoals altijd, gezellig met z'n tweeen. 
Na een zelfgemaakte boerenkoolstamppot ga ik lekker slapen.

Zondag 11 juni
Weer schitterend weer, wel een dwarrel windje. De sluis in Stavoren gaat vlotjes, na de sluis alle zeilen bij en met de WNW wind eerst een slag richting Kornwerderzand. 
De wind valt gedurende een uur helemaal weg, het is erg warm en drukkend. Motor aan.


Hoe dichter bij de Afsluitdijk hoe meer de wind gaat ruimen en toenemen naar N, het zeewind effect. Maar meer dan N 1-2 wordt het niet en het blijft drukkend warm.
Om 17.00 h. ben ik bijna bij Den Oever, ik heb geen zin om in een warme haven te liggen en ga naast de zandplaat "Nieuwe Zeug" voor anker. Heerlijk windje, mooi uitzicht.



Paar broodjes, tortilla, de zon gaat mooi onder, er komen wat wolken en wat meer wind, mandieën met de puts, Pinot Grigio,  deze dag kan niet meer stuk !


Maandag 12 juni
Het is 's nachts wat harder gaan waaien en die rottige korte IJsselmeer golven maken me om 06.00 h. al wakker. Hup, anker op en naar de sluis. Dat anker hieuwen valt niet mee, ik heb ruzie met het waterstag en het zijstag van de kluiver. Ja Ap, je moet de kluiverboom intrekken en de stagen met een lijntje naar bakboord brengen, dan heb je daar geen last van !

Ik kan zo de sluis in varen achter twee grote charter tjalken. In de Waddenhaven is het rustig, afmeren in een boxje en genieten van de zonsopkomst.


Na een powernap boodschappen bij de supermarkt. Dat is een rot end van de haven, de Brompton blijkt weer een zegen. Helaas is zowel de viskraam als het visrestaurant op maandag dicht ( is maandag de nieuwe zondag geworden ?) 
Rond een uur of twee arrieert de Madame Rosa uit Enkhuizen. Heerlijk weerzien met Jet en Dick, smaakvol notenbrood van de speciaal bakker uit Amsterdam. 
OK, er komen ook goede dingen uit 020.


De Kuum, met John singlehanded, is al de hele dag onderweg van Volendam naar Den Oever. Er staat wel wind, maar uit de verkeerde hoek. Rond half tien vaart John de haven binnen na een tocht van 11 uur, knap hoor.

Dinsdag 13 juni naar Oudeschild
Er staat een aangenaam windje uit het NW, dat wordt genieten op een bezeilde koers naar Oudeschild. Om half negen de haven uit, alle zeilen bij en met destroom mee varen we met 5 kts over het Visjagersgaatje.


Voor de route over de Bollen hadden we een uurtje eerder moeten vertrekken, door de NO wind is er wat verlaging. De route door "Het gat van de stier " is ook mooi, paar zeehondjes, de wind neemt toe, kluiver ingedraaid, gaat lekker zo.

Kuum wijkt niet af van ingesleten gewoontes en dreigt weer naar Engeland te zeilen. Maar hij kijkt op tijd op z'n kompas en verlegt z'n koers. En neemt een foto van Madame Rosa en Schone Waardin.


Om elf uur meren we af in Oudeschild. Toch nog vrij druk, vooral met grote zeilboten die als vakantiehuis gebruikt worden door pensionados, hun kinderen en kleinkinderen. Aan de mooie nieuwe steigers voor boten < 8 meter is nog volop plek.

Het is warm en zonnig in de haven, maar onder de parasol (let op de via marktplaas gekochte verstelbare lierparasolhouder, wat een uitkomst ! Gekocht van iemand in Enschede, afgeleverd bij de praktijk van Peter, leve de NBOA)





Dick en Jet hebben er ook gelijk één gekocht voor hun blauwe parasol, in het verassend goed geoutilleerde watersportwinkeltje in het dorp.


Woensdag 14 en donderdag 15 juni.
Twee prachtige dagen op Texel, heerlijk fietsen op de vouwfiets. Het is redelijk druk, vooral met groepen nederlandse en duitse scholieren. En gelijk hebben ze, je kunt met dit warme weer beter op Texel zitten dan in Rome of Praag. Op de Wadden is het toch altijd zo'n 5 gr. koeler dan in het midden van het land.


Bij de campingwnkel koop ik een vrij dikke foam campingmatras. In tweeén knippen, op maat maken, op elkaar plakken en onder de wat ingezakte matras aan stuurboord. Zo, dat zit en slaapt weer een stuk beter.
Bij Lokaal 16 in Den Burg (aanrader als je van vers en lekker en gezond houdt) eet ik een lekker broodje "avocado power" In deze leuke, beetje alternatieve eettuin vierden we op 26 mei Ineke's verjaardag met alle kinderen en kleinkinderen. Top !


Op donderdag zwaaien we John uit, die zeilt naar Vlieland met weinig wind. 
Dick, Jet en ik gaan om half twaalf uitgebreid ontbijten bij Lokaal 16. Lekker in de tuin, in de schaduw.

In de haven ligt een felgele Marieholm. Met thuishaven Balk  moet je bijbelvaste boot natuurlijk Splinter heten !


Vrijdag 16 juni 
Vroeg uit de veren, 04.45 h., om met de vloedstroom naar Kornwerderzand te zeilen. Er staat bijna geen wind, de zon komt op om 05.15 h. altijd een magisch moment. 


Madame Rosa glijdt zachtjes door het rimpelende water. 


Na een half uurtje, als de zon wat kracht heeft, begint het een beetje te waaien uit het NW. Bezeilde koers door het Scheurrak, flinke stroom mee. Genieten
(toch kun je op de foto zien dat ik Ineke verschrikkelijk mis : )



Om half tien zijn we in de voorhaven van Kornwerderzand. Half uurtje wachten tot de brug open gaat ( er bestaat kennelijk toch een soort van onofficieel verkeersspits protocol) en vlotjes schutten.
Roerend afscheid van Madame Rosa, Dick en Jet gaan naar Makkum, ik ga door naar Stavoren.


Op het IJsselmeer geen vliegjes vandaag, wél een lekker N windje. Met de uitgeboomde kluiver aan lij  en het grootzeil aan loefzijde ( Dutch milkmaid) gaat het met 4 kts zuidwaarts.


Met 4 kts glijdt de Waardin over het IJsselmeer, rond 14.00 h. door de sluis van Stavoren. Even 20 liter GTL tanken in de volle binnenhaven. Ik zoek het verderop richting Morra. Daar liggen drie meerboeien, heerlijk in de wind, want het is nog steeds warm.


Rustig hier, lekker douchen met de puts ( als ik solo zeil ga ik niet zwemmen, als ik kramp krijg kom ik niet meer aan boord .....)

Hapje eten maken, glaasje Sauvignon, radio aan, zon gaat onder, ach ja.....


Zaterdag 17 juni
De Schone Waardin en ik liggen hier wel lekker. Er moet nog veel geschuurd en gelakt worden in voorpiek van Ineke en ook de lijt van de kajuitopening heeft nog een paar laagjes nodig.
En waar kun je dat beter doen dan aan een meerboei in De Morra ?


Na twee uurtjes bukken, draaien en strekken in de voorpiek ziet het er weer netjes uit. 

Het wordt in de loop van de morgen flink warm, de parasol biedt verkoeling


In voorraadkist liggen nog eieren, met een jalapeno peper er bij, tomaat, peper en een uitje wordt dit een smakelijke ommelet.

Zondag 18 juni
Het is vannacht harder gaan waaien, er staat nu een ZW 6.. Om 07.00 h. anker op (ik bedoellosmaken van de meerboei), kluiver uit en met 6 kts vliegen we over Fluessen en Heegermeer.



Om 11.30 h. vaar ik ons boxje binnen. Nog even een laagje vernis hier en daar. 
Watertank nog een keer vullen met 50 ml Dr Keddo en 50 liter water, die kan mooi schoon worden.

Om half 1 nog even langs de bakker voor een warm saucijzenbroodje en richting Leidschendam.

Negen dagen solo zeilen, het is me goed bevallen. Met Ineke er bij is natuurlijk gezelliger, maar ik citeer de wijsheid van dhr. J Pels : " Als je solo zeilt hoef je alles alleen maar aan jezelf uit leggen, en die snapt het altijd "

Over twee weken begint de zomervakantie naar de Wadden, de Eems op en verder naar Duitse Wadden en Helgoland.

" Believe me, there is nothing -  absolutely nothing - half so much worth doing as simply messing around in 
boats ...."
Kenneth Grahame, Wind in the willows






































 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten