zaterdag 8 juli 2023

Zomer 2023 - dag 1 tot 4 - NBOA tocht van Harlingen via Ameland naar drie oude havens aan de Eems

 Zondag 2 juli  -  Harlingen

Ineke komt 's middags aan met de trein uit Den Haag, keuzedag 1e klas, wat een luxe. Ap is zaterdag met de Schone Waardin uit Akkrum vertrokken en vaart, vanwege de harde ZW wind, binnendoor naar Harlingen. Een tocht van 9 uur, met een tussenstop op een Marrekrite plek tussen Dronryp en Franeker, direct vóór de spoorbrug van het boemeltje naar Harlingen. 



Onderweg veel wind uit het NW, soms beetje regen, maar verder een mooie tocht op de motor.




Bij Franeker en Harlingen veel industrie en watersportbedrijven, werven, etc. Er ligt een erg fraaie stoomveerboot van de Holland-Friesland lijn. Als die in de vaart komt boek ik een retourtje Amsterdam - Stavoren.



In de HWSV krijg ik een mooie box aan de gracht, net achter de Therk Hiddes sluis. Daar ligt ook het Waarschip "Waere"van onze vrienden Ed en Margret, na een weekje varen vanuit Herkingen. 's Avonds gaan we lekker eten bij Nooitgedagt.

In de Noorderhaven ligt de Poinciana, de NB24 van Eric. Hij is solo komen zeilen vanuit Veere. Morgen verwachten we de Parel, met Jur en Margaretha, en de Kuum met John en Marja.

Maandag 3 juli, dinsdag 4 juli - Harlingen

Het waait nog steeds behoorlijk, Harlingen is één van onze favoriete havensteden met altijd veel bedrijvigheid in de havens en de winkelstraten.
Rond half twee vertrekt de Waere richting Franeker en verder naar het Lauwersmeer. Zij gaan dit jaar weer naar Denemarken. Goede vaart !


In de loop van de middag meert ook Parel aan, en een dag later de Kuum, na een lange, snelle, hevige tocht vanuit Volendam. De NBOA groep is compleet.

Jur komt aan boord om te kijken of het twee-pits kooktoestel te repareren is. We moeten de regelknop nu 4 min. ingedrukt houden voordat ie blijft branden. Onhandig, nieuwe thermokoppels moeten uitkomst geven. 

Ineke krijgt als studieboek het " NBOA handboek matroos"


Woensdag 5 juli - Stormwaarschuwing !

Nederland is in rep en roer, een kleine, diepe stormdepressie  "Poly" raast over Nederland, te beginnen in Zeeland en trekt gedurende de dag van ZW naar NO over het hele land. In IJmuiden wordt Bft 12 gemeten, dat is orkaankracht. 
Vooral in de grote steden vallen bomen om, dik in het loof en de wortels slecht ontwikkeld omdat er geen ruimte voor is.  


Nou ja, iedereen heeft de foto's gezien, maar onderstaand screenshot is wel erg fraai. ( CR Marja)


's Morgens flink veel regen, rond twaalf ur even rustig, dan zitten we in het oog, en vanaf half twee krijgt Harlingen de volle laag, Bft 10 wordt gemeten.

Ap gaat onverstoorbaar naar de Marine Discounter om nieuwe, soepele landvasten (helaas, wij doen alleen online zaken). Maar het "Toplicht" heeft ze op voorraad. Dan naar AH om boodschappen en fietst met windkracht 8 in de rug naar de boot.

De Harira soep wordt lekker. Bij gebrek aan een blender gebruikt Ap de stampotstamper. 


Het weerbericht voor donderdag 5 juli is gunstig voor de waddentocht naar Ameland over Kimstergat, Vingegat, Zwarte Haan en Kikkertgat. Heerlijk, we gaan weer zout water proeven.








 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten