zaterdag 1 juli 2023

Koud tijdens de voorjaars tochten 2023

Beste bloglezers, het is even stil geweest op het blog.  's Avonds aan boord te koud, te veel wind, te warm, etc. Maar we hebben wél volop gezeild. Daarom hier de eerste van drie korte verslagen.

Ik schrijf dit blog  op 1 juli, aan boord, afgemeerd  aan een mooi  klein Marrekrite plekje tussen Dronryp (beroemd vanwege Aart Staartjes) en Franeker. De Frisia brug in Franeker draait tot 20.00 h. en dat haal ik niet meer.


Ik ben vandaag 1 juli, begonnen aan een solo aanbrengtocht naar Harlingen..Plan was over Workum, KWZ en over de Boontjes naar Harlingen. De windverwachting ws ZW 5-6 en dan zijn Heegermeer en Fluessen geen pretje. Nu de N route over Leeuwarden.

Ineke heeft het nog druk met Leergeld, kleinkinderen, de tuin, van die dingen. Ze komt morgen in Harlingen aan boord.

10 - 16 mei - Hoe koud het was !  - Naar de Alde Feanen en Eernewoude 

OK, er was fris weer voorspeld. Maar geen regen, lekker, aangenaam windje, we hebben er zin in.

De tocht gaat naar de Alde Feanen, een mooi natuurgebied ten zuiden van Eernewoude. Zoals de naam al zegt, het zijn plassen en eilanden (legakkers) die zijn ontstaan tijdens de laagveen afgravingen van 1750 tot 1940.

Mooi vogelgebied, maar die vonden het te koud om al te broeden denken we.

Mooie wolkenluchten en onze favoriete Marrekriteplek hadden we voor onszelf. Bijna de hele tocht van 15 zm is bezeild met de NW wind



Na twee mooie nachten midden in de natuur zeilen we op de kluiver in 30 min. aar de jachthaven van Eernewoude. Prima jachthaven, nu nog lekker rustig, maar in het hoogseizoen is het hier BBQ en disco.

Ineke huurt een mooie fiets met 7 versnellingen, Ap heeft z'n Brompton. Rondom de Alde Feanen zijn mooie fietsroutes, aanbevolen door zeilvrienden Gonnie en Joost. Met zo veel sloten en vaarten is het natuurlijk een fietspontjes route. Het wordt ook beter weer, minder koud, maar nog wel vrij veel wind.





Het zijn mooie routes, o.a een rondje naar Grou en een leuke route naar Nij Beets.  Daar is een erg mooi openlucht mueum dat helemaal is gewijd aan de veenwerkers, de bazen, de uitbuiters, de sociale onrust en de opstand. Onder meer Domela Niewenhuis speelde een rol bij de strijd tegen de vijf K's : 
Kapitaal, Koning, Kazerne, Kroeg en Kerk.

De meeste turfwerkers kwamen uit de omgeving van Giethoorn en spraken Gieters.

Er zijn natuurlijk veel van dit soort plattelands- en visserij musea, maar dit museum laat veel indrukken achter.






Zondag 14 mei tot Dinsdag 16 mei : Gudzekop en Woudsend 
De wind is geruimd naar het noorden, het word elke dag kouder. We zeilen naar de Gudzekop, weer een nachtje in de vrije natuur. Heerlijk.


Maandag rustig naar Woudsend gezeild. De wind is nu NO, dus alles bezeild. In Woudsend waaide het behoorlijk, maar we hadden onszelf beloofd om asperges te gaan eten bij De Pleats.


Helaas, alle restaurants in Woudsend zijn op maandag dicht in het voorseizoen.
Wat doe je in zo'n geval: zelf asperges klaar maken natuurlijk ! Asperges passen prima in de hapjespan, gebakken aardappeltjes, gekookte eitjes, biologische ham. Het is wel passen, metn en piekeren op twee gaspitjes, maar het resultaat mag er zijn.


Op dinsdag 16 mei is het nog maar 9 gr. C. en er staat een harde, koude NO wind. Vannacht sliepen we onder twee slaapzakken en met een warme kruik. Het is verdorie 10 gr. kouder dan op Nieuwjaarsdag, gekkenwerk !
We kleden ons goed aan, zeilbroek, zeiljack, fleecetrui, muts, pet en varen rond 11.00 h. richting Akkrum.




OK, Ineke kijkt vrolijk, maar heeft vanaf de Jeltesloot in de kajuit gezeten met een boek. Pas na Heerenzyl komt ze weer te voorschijn, de held.

In Akkrum een lekkere warme douche, opruimen en richting Leidschendam. We dachten te gaan eten bij Le Marche bij Amsterdam. Maar die gaat om 17.00 h. dicht, er naast ligt de big M, dar wordt dus een Griekse wrap.

Ondankt de kou en de wind waren het 7 fijne dagen. De zeilen staan er goed bij, de motor snort er op los, en het berghout is weer schoon.

Volgende week gaan we met alle kinderen en kleinkinderen naar twee bungalows van Landal bij Cocksdorp op Texel. Zal het dan beter en vooral warmer weer zijn ?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten