vrijdag 21 juli 2023

Zomer 2023 - dag 14 - 2 dagen fietsen in Jemgum

Zaterdag 15 en zondag 16 juli  - 1 dag mooi weer, 1 dag wind en regen

We nemen roerend afscheid van Margaretha, Jur, Eric, John en Marja

Nog even poseren voor de foto




Bij de Avia tankstelle huren we twee mooie Union fietsen met 7 versnellingen. Er loopt een mooie fietsroute langs de Eems naar Leer. Daar hebben we goede herinneringen aan, dat komt later.

We passeren een heel groot aardgasmengstation. Hier werd/wordt het Russische aardgas gemengd met stikstof om het geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik. Ik geloof dat ook LNG, dat wordt aangevoerd in de Eemshaven, zo'n behandeling nodig heeft.

We hebben de W wind flink tegen, even rusten dus bij zo'n mooi fietsrustpunt met bankjes, klein schuilhuisje en een routekaart van de Eemsroute. Diewillen we volgend jaar wel fietsen,
375 km  "von den Quellen bis zu Müdung" Onderweg in hotelletjes of gasthuizen. Dag of  tien fietsen denken we, op gewone fietsen.





We komen langs een schrootbedrijf. Daar ligt een deel van de kapotte spoorbrug bij Weener die door een vrachtschip bijna in tweën is gevaren is op 2 december 2015.


De bouw van een nieuwe brug loopt steeds vertraging op, nu wordt 2030 genoemd.

Leer is een mooie oude stad aan de rivier. Binnenstad natuurlijk met C&A, Rossmann drogisterij (vol met Nederlanders), Douglas, H&M, etc. Ineke koopt een flesje J'Adore.

Maar Leer heeft ook een nog niet verpest oud gedeelte.



Waarom is Leer voor Ineke en mij zo's speciale stad: In 1969 voer Ap als leerling stuurman op de Meerdrecht, een containerschip van de Rotterdamse maatschapij Van Ommeren van 160 m. Vanuit Kaapstad (waar ik de eerste maanlanding via de Wereldomroep kon volgen, want nog geen tv in Zuid-Afrika) vervoerde het schip vismeel van de Willem Barentz naar Leer. Ap's moeder dacht: ik ga met Ineke (toen net 18) Ap eens opzoeken in Leer, met de trein vanuit Vlissingen ! Goed plan, moeder en schoondochter werden hoffelijk ontvangen aan boord, dineerden met de officieren, moesten een sinasappel met mes en vork schillen (de hofmeester zei: "u kunt hem ook meenemen naar uw hut mevrouw ") en 's avonds zocht Ap's moeder een hotelletje en bleef Ineke aan boord slapen. Volgende dag Leer bezocht, uit eten bij Wiener Wald en daarna Ineke en a.s. schoonmoeder weer met de trein naar huis.

Er was in Leer een LHBTI parade aan de gang, gezellige boel, leuke en soms vreemde types.



We eten een broodje, slenteren langs de rivier. Er staat een Peltzer pons - snijmachine uit 1896, mooi industrieel erfgoed.


En er staan bankjes voor als het echt hoog water wordt


We fietsen terug over de Eemsbrug, nu lekker vóór de wind. En zijn een uurtje later terug in Jemgum.
Mooie dag, heerlijk gefietst.


Terug aan boord is een hele onderneming, het water is ver gezakt en Ap moet een flinke stap nemen en zet dan, galant als altijd...... het Turkse krukje klaar voor Ien 


Uit eten in het restaurant zit er niet in, dus uit de bakskist komen spullen voo Penne a la Amatriciana.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten