dinsdag 11 juli 2023

Zomer 2023 - dag 8 - NBOA tocht naar drie oude havens aan de Eems - Mooie tocht naar Lauwersoog

 Zondag 9 juli

  •  Ameland - Lauwersoog  19 zm - totaal 44 zm
  • V.  Ameland HW - 4 h =  11.45 h  A. Lauwersoog  17.00 h
  • Wind: eerst N 2, later windstil en bij naderen van het buienfront W 2-3
  • Weer: zonnig, heiig, 25 gr. C.

De route naar Lauwersoog slingert door 5 wantijen: Zuiderspruit, Pinkegat, Friesche Wad, Wierumerwad en Paesenrede. Dan over de Zoutkamperlaag naar Lauwersoog.
's Morgens haal ik verse broodjes bij de Spar, pannekoekenmeel en ingredienten voor de tortilla,s. In Lauwersoog is alleen een kleine campingwinkel. Na Lauwersoog gaan we richting Termunterzijl, met een nachtelijke getij stop (ten anker op het Ra-Eems wad. Genoeg eten dus in de bakskist.

Rond 12 uur zijn we buiten de havenmond en kunnen de zeilen omhoog. Het is erg rustig weer, met de stroom mee lopen we toch nog 4 kts.






Alle wantijen zijn diep genoeg voor onze 84 cm diepgang. Na twee uurtjes valt de wind helemaal weg op de nadering van een onweersfront. In de buurt van Moddergat?Paesensrede komt de wind weer terug met W 2, nog anderhalf uur te gaan.

De Kuum heeft al sinds vertrek de gennaker bij, gelukkig een witte 😉 




Op de foto zie je in de verte Moddergat liggen. Het is heiig weer op 
het land is het meer dan 30 gr. C. op de Wadden 5 gr. minder.



Op de buienradar ziet Ap dat een groot onweerscomplex  richting Lauwersmeer trekt en daar rond 17.30 . aankomt. Daar willen we niet inzitten, k roep de andere schepen op en we zetten de motor aan. Om vijf uur meren we af in de Waddenhaven van Lauwersoog. Snel schoon schip maken, huik over het grootzeil en afwachten wat er komt. 


Om 17.45 h. barst het los,  harde regen, harde wind recht van achter de kuip in. Geen probleem, we liggen veilig in de haven en na 3 kwartier is het voorbij.


Na de bui gaan de 7 bemanningsleden een visje eten bij Sterkenburg. Gezellig en lekker. Morgen rond het middaguur naar een ankerplek in een geultje naar de Eems. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten