zondag 9 juli 2023

Zomer 2023 - dag 5 - NBOA tocht naar drie oude havens aan de Eems - Naar Ameland

Donderdag 6 juli - Calm after the storm - naar Ameland

  •  Harlingen - Ameland  25 zm - totaal 25 zm
  • V. Harlingen HW-3,5 h =  09.30 h  A. Ameland 16.00 h  
  • Wind: WNW 2-3 later 4-5
  • Weer: zonnig, 25 gr. C.
Het wordt een prachtige zeildag na de hevige storm van gisteren. Om 09.00 h liggen Kuum, Parel en Schone Waardin voor de sluis. Vlotte schutting, in  de voorhaven ligt de Poinciana te wachten.


Zeil zetten in de voorhaven, er staat een aangenaam briesje. We kunnen om 11.00 h over het wantij van het modderige Kimstergat, dus rustig aan. Het is nog fris op zee   Ineke heeft haar nieuwe reddingsvest om


 In het Kimstergat is de minste diepte 120 cm, flink wat verhoging door de harde W wind van gisteren natuurlijk.

Vier NB24's op de Wadden, mooi gezicht. We lopen ongeveer 4 kts, dat is snel genoeg om op tijd  door het Kikkertgat te kunnen.

Kuum vaart op de Gennaker, de andere drie hebben de kluiver uitgeboomd.





De tocht gaat rustig verder door Vingegat, Vaarwater van dr Zwarte Haan. Bij VH 11 gaan we 8 streken bakboord uit, de wind is nu W 4-5 en Ineke wil de kluiver weg. Eerste dag op zee sinds september vorig jaar, even inslingeren dus. 

Rond 15.30 h. zijn we bij de haven van Nes, zeilen strijken ( fijn, die lazy jacks) en rustig als laatste de jachthaven in. Er staat veel W wind, afmeren is nog niet eenvoudig, maar met wat hulp liggen we netjes aan een langssteiger.


Nes heeft een fijne jachthaven, brede steigers, mooi sanitair en actieve havenmeesters. We nemen met z'n zevenen een steigerborrel op de Parel, daarna eten klaarmaken en genieten van de mooie avond.

Mooie eerste zeildag !

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten