dinsdag 18 juli 2023

Zomer 2023 - dag 11 - Termunterzijl, het kooktoestel wordt operationeel !

 Woensdag 12 juli - Ap fietst naar Appingedam, Ineke maakt foto's

Vandaag blijven we een dag in dit mooie oude vissersdorp. Ap huurt een e-bike bij Hotel Termunterzijl en gaat op zoek in Delfzijl naar een geschikte gasslang voor het gastoestel. Ongeveer 14 km, op de Stella e-bike, tegen de harde N wind, is dat nog geen uurtje. 
De Gamma in Appingedam heeft geen slangen voor canpingaz, ook de Karwei in Delfzijl niet. Een oudere verkoper raadt me aan om bij Delfparts te kijken. Een watersport winkel met in de dezelfde loods ook werkplaatsen voor motorboten, jetski's, etc.

Deze winkel heeft een brede sortering gasslangen, koppelingen, verloopstkken,  maar niet die ik nodig heb.


Wel hangt er een verlengslang die aan 1 kant past op het kooktoestel. We komen in de buurt. De technische man van de zaak is middageten thuis. Ik krijg koffie van de jonge verkoper. Een uurtje later komt technicus Gerrie. De koppeling die op de oude slang naar de koperen aansluiting van de gasfles loopt heeft ie niet. Er worden twee andere mannen bijgeroepn, van de werkplaats. Een jonge vent, groot, tattoos, is mijn held : "als ik van de nieuwe slang de verkeerde koppeling afknip, dan knel ik de goede koppeling van de oude slang er op, dan wordt de slang 5 cm korter, geen probleem toch ? "
Logica van de vakman.


We hebben een nieuwe slang, kosten : 12,50 voor de slang en een tientje uit de portemonnee. Ik maak er twintig van en fiets met m'n kleinood terug naar Termunterzijl. 

Op de weg terug kom ik langs een typisch monument: een stuk of twintig grafstenen in de dijk.
Het zijn de grafstenen van de kerk van Oturdum, een dijkdorpje. Dit dorpje lag in de weg bij de aanleg, in 1975,  van de nieuwe dijk op deltahoogte. Een aantal grafstenen zijn toen als monument in de dijk geplaatst ( de graven zijn netjes ontruimd).Het dorp had toen nog 110 inwoners.






Aan boord direct de gasslang aangesloten op het nieuwe 2-pittertje, werkt perfect. We hebben weer twee pitten, de aanhouder, Jur & Albert, wint. Uit het oude comfoor haal ik de thermokoppels "por si a caso " 

Ineke heeft vandaag,  uiteraard, hier en daar een praatje gemaakt en mooie wandelingen gemaakt. Het geultje naar Termnterzijl valt bijne helemaal droog bij LW, vergelijkbaar met Schiermonnikoog.


Om een uur of vijf gaan we met Eric een biertje/wijntje drinken in Hotel Termunterzijl. Coordinator Frits van het Woej busvervoer, tevens enthousiast vogelaar én Liverpool fan, komt hier regelmatig met zijn partner om van de rust en het vogelrijke gebied te genieten. 


's Avonds gaan we met de 7 bemanningsleden én met Sybren en Ulrique (ex schippers van de NB24 Forlet) een hapje eten bij visrestaurant Landman. De TM 20 visschotels en de maaltijdsalades smaken bijzonder goed. Altijd gezellig met die North Beach bemanningen !


Morgen een mooie tocht naar Ditzum. Een klein Duits vissersdorpje verderop aan de Eems.

 





























 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten