maandag 24 juli 2023

Zomer 2023 - dag 16 - Hotseknots van Jemgum naar Delfzijl

 Maandag 17 juli 2023 - Harde wind tegen stroom op de Eems

  • Jemgum - Delfzijl 20 zm - totaal 118 zm
  • V. Jemgum 12.30 h  = HW - 2,5 h.  A. Delfzijl 17.30 h.
  • Wind:  W 4 later W 5 tot W 6
  • Weer:  half bewolk, 19 gr.C
Ap fietst om half tien naar de Edeka om boodschappen en makt war foto's van de oude baksteenfabriek en de hollandse molen. Er stonden tot 20 jaar geleden meer dan 40 baksteen- en dakpannen fabrieken in deze regio. Kenelijk is de zilte Eemsklei erg goed om bakstenen van te bakken. Alle huizen hebben van die kleine donkerrode baksteentjes, mooi.



Om elf uur leveren we de fietsen in bij Avia, we krijgen een paar euro kortin omdat we gisteren niet gefietst hebben vanwege de storm. Voor twee fietsen reken ik € 26,- af voor twee dagen.

Om 12.30 h. varen we uit, de wind is W4 en het eerste deel om de noord is mooi bezeild met één rif. Het gaat steeds harder waaien en na de bocht naar het westen wordt het vervelend. Vóór de stormvloedkering de zeilen naar beneden en op de motor verder. Het waait nu W 5 en met W wind tegen stroom is het onaangenaam varen.

Om één uur varen we langs Ditzum en we vragen ons af of we hier een nachtje gaan liggen. Dat doen we niet, want het is drie uur na HW, maar het had gekund en daar krijgen we spijt van.


 Bij de Eemsmonding gaat het steeds harder waaien, korte steile golven vanaf Emden, echt niet leuk. Zeilend / opkruisend is prettiger, maar met W 6 gaat de boot dan behoorlijk scheef en daar houdt de schipperse niet van. Nog twee uur doorstampen naar Delfzijl, we hebben 
3 kts stroom mee en gaan niet harder dan 4,5 kts over de grond ! De North Beach houdt zich prima, weinig water aan dek, goed bootje.

Binnen de pieren van het Westhoofd van Delfzijl wordt het rustig,wat een verademing.


 Om half zes liggen we in een mooie box, de havenmeester helpt met afmeren, afmeerknuffel en - borrel, heerlijk. Morgen een rustdag in Delfzijl.

1 opmerking:

  1. Tsja, zonder zeil is het schip net een pingpongballetje op de golven. Dat kennen wij ook bij een oversteek met de mast plat. Even doorbijten idd. Dan bedenk ik me altijd: een pingpongbal zinkt niet. Volgende keer toch maar schuin gaan?

    BeantwoordenVerwijderen