donderdag 20 juli 2023

Zomer 2023 - dag 13 - Ditzum naar Jemgum -

 Vrijdag 14 juli -  Kruisend over de Eems naar Jemgum

  • Ditzum - Jemgum 7 zm - totaal 98 zm
  • V. Ditzum  08.30 = HW - 2,5 h.  A. Jemgum 10.30 h.
  • Wind:  W 2 later afzwakkend
  • Weer:  zonnig , 24 gr.C
Vandaag een korte tocht naar Jemgum, het kleinste haventje van deze tocht. 
Ap is om 06.00 h. wakker en maakt een foto van "the glorious mud" van Ditzum.


Om half negen varen we uit, het is heel rustig weer, halve wind, 2 kts stroom mee. 1 zm stroomopwaarts ligt de stormvloedkering ( Sperrwerke), mooi systeem om stroomopwaarts het land, bij hoog springvloed, te behoeden voor overstromingen.




Na Ditzum buigt de rivier naar het westen. W-wind, dus opkruisen, samen met de Kuum. Altijd leuk zo'n semi wedstrijdje. De Kuum is iets fanatieker dan wij, maar wij zijn "slimmer" ....



Rond tien uur valt de wind weg en gaat de stroom tegenlopen. Kwartiertje de motor aan en we varen het schitterende haventje van Jemgum binnen. 
We vinden een plekje aan de enige drijvende steiger, vlak voor de Parel.

Het verval is drie meter en bij LW zakken we in de zachte modder.



Het haventje is een oase van rust, op loopafstand van het dorpje. De rust wordt 's middags even verstoord door een groep motor-bikers die een bruiloft komen vieren.


Het bevalt ons hier goed, prima restaurant, mooi sanitair, mooie omgeving om te fietsen. We blijven hier een paar dagen. De andere drie gaan morgen terug naar Delfzijl vanwege werk, afspraken, etc.
's Avonds in het havenrestaurant, met mooi uitzicht op de Eems, genieten we met z'n zevenen van een "we'll meet again etentje. Gezellig en lekker, en ijs met Bailys als toetje.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten