vrijdag 2 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 11- Ameland: buien, bootjes verhalen en fietsen


Donderdag 1 augustus : Dag 2 op Ameland

Er trekt een buienlijn over de Wadden, maar wij liggen hier prima en slapen een beetje uit. We liggen als 3e in de rij en rond een uur of elf wil de binnenste boot vertrekken. Door een hoop getreuzel en geruzie met de schipperse duurt het tot half een voordat ie eindelijk wegvaart. Boot nr. 2 in de rij, een heel aardig Duits leraren-echtpaar met puberdochter en -zoon willen morgenochtend vertrekken en vragen of wij aan de steiger willen liggen. Dat is mooi !

We genieten deze morgen van de drukte en soms vermakelijke chaos van het wegvaren en weer aanmeren van veel jachten in de soms harde ZW wind en steken hier en daar een handje uit.

Rond 13.00 h. klaart het op en komt de zon lekker door. Het zonnepaneel levert tussen 25 en 30 W. Bij lagere temperaturen is het rendement hoger dan tijdens de hittegolf vorige week

We gaan fietsen ! Twee mooie nieuwe Gazelle's gehuurd bij de jachthaven, drie dagen voor Euro 19,- per fiets, mooi prijsje. 
We fietsen naar Nes, en lopen een kwartiertje door het dorp, op zoek naar een Bialetti RVS koffie percolator. Maar nee, die verkopen ze niet in het dorp. 
Het is druk met toeristen en groepen Duitse scholieren 

We fietsen over het duinpad richting vuurtoren. Nostalgie,  De Waard tenten ! Nog een stuk of 8 klassiekers op de camping van Nes.


Toen we in 1993 voorgoed terugkeerden in Nederland kochten we een grote namaak De Waard, merk ESVO. Gemaakt door een tentenmaker in Volendam. Prima tent voor minder dan de helft van een echte en alleen de kenners zagen het verschil.....
En met die ESVO elk jaar gekampeerd in Nederland, Belgie, Duitsland en natuurlijk Frankrijk. In 2001 kochten we de Schone Waardin en werd het kamperen minder, ook omdat de kinderen, inmiddels 15, 20 en 25 jaar, andere vakantieplannen hadden.

Het duinlandschap van Ameland is schitterend, een kwartiertje fietsen en je komt bijna niemand meer tegen.




Halverwege de 12 km naar de oostpunt gaat het hard waaien, West 5. We draaien om en fietsen richting Buren. Bij het strandpaviljoen is nog een tafeltje vrij met vrij uitzicht. Prachtig.


Het brede strand is bijna verlaten en we genieten van mooie wolkenluchten en broodjes met een kroket.
De strandexpres komt terug met toeristen van een ritje naar het Oerd, een beschermd natuurgebied op de westpunt van Ameland.


Bij de grote, nieuwe Spar van Buren doen we boodschappen en fietsen door de polder terug. In de wei staat een Fries paard met twee nieuwsgierige veulens. Wat een plaatje hé !


In de vooravond trekken weer een paar buien over. We maken preistamppot met spekjes, Ineke maakt een praatje met haar Duitse collega's, we lezen de krant en kijken naar De slimste mens met een komische Kees van Amstel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten