dinsdag 20 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 29 - Pensionados op Borkum

Maandag 19 augustus -  Met de bus naar de stad Borkum

Vandaag is harde wind voorspeld, ZW 6, met regenbuien. We blijven een dag op Borkum en wachten de weerberichten af wat we verder gaan doen.

Bij de havenmeester kun je een dag van te voren verse broodjes bestellen, prima service. 
De jachthaven Port Henry wordt ieder jaar een heel klein beetje opgeknapt, maar het blijft een rommelige, maar gezellige haven. De douches zijn fantastisch, ruime, semi-open douchecabines en voor een munt van 1 Euro krijg je 6 min. een keiharde, hete straal water. Je wordt bijna de douchecabine uitgeblazen. Die Grünen
hebben hier nog niet veel invloed !

Twee jaar geleden hebben we bij het restaurant fietsen gehuurd en de mooie oostkant van het eiland verkend. Nu nemen we de bus. De bushalte is bij de ingang van de haven en brengt ons in 30 min. naar het centrum. In de stad veel dagjesmensen die met de ferry uit Emden of Eemsmond komen. Maar ook veel Duitse pensionados die hier een of andere kür volgen. Het is een gemoedelijke sfeer en we trakteren ons bij de bakker op een mooi stuk torte mit zahne. 




In de winkelstraatjes loopt Ineke tegen een leuke sweater/hoody aan. Laat ze die nou net nodig hebben met die koude wind...



Op de boulevard is het niet druk, er staat een frisse ZW wind. De grote zandbank voor de kust heeft een klassieke haakvorm en vormt een binnenmeer waar kitesurfers en Laser zeilers in hun element zijn. Op de zandbank ligt altijd een groep grijze zeehonden onverstoorbaar te wachten op de vloedstroom met verse hapjes makreel.



Halverwege de stad en de jachthaven stopt de bus bij de Lidl. We doen voor twee dagen inkopen, want we weten nog niet wat we morgen gaan doen en hoe laat we aankomen.

In de haven probeert de 'Ronde Walvis' een hele grote gehuurde, 15 meter lange, Lemsteraak, tegenover ons aan lager wal af te meren. Vier mannen en vier vrouwen aan boord, en alleen de schipper heeft eerder gevaren lijkt het. Ineke roept naar ze dat ze maar beter stootwillen kunnen ophangen ! Met veel geweld van boeg- en hekschroef lukt het om aan te meren. Pas dan springt een van de mannen op de steiger om met een hulpeloze blik Ineke te helpen de lijnen uit te brengen. Pas 10 min. later verschijnen er ook 4 vrouwen aan dek. Voor de liefhebbers: de Ronde Walvis is te huur voor Euro 4000,- per week. Zelf broodjes en koffie meenemen.

We maken een Hollands maaltje klaar en genieten van de dans van een grote zwerm spreeuwen boven het havenrestaurant. Er komt nog een bui over en we worden beloond met een mooie regenboog.



Het plan om via Juist en Greetsiel naar Termunterzijl te zeilen gaat niet door. ZW wind en een hoop gedoe en gereken om via het Osterems wantij op tijd op de Eems te zijn om nog een paar uur stroom mee te hebben. 
We hebben ook geen zin in de modder van Juist en gaan een eiland verder, op Norderney, drie dagen een fiets huren.

Morgen over twee mooie wantijen, onder Juist door en langs een grote groep zeehonden naar Norderney. Vertrek pas na elf uur, dat is een elegante tijd.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten