maandag 19 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 27 - Naar de Kobbeduinen en kwelders

Zaterdag 17 augustus - Kwelders, Kobbeduinen en Cornish Crabber

Zoals bijna iedere dag op het eiland trekken er 's morgens nog wat buien over. We doen rustig aan, Ineke draait een was in de mooie wasruimte, Ap haalt om 11 elf uur de zaterdagkrant en we drinken koffie met wat lekkers bij Joost en Gonnie aan boord. Vertrouwd en gezellig. Het valt ons op wat een ruime en brede kajuit zo'n Noordkaper 31 heeft. Heel comfortabel.

Na koffie en lunch gaan we fietsen naar de Kobbeduinen en de kwelders op oost Schiermonnikoog. Langs de Waddendijk, met de wind in de rug.

Op het wad twee grote groepen vogels, we moeten nog uitzoeken welke het zijn, er zijn volgens mij strandlopers bij, en kokmeeuwtjes.




Bij de Kobbeduinen moet je de fiets neerzetten en kun je verder wandelen naar de oostpunt. Dat is nog een kilometer of tien door een kwelderlandschap wat doorsneden wordt door getijdengeultjes. Een van de weinige plekken in Nederland waar de natuur haar gang mag gaan. Wij lopen een kilometer, kijken naar de dreigende lucht, eten een broodje bij  het baken en stappen weer op de fiets.



 Het is flink trappen tegen de harde westenwind, rond vijf uur zijn we in het dorp en leveren de fietsen, een dag te vroeg, in. Geen restitutie, of toch? Eigenaar Soepboer komt er bij en rekent twee dagen i.p.v. vier dagen ! 14 Euro terug, daar gaan we in de snackbar bitterballen met een wijntje/cola van nemen.

Nog wat laatste boodchappen bij de Spar, vanavond maken we een grote pan Penne Arrabiata, dan hebben we morgen in Borkum ook alvast een hapje als we aankomen.

Om half zeven is het laagwater, het is springtij, dus HW is echt hoog en LW is echt laag.
Een Cornish Crabber doet haar naam eer aan en ligt als een krab, dwars in de vaargeul. Ze heeft de bocht bij laatste rode ton te kort genomen en loopt vast. Niet zo erg, over een uurtje of drie komt ze weer los. Maar een lullig gezicht is het wel !



Ik dacht dat Cornish Crabbers vlak kunnen droogvallen met die twee kimkieltjes. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Hetzelfde gebeurt met een North Beach als ze droogvalt zonder wadpoten. Dat weten uit (niet geplande) ervaring onder de oostpunt van Schiermonnikoog twee jaar geleden :-(

Zoals bijna elke avond gaat de zon mooi onder. Onze laatste avond op Schier, morgen naar Borkum over 4 wantijen (waarvan twee hele kleintjes en twee grote).









Geen opmerkingen:

Een reactie posten