maandag 5 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 12- Ameland: Roggefestival

Vrijdag 2 augustus  -  Het Roggefestival wordt commerciëler

Het is ideaal weer voor een festival op Ameland. 's Morgens nog een paar buitjes, vanaf 12 uur volop zon en een prima temperatuur rond 20 gr. C.

Om 10 uur vaart de Vigilant, een particulier werk- en bergingsschip uit Ameland heel nauwkeurig achteruit de haven in om een ander kleiner bergingsschip met motorpech op te halen. Knap manoeuvreren van de schipper, al is dat met dubbele schroef iets makkelijker dan met een North Beach. 



Voor het Roggefeest (nu Roggefestival...)  hebben we al e-tickets gekocht voor zowel dag- als avondprogramma, samen Euro 21,- 
Het straatfestival was in mijn herinnering gratis, dat kost nu los 7 Euro. 

Het centrum is afgesloten, op alle toegangswegen staan mannen en vrouwen met oranje hesjes, maar Ineke heeft meer aandacht voor een vlinderstruik.



We krijgen een polsbandje en mogen naar binnen. Het lijkt minder druk dan andere jaren en er zijn (vaak onbegrijpelijke) "street performances". De sfeer is opperbest en vooral voor kinderen zijn door heel het dorp creatieve activiteiten.

Het hoogtepunt van de dag is traditiegetrouw de "straatparade". Trekkers met platte karren rijden vanaf vijf uur met artiesten anderhalf uur door het dorp. Dit jaar bestaat de line-up vooral uit doorleefde rockbands. Aan de rockers is aardig te zien dat dat ze een leven van drank, drugs en R&R achter zich hebben.



De Amelandse band "Zuiver Scheerwol" speelt verrassend goed. Die jongens zien er nog redelijke fris uit.


Ook het levenslied komt aan bod met een virtuoze accordeonist. De sfeer zit er goed in en we zitten 1e klas op onze meegebrachte klapstoeltjes.



Hoogtepunt is het optreden van rasartiest Jelle B. die op een kar vol kinderen, met alleen een gitaar, hele terrassen aan het meezingen krijgt. Supergezellig !



Rond half zeven is het straatfestival afgelopen en fietsen we naar de haven. We willen gaan eten in het havenrestaurant "Piraat". Helaas, er is een all-you-can-eat  piratenbuffet bezig en inderdaad, bijna alles is al opgegeten. Dat wordt dus niks.

Ineke is haar Sinner zonnebril kwijt en fietst terug naar het dorp in de ijdele hoop dat ze de bril bij de ijsjes zaak of bij de Spar heeft laten liggen. Had ze hem eigenlijk wel op ? We weten het niet meer.

We gaan een hapje eten bij Rix in het dorp. Mwahh, de kok is duidelijk aan een vrije dag toe en een fles "Earth Water" kost Euro 7,-  ( winst gaat naar een waterproject in Kameroen.....) 
Maar wat geeft het, we hebben een leuke dag en het hoogtepunt, optredens van Davina Michelle en Van Dik Hout hebben we nog voor de boeg.

Her plattegrondje wat bij de programma flyer hoort is onduidelijk, maar een vrouwelijk oranje hesje wijst ons de weg naar het festival weiland. Helaas met een enorme omweg. We stappen halverwege die omweg door het prikkeldraad, lopen door een weiland naar het festival terrein en komen aan de verkeerde kant van het terrein uit.  Een golfkar met twee medewerksters van het festival komt langs. Ineke vraagt de weg, kijkt tegelijkertijd zielig en boos en ja hoor, de vrolijke (Gooise) werkstudente neemt ons mee in de golfkar naar de ingang. 

Er zijn vier podia, maar wij gaan vast bij het Heineken podium staan voor de hoofdact, redelijk vooraan, dat is mooi ! Maar we kenen de festival mores niet, van achteruit wordt het steeds drukker en onze comfortzone wordt steeds kleiner..
Als Davina's optreden begint en we bijna worden ingesloten door een groep aardige, maar erg grote, jongens krijgt Ap het benauwd en baant zich een weg naar achteren. He, he eindelijk een beetje ruimte. Ineke volgt 5  min. later en vanaf deze plek is het optreden trouwens beter te volgen.



Het optreden van deze erg populaire artieste uit Rotterdam is goed. Bekende liedjes als "Het duurt te lang" en "What about us" maar ook rocknummers en ballads van haar nieuwste album. Beetje type Anouk, maar zeker zo goed.



Het duurde echt niet te lang, na drie kwartier is Davina uitgezongen en gaan we naar de boot. Nog een uur wachten op een druk festivalterrein met steeds meer plastic glazen Heineken hebben we geen zin in. Dan maar geen Dik Hout.

Op de boot horen we "Het is stil in mij" en op de Schone Waardin is het ook vrij stil. Mooie dag, maar het Roggefeest mag wat ons betreft weer terug naar meer kleinschalig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten