woensdag 7 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 15 - Van Ameland over het wad naar Harlingen

Maandag 5 augustus -  Over vier wantijen naar Harlingen
  • Ameland - Harlingen 24 zm - totaal 127 zm
  • Vertrek : 10.20 h.  Aankomst bij de sluis 16.40 h.
  • Wind: eerst ZO 2-3 , later windstil en ruimend naar ZW 4-5
  • Weer:  Zonnig, later bewolkt en motregen, 22 gr.C. zakkend naar 18 gr. 

Op weg naar de douche maakt Ap een praatje met de havenmeester over de uitbreiding van de jachthaven, zoals twee jaar geleden het plan was. Voor de dijkversterking moesten toen met een kustvaarder zand, grind en basaltblokken worden aangevoerd vanuit Scandinavië. Daar werd een aparte haven voor aangelegd, met het idee om die werkhaven later bij de jachthaven te trekken. 
Op onderstaande foto uit 2017 zie je die vrij diepe werkhaven. Tjalken en klippers konden toen drie dik afmeren, er lagen er soms wel 12.


Bij de aanbestedingsprocedure heeft de wethouder een foutje gemaakt door voor een goedkope oplossing te kiezen: Stort maar een dam met stenen en zand en maak die breed genoeg zodat er vrachtwagens over kunnen rijden. Aan het plaatsen van een stevige 2,5 m. hoge damwand is niet gedacht, niet door de gemeente niet door RWS, en niet door de aannemer. 

Twee jaar later is de werkhaven voor driekwart verzandt en is het ook niet mogelijk om alsnog een damwand te plaatsen omdat de dam uitgezakt is. In de werkhaven kunnen nu nog maar 3 tjalken afmeren, dus inkomstenderving voor de stichting die de jachthaven beheerd. En de wethouder zit er nog steeds.....

Het nieuwe plan is nu om komende winter drijvende dwars-steigers aan te leggen tegen de veerdam zodat er meer jachten op een prettiger manier kunnen aanmeren.


We willen om half tien vertrekken, maar omdat we redelijk zijn ingesloten wordt een half uur later, voordat we er uit kunnen.  We nemen natuurlijk de kortste route en passeren dan vier wantijen: Kikkertgat, Vaarwater van de Zwarte Haan (onze favoriet), Vingegat en het ondiepe en modderige Kimstergat. Het is een dag na springtij, geen probleem dus met 85 cm. diepgang.
Ap heeft op een blaadje de tijden van de "windows of opportunity" van een veilige passage gekrabbeld.

Om 10.20 h. zijn we los en varen de Reegeul uit. Eenmaal buiten moeten we flink uitwijken voor de veerpont. Vol met Duitse schoolklassen en toeristen.


Het is fantastisch weer, zonnetje en een lekker ZO windje. Dus alle zeilen bij en met afwisselend stroom mee en flink stroom tegen in het Danziggat zijn we om 13.00 h. over het wantij van de Zwarte Haan. Dan wordt het windstil en moet de motor aan, 4 kts moet genoeg zijn. Bij het wantij van het Vingegat ruimt de wind snel naar ZW en neemt toe tot ZW 4-5. Dat is pech, we krijgen nu grote stukken wind tegen stroom. Veel buiswater over dek en bemanning en het wordt koud. Ineke duikt een half uurtje de kajuit in en Ap zet de stuurautomaat aan. 


In het begin van het Kimstergat komen een paar platbodems ons tegemoet, de bemanning en passagiers aan dek in een T-shirt, jaloersmakend voor de wind zeilend.

Om 14.45 h. zijn we bij het wantij van het Kimstergat, minste diepte is 1,30 m. 



We krijgen nu flink stroom mee, maar een harde wind ZW 5 tegen. Motorzeilend halen we 4-5 kts, maar aangenaam is het niet. De stemming blijft er goed in, nog anderhalf uur en we zijn in de beschutte veerhaven van Harlingen.


In de veerhaven rustig de zeilen naar beneden en een kwartiertje later kunnen we door de jachtensluis van het Tjerk Hiddes complex.

Van de havenmeester van de WSV krijgen we een mooie, tijdelijke plek aan de gastensteiger. We liggen hier prima. Uit de wind en het zonnetje komt door. 's Avonds een hapje eten bij het visrestaurant De Tjotter. Die serveren nu geen kibbeling meer, maar een exquise 3-gangenmenu, met amuses, voorgerecht,van gemarineerde wilde zalm en in plaats van scholfilet (Zeeuwen eten geen schol.....) nemen wij drie lekkere tongetjes. Wijntje er bij en een heel lekker dessert van een assorti van lokale zoetigheden. 

Een koninklijke afsluiting van deel 1 van deze zomervakantie ! 

Morgen gaat Ineke een paar dagen naar huis om recht te doen aan haar trotse oma-gevoelens en te genieten van onze kleindochter,  dochters en zoon. Vrijdag komt Stephan langs, die heeft er een korte vakantie op Texel met Judith opzitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten