donderdag 22 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 31 - Dag 1 van 3 op Norderney

Woensdag 21 augustus 2019 -  Luieren en fietsen 

De Duitse Waddenhavens zijn al twee eeuwen lang kürorden voor de de adel en de welgestelden. De voorzieningen zijn prachtig, maar daar betaalt elke toerist fors aan mee. Het havengeld voor de Schone Waardin is maar Euro 11,80, dat is weinig als je kijkt naar de geweldige voorzieningen. Surprise...: daar komt voor twee personen nog Euro 11,40 bij als kür en service tax. Nou ja, samen is het nog minder dan het havengeld in Scheveningen en hier is het veel leuker en mooier !

We hebben een boxje in het rijtje voor kleine schepen en we liggen goed beschut achter een enorme motorboot. Wel een beetje jammer van het zicht op de haven, maar je kunt niet alles hebben.



Rond het middaguur lopen we langs de haven naar de fietsverhuur vlak bij de veerpont.
Norderney heeft een grote, diepe zeehaven die ook voor grote schepen altijd bereikbaar is. 
Langs de kade liggen schepen van de Duitse KNRM, de politie en twee tonnenleggers. Op het werkschip Lutjeoog liggen de nieuwe berkenstammen klaar om als bakboord prikken te worden uitgezet langs de wantijen. We zijn er blij mee !








Even verderop is het "tonnendepot" ,  het lijkt er op dat vanuit Norderney de hele Duitse waddenkust wordt betond.



We huren twee redelijke fietsen bij Insel-Bike en worden geholpen door een aardige Eritreeër. Contant betalen, pinnen kan lang niet op overal op de eilanden, dus we fietsen naar het dorp, vinden een bank, drinken koffie met wat lekkers bij de lokale bakker en flaneren over de  boulevard. 
Daarna boodschappen bij de grote Edeka supermarkt, vlak bij de haven en Ap gaat nog even langs de watersportwinkel om een lijn van 5 mm en een nieuwe Windex. Helaas, 5 mm lijn hebben ze niet en de Windex is hier erg duur.

Terug op de boot kijken we uit op de lokale zeilschool, leuk al dat enthousiasme.
Ap maakt een praatje met de schipper en z'n vrouw van de "Loos" een vrij nieuwe 22 ft Noordkaper. De schipper heeft spijt van z'n aankoop, klein, geen zeereling en een nagenoeg onbeschermde kuip. Had ie maar......voor 10.000 Euro minder b.v. de Sylke gekocht of een andere relatief jonge NB 24. Dat vindt hij zelf ook. Ik begrijp nu beter waarom de Noordkaper werf de mallen van de NorthBeach wilde kopen. Ging helaas niet door.

We eten een lekkere preischotel en gaan rond acht uur naar de ondergaande zon kijken. Over twee uur is het LW, maar veel zandplaten liggen nu al droog. In de verte ligt Juist aan de horizon.



Het is heerlijk om hier een half uur op een bankje te zitten. Er lopen nog een paar jachten binnen over het wantij onder Juist en er vertrekken jachten richting Cuxhaven of Helgoland.

De reddingsboot van de "Seeretnotdienst" loopt binnen. Het is een zwaar en log schip vergeleken met de moderne, grote reddingsboten van de KNRM, maar ze kunnen een snelle vlet lanceren van het achterdek.



Het was een mooie dag, morgen gaan we fietsen naar de oostpunt en een hapje eten bij het vliegveld, midden op het eiland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten