Ineke had na twee weken zeilen erg veel zin om een paar dagen naar huis te gaan om te genieten van onze kleindochter en voor een lekker etentje met Sandra, Judith, Stephan & Judith.
Het plan was om zaterdag of zondag naar Vlieland te zeilen, maar door de storm van zaterdag 10 augustus en de harde wind van zondag 11 augustus hebben we de plannen twee dagen opgeschort.
Dinsdag 6 augustus
Rond 11 uur neemt Ineke het boemeltje naar Leeuwarden en daar de IC naar Den Haag.
Om half een komt de Parel met Margaretha en Jur het haventje binnenvaren vanuit Leeuwarden.
Er valt dus veel te vertellen en 's avonds nodigt Margaretha me uit om te komen eten. Lekkere visschotel, glaasje Portugese wijn er bij en natuurlijk mooie reisverhalen. Leuk en leerzaam.
Woensdag 7 augustus.
Het regent de hele morgen en het zonne/regen zeiltje doet weer goede dienst.
Rond elf uur klaart het op. De Parel vertrekt rond het middaguur via Kornwerderzand en Stavoren naar hun thuishaven in Warns. Ap gaat met de marifoon naar Tebuwil. Inderdaad, een kapotte audiopoort, die kon de 12 V niet hebben. Morgen weer gerepareerd !
Na wat kleine klusjes en de krant gaat Ap voor drie dagen een fiets huren bij Dijkstra. Prima Batavus damesfiets (jawel, een damesfiets. De eens zo sierlijke achterzwaai is minder soepel geworden en leidt soms tot pijnlijke ontmoetingen ...)
Heerlijk om weer een fiets onder de kont te hebben al werkt de soms harde regen niet echt mee.
Donderdag 8 augustus.
Eerst de marifoon ophalen. Naast de kapotte audiopoort heeft Kees ook het lage vermogen weer op peil gebracht (het was teruggelopen naar 0,1 W en het mag 1 W zijn). Ook een aantal zend frequenties weer nauwkeurig ingesteld. En dat allemaal voor een prijsje van 55 Euro. Ik ben er blij mee.
Het is geen weer voor een lange fietstocht, dus ik verken Harlingen, doe boodschappen bij de AH en slenter langs de havens. Het weerbericht is zeer consistent in de voorpelling dat het zaterdag gaat stormen en zondag nog steeds hard zal waaien. Ik stuur Ineke een Appje dat ze gerust zondagmiddag kan komen, want dit weekend gaan zeilen zit er niet in.
Vrijdag 9 augustus.
Een mooi fietstocht gemaakt langs de vissershaven en verder langs, over en onder de zeedijk. In de verte ligt het Kimstergat, als je heel goed kijkt zie je een zeiljachtje deze kant op komen.
Het is een prachtig, wijds landschap. Hier wordt veel tarwe, rogge en aardappelen verbouwd. Veel koeien zie je hier niet, maar wel veel schapen met inmiddels flinke lammeren. Precies de goede leeftijd voor een malse lamsbout lijkt me.
In dit gebied woonden tot ver in de 20e eeuw rijke herenboeren met grote "states". De toegangspoort en een deel van het woonhuis van de "Liauckemastate" is mooi gerestaureerd. Het lijkt er op dat het nu geconverteerd is in vakantiewoningen.
Rond 5 uur gaat de wind liggen en klaart het op boven zee. Altijd mooi die wegtrekkende wolkenpartijen boven zo'n strak, streng landschap.
Ik fiets naar Sexbierum. De naam heeft niks met sex te maken maar is vernoemd naar Paus Sixtus II, die in het jaar 258 de marteldood stierf. Het is opvallend hoe groot de invloed van het katholicisme is in deze streek. Denk aan namen als St.Jacobaparochie, Vrouwenparochie en St. Annaparochie. Een mogelijke oorzaak is de komst van grote aantallen Brabanders die, met Friezen en Zuidhollanders in 1501 de Oude Bildtdijk hebben aangelegd. De eerste lange, kaarsrechte zeedijk die ooit gebouwd is.
Sommige bronnen (o.a. het VVV) stellen dat een mengelmoes van Brabants, Fries en Zuidhollands aan de basis ligt van de aparte streektaal "Bildts" Maar waarschijnlijker is dat het een variant is van de Noordzee-Germaanse talen. Net als de streektalen in West-Vlaanderen, Zeeland en Friesland.
Hoe dan ook, het is mooi dat nog zo'n drieduizend mensen deze taal spreken.
Sexbierum is een mooi dorp met een grote katholieke kerk en een klein gereformeerd kerkje.
Terug naar Harlingen natuurlijk wind tegen, maar ik doe rustig aan en verbaas me over de hoeveelheid keurige bushokjes in een verder verlaten landschap. Doet me denken aan de mooie TV serie Hollands Hoop over een wietplantage in een boerenschuur.
Op de terugweg kom ik langs het Tjerk Hiddes sluizencomplex. De kleine jachtensluis wordt altijd heel snel bediend.
Achter de grote sluis en de kleine sluis ligt de jachthaven van de WSV Harlingen. Heerlijk beschut en een altijd vrolijke havenmeester.
Zaterdag 10 augustus
Ineke blijft een dagje langer in Leidschendam. Gisteren heeft ze een gezellig etentje gehad met de kinderen, Judith heeft gekookt, leuk !
In de kleine jachthaven liggen drie Toerzeilers. Ze zijn op 8 augustus teruggekomen van een Denemarken reis. Ik maak een praatje met een schipperse. Veel op de motor gevaren om de "targets" te halen. In vier dagen Brunsbuttel - Norderney - Groningen - Harlingen. Dat is flink aanpoten met overwegen westelijke winden.
Er staat een echte Zuidwester, Bft 8 en je waait uit je ondergoed. De boot ligt vol met bladeren, maar verder is het vrij rustig in de beschutte jachthaven. Er gaat niemand weg en er komt af en toe een schip bij uit Leeuwarden. Ook geen lolletje met ZW 8.
Ik wil naar Leeuwarden fietsen meteen harde wind in de rug. Even wandelen in Leeuwarden en naar de film bij Slieker (docu over de Napolitaanse jaren van Diego Maradonna) En met de trein terug natuurlijk.
Maar halverwege Harlingen en Franeker krijg ik om de haverklap een harde windvlaag , ik wordt bijna van de weg geblazen. Te gevaarlijk ! Omkeren dan maar en met ZW 7 wind tegen schiet het niet hard op. Maar goed, na drie kwartier ben ik weer op het beginpunt.
Aan de haven is het redelijk druk met "stormkijkers". De veerponten naar Vlieland en Terschelling varen de normale dienstregeling.
De halve bruine vloot van Harlingen ligt op stootgaren. Wachten op beter weer en wachten op nieuwe groepen Duitse schoolkinderen.
De lichten van de brug naar de Noorderhaven staan op dubbel rood vanwege de harde wind. Er kunnen geen schepen in en uit. Maar wie wil er ook zeilen met dit weer ?!
Om vijf uur lever ik m'n huurfiets in en loop nog een rondje door een mooi oud gedeelte van Harlingen, de Zoutsloot.
Op een info bord staat waar de naam Zoutsloot vandaan komt. Nooit geweten dat zout zo gewonnen werd.
Het was een armoedige buurt.
De huisjes zijn nu mooi gerestaureerd, maar ik heb niet de indruk dat er veel import yuppen wonen.
Mooie bruggetjes met geraniums, begonia's ?
Aan boord heerlijke soep gemaakt. Met en paar sneden stevig brood kan ik er weer tegen.
Morgen maar het bladerdek van de boot vegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten