woensdag 14 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 22 - Harlingen - Leeuwarden

Maandag 12 augustus -  Harlingen - Leeuwarden
  • Harlingen  - Leeuwarden 17 zm - totaal 144 zm
  • Vertrek : 11.30 h.  Aankomst Prinsentuin Leeuwarden 15.30 h..
  • Wind: W 2-3 
  • Weer:  Zonnig, half bewolkt, later lichte regen,  22 gr.C. 

De verschillende weermodellen geven geen eenduidig beeld, maar het is wel duidelijk dat in het zeegat tussen Vlieland en Terschelling flinke golven staan. En met die westenwind moeten we stukken kruisen, al is dat met 2 kts stroom mee niet zo'n probleem. 
Het wordt dus Leeuwarden. Ap haalt bij bakker "de Overzet" een broodzak met harde broodjes, bruine bollen, croissants en 4 sneetjes suikerbrood. 
Om half twaalf varen richting Leeuwarden,. We tanken bij Multiship 10 liter GTL (na de geruststellende woorden van de technisch manager van Yanmar tegen Jur blijven we GTL tanken, met af en toe 10 liter Shell V-power) en zijn snel bij Franeker. Even wachten voor de moderne stationsbrug, die draait op vaste tijden.  Is het een mooie brug........? In ieder geval de hoogste ophaalbrug die we ooit zijn tegengekomen.



Na Franeker gaat de moror uit en de kluiver er bij. We zeilen heerlijk met 4 kts over het Harinxmakanaal. Als we maar rond half vier bij de Slauerhoff brug in Leeuwarden zijn, want die stadsbruggen draaien allemaal niet tussen 16.00 en 18.00 h.

Een stukje voor Deinum ligt de vliegbasis Leeuwarden. Hier worden de nieuwe (dure, inmiddels achterhaalde) JSF's gestationeerd. We varen langs een stukje afgezet terrein van de Luchtmacht. Er staan twee vreemde stellages, soort tribunes. Wie weet waar ze voor dienen ?


Voorbij Deinum wordt een nieuwe brug gebouwd. Van hetzelfde praktische type als in Kiesterzijl en Dronrijp. 


Om drie uur zijn we bij de mooiste brug van Nederland, de Slauerhoffbrug, de toegang tot Leeuwarden (foto van 2016) Het brugdek gaat, als een groot wybertje, schuin omhoog.


We varen vlotjes door de singels en bruggen. Het ligt behoorlijk vol aan de Prinsentuin, maar we vinden nog een gaatje van 8 meter waar de NB24 mooi in past. Oppassen voor de bomen Ap, je bent hietr al eens een windvaantje kwijtgespeeld !  Het voelt als thuiskomen, schitterend hier, zo onder de Oldehove.


We hebben nog SEP kaarten van twee jaar geleden, dus stroom en douches. De voorspelde regen komt om 16.00 h. en houdt twee uurtjes aan. Als het droog is lopen we naar Pizzeria Vesuvius voor een goede Napoletana en Ineke iets als Campanara. Prima tent.

Om 20.00 h. naar Filmhuis Slieker. De documentaire over Diego Maradonna draait daar. Mooie, soms ontroerende, en soms kwaad makende docu. 

Morgen rond het middaguur richting Lauwersmeer.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten