vrijdag 16 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 24 - Ongepland voor anker bij Schiermonnikoog

Woensdag 14 augustus -  Morgen veel wind, dus toch maar vandaag naar Schiermonnikoog


  • Dokkumer Grootdiep naar Schiermonnikoog 22 zm - totaal 180 zm
  • Vertrek : 13.00 h.  Aankomst ankerplek 17.15 h., jachthaven 21.00 h.
  • Wind: ZZW - WZW 2-3  
  • Weer:  half bewolkt, soms lichte regen, 20 gr. C

We doen rustig aan, het is maar 3 uurtjes op motor en zeil naar het Stropersgat. We maken een korte wandeling, grappig dat je met een zeilboot bij een fietsknooppunt ligt !


We houden van dit weidse landschap met mooie vergezichten. Aan de overkant van het Dokkumer Grootdiep grazen koeien en schapen, af en toe komen er slimme senioren op een E-bike langs en verder gebeurt er helemaal niets !


Rond 13.00 h. varen we op de kluiver richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het zonnetje schijnt, de percolator koffie smaakt perfect en de vier sneetjes suikerbrood uit Harlingen smaken goddelijk onder een laagje roomboter.

In de buurt van de sluis naar het Lauwersmeer kijkt Ap op Windfinder. O jee, morgen harde wind W 4-6. Dat is niet lekker in de diepe vaargeul naar de Glinder. Ook veel regen voorspeld, dus we veranderen het plan ("zoals de wind waait, waait m'n hempje") en besluiten om door te varen naar Schiermonnikoog. Volgens Quicktide moet dat kunnen ook al is het om vijf uur laag water bij Schier.

Het is heerlijk zeilen naar Lauwersoog, in een uurtje zijn we bij de sluis. Redelijk snel geschut en in de veerhaven het grootzeil en fok omhoog. We hebben twee kts stroom mee, maar kunnen niet meer over het Brakzand en dus via de veerbootroute door de Glinder. Om half vier zijn we bij de Reegeul, Ap roept de havenmeester op en vraagt om een ligplaats. " Met een amfibievaartuig  moet het lukken" zegt Siert de havenmeester.......   geintje, " rond negen uur, 2,5 uur voor HW kun je weer naar binnen"

Dan gaan we maar voor anker vlak bij de Reegeul. Het waait niet hard en er staat genoeg water. Heerlijk rustig..... denken we. Want om de 15 min. komt er of een watertaxi, of een snelle veerdienst of de veerpont voorbij. Allemaal met stevige hekgolven en even vaart minderen, echt niet.  Ineke lag even te slapen in de voorpiek en rolde van SB naar BB. en weer terug. Vanaf zeven uur werd het rustig met veerboten en ander hard varend gespuis en kunnen we genieten van de stilte op het wad.



Vanaf onze ankerplek keken we mooi uit over de droogvallende zandplaat naar de jachthaven. Een blik op het beloofde land, zo voelde dat een beetje.





Het blijft rustig weer en we hebben nog spullen aan boord om een Spaanse omelette te maken.
Om kwart over acht denkt Ap dat het wel kan, zo'n 3,5 uur voor HW, en we gaan anker op. Nauwkeurig langs de rode tonnen en prikken, minimale diepte is 1,10 m. met 25 cm water onder de kiel geen probleem, maar wel spannend ook al is het opkomend water. 

We krijgen van de havenmeester een mooie plek helemaal vooraan bij steiger 5, vlak voor een grote motorboot. Daar is nog krap 7,5 meter over. Bij het afmeren blijft het vlaggestokje hangen achter het anker van de "Oester" en breekt af bij de voet. Morgen voor de derde keer in 19 jaar de vlaggestok 6 cm korter maken en met mes en vijl aan het werk.

We liggen prachtig, er komt weer een hoosbui over, maar wat geeft het, we zijn voor donker binnen en hoeven niet met een zaklamp naar rode tonnen te speuren.

We liggen aan een langssteiger, met de boeg naar het westen, dus laat die harde wind en regen morgen maar komen !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten