donderdag 15 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 23 - Harlingen - Dokkumer Grootdiep (Oostrum)

Dinsdag 13 augustus -  van Leeuwarden naar een mooi Marrekrite plek aan het Dokkumer Grootdiep

  • Leeuwarden- Oostrum 14 zm - totaal 158 zm
  • Vertrek : 13.30 h.  Aankomst Oostrum 17.00 h.
  • Wind: ZW 2-3  in buien soms Bft 4-5
  • Weer:  half bewolkt, zware regen met onweer,  22 gr.C. 

Het regende licht tot het middaguur, daarna flinke opklaringen. 's Morgens dus rustig aan gedaan. Het systeem met de SEP kaarten is min of meer failliet, het lijkt er op dat je nu gratis 5 min. kunt douchen. En liggeld betalen met de automaat gaat ook niet meer, de havenmeester komt het liggeld innen, wel zo gezellig. 

Op weg naar de douche kom ik een oude bekende tegen, het Duitse jacht dat samen met ons opvoer uit Harlingen. Twee kinderen aan boord, gewone motor en BB motor en een gezellige chaos aan dek. Een soort van Pipi Langkous boot.


Ineke wandelt om de Volkskrant en een halfje volkoren en Ap begint de black box van de gerepareerde marifoon in te bouwen.
Om half een, klop, klop. Jacqueline, die samen met Ronald op de NB24 Tadorna vaart, komt even langswippen in haar lunchpauze. Erg gezellig, koffie in de kuip met Ineke, praten over NB&L en ondertussen sluit Ap de marifoon aan. Eureka, alles werkt !

Om half twee gooien we los, richting Stropersgat in het Lauwersmeer. Er staat een ZW wind en grote stukken kunnen we zeilen op de kluiver.
Bij Burdaard, met twee bruggen, komen we in een konvooitje met grote (huur) motorboten en een paar ongeduldige zeiljachten. Het lijkt of iedereen alkaar wil passeren. Zinloos, want bij Dokkum gaat iedereen weer in konvooi door de drie bruggen.

Net voorbij Bartlehiem dreigt het mis te gaan. Het vaarwater wordt daar smaller en een motorboot wil ons passeren terwijl een andere motorboot van de andere kant komt. We worden gesneden, wijken uit naar SB en hebben te laat in  de gaten dat daar veel overhangende takken zijn. Krak, windvaantje in tweeën, balen natuurlijk. Maar verder geen schade, de marifoon antenne staat nog overeind.

In Dokkum worden we vlotjes door de drie bruggen geleid door een van brug naar brug fietsende krasse brugwachter. Bij de laatste brug 5 euro in het klompje bij dezelfde man als twee jaar geleden.


We twijfelen nog of we in Dokkum aan de stadsgracht gaan liggen, maar Ap heeft, na Harlingen en Leeuwarden, geen zin in de drukte van de stad. We varen lekker verder op de kluiver. Achter ons dreigende wolkenluchten.


Ap kijkt op de buienradar en ziet een onweerscomplex naderen. We zijn net bij een mooie Marrekrite ligplaats aan het voormalige jaagpad. Snel de stootwillen buitenboord en in de stromende regen afgemeerd. Er breekt een flink onweer los, maar we zitten droog in de kajuit. Een North Beach 24 heeft geen "natte cel" om je natte spullen op te hangen, dus moeten we improviseren.


Na een uurtje is het onweer weggetrokken en breekt de zon door. Het is een mooie plek hier, langs een toeristische fietsroute. In 30 min. wandel je naar Dokkum om boodschappen....

' s Avonds een mooie heldere lucht met fraaie wolkenpatijen. En "zeerook" , een laagje mist vlak boven het water, als koude lucht over warmer water strijkt. Mooi.




De zon gaat (zinloos, volgens H.Finkers) onder en de (bijna) volle maan schijnt vredig op een kudde schapen die grazen op wat eens een zandplaat in de zeearm naar Dokkum was.


Mooie tocht vandaag, morgen rustig aan en rond het middaguur naar het Lauwersmeer.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten