dinsdag 6 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 13- Ameland - Fietsen langs het wad


Zaterdag 3 augustus - Bijkomen van het festival en fietsen langs het wad

We slapen lekker uit na het feest van gisteren. Rond 10 uur fietst Ap naar de Jumbo om verse broodjes en de VK van zaterdag. Er trekken kleine buitjes over, vanmiddag klaart het op zegt omroep Fryslan. 

Een technisch klusje voor Ap terwijl Ineke in de kuip de zaterdagbijlage doorneemt.

De audio-uitgang van de oude, trouwe Shipmate 8300 marifoon is stuk. De speaker in de hoorn doet het nog maar de twee waterdichte speakertjes binnen en in de kuip geven allen maar gebrom. Eigen schuld, bij het aansluiten van een tweede buitenspeaker heb ik een verbinding niet goed geïsoleerd. Contact met 12 V op het schakelbord en POEF audiopoort opgeblazen ! Gelukkig zijn de twee waterdichte Shipmate speakers nog heel.

Opgebeld naar de marifoonkoning Tebuwil in Harlingen, "ja hoor, breng hem maar dan zet ik er een nieuwe uitgang in".
De black box moet er uit, die zit achter het houten schot. Een eenvoudige klus lijkt het, maar je moet buigen en strekken om er bij te kunnen.

Achter het houten schot zit ook de MPPT regelaar van het zonnepaneel. Dat ding moet tussen het zonnepaneel en de accu.


Ik heb me een poos afgevraagd wat dat ding nu eigenlijk doet. Gelukkig geeft Joost Overmars (ex NB24 Noorderzon, nu een Noordkaper 31C) op zijn blog een toelichting !


"Een moderne MPPT charge controller (Maximum power point tracking)  stuurt meer stroom de accu in dan het zonnepaneel levert. Hoe kan dat?  Stel, het zonnepaneel levert 18 volt en 3 ampère, bij elkaar 54 watt. Stel ,de accu heeft een spanning van 12 volt. Een eenvoudige PWM regelaar brengt de spanning  terug tot 12 volt, dus de accu krijgt maar 12 x 3 = 36 watt geleverd. Jammer van die 18 watt die verloren gaat.  De schakeling van een MPPT regelaar is veel geavanceerder, waardoor de energie niet verloren gaat maar omgezet wordt in extra stroom naar de accu (in werkelijkheid is het een heel ingewikkeld verhaal). Daarmee wordt de efficiëntie 20-30% hoger.. Zelfs bij bewolkt weer levert het 60 W zonnepaneel optimaal stroom aan de accu"


Bij de MPPT zit ook een eenvoudige MPPT controller. Daarop kun je aflezen hoeveel Watt het paneel levert, de ladingsgraad van de accu (V), de laadstroom (A) en de hoeveel Volt die het paneel levert (soms wel 19,5 V). En nog een paar parameters waar ik niet op let.
Om twee uur is de klus geklaard en gaan we fietsen naar de oostpunt van het eiland. Daar ligt een schitterend natuurgebied waar eb en vloed nog vrij toegang hebben. De eilanden "wandelen" trouwens heel langzaam naar het oosten door duinafslag in het westen en depot van zand in het oosten.


Langs de dijk staan hier en daar leuke informatieborden over het wad bij Ameland. Een stippellijntje geeft aan waar in de 19e eeuw de dam liep van Holwerd naar Ameland. Onder het plaatje een link naar een artikel uit de volkskrant. 



https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-dam-naar-ameland~be110a69/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F


Als we terug fietsen in de late middagzon ligt het wad er mooi bij. We spotten een groep jonge lepelaars en een grutto. En natuurlijk honderden kokmeeuwtjes.



Ten oosten van de jachthaven ligt een mooi gebied waar platbodems (en North Beaches, vermits in bezit van wadpoten) kunnen droogvallen. Nu mooi beschut achter de dijk bij de noordenwind.



's Avonds maken we nasi goreng klaar, maken nog een avondwandeling langs de veerdam, aan boord koud borreltje en moe en voldaan naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten