woensdag 21 augustus 2019

2019 Zomervakantie - Dag 30 - Borkum naar Norderney

Dinsdag 20 augustus -  Zeehondentocht naar Norderney

  • Borkum - Norderney 20 zm - totaal 224 zm
  • Vertrek : 11.45 h.  Aankomst 16.30 h.
  • Wind: W 2-3 in buien W 4
  • Weer: Half bewolkt, af en toe een bui,  21 gr. C. 
Volgens artikelen op internet moet Norderney een mooi fiets- en wandeleiland zijn. En ook nog met klassieke concerten in de open lucht. Daar willen we heen en niet naar de modder en naar het saaie Hongaarse strijkorkestje van Juist !

Een rustige morgen, we wandelen wat, Ineke maakt hier en daar een praatje, en we halen verse broodjes bij de havenmeester. 
De "Ronde Walvis" ligt nu vredig voor ons aan de steiger. Wat een groot schip is dat.


We vertrekken om kwart voor twaalf, ruim 3 uur voor HW,  en hebben ruim de tijd om de twee wantijen onder Borkum en onder Juist te passeren. De wantijen op de Duitse Wadden zijn korter en dieper dan op het Nederlandse Wad.

In de haven fok en grootzeil gezet en met stroom mee langs de Veerhaven van Borkum.


In een half uurtje zijn we bij de prikken van het Borkumer Wattfahr Wasser. Ineke uiteraard aan het roer, relaxed en ook spannend. Het is nergens minder diep dan 120 cm en het is nog twee uur voor HW.
De Duitse RWS maakt echte "takkenstraten" die door het wad kronkelen. 


Aan het einde van het Borkumer Wfw ligt een zandplaat met zeker 150 zeehonden, grote en kleintjes, bruine en grijze. We varen er op 20 m. langs en Ineke raakt vertederd door de jonge zeehondjes.
(En ja, natuurlijk fotografeert iedereen altijd dezelfde zeehonden, net zoals iedereen altijd dezelfde leeuwen in de Serengeti fotografeert....)



Aan het eind van het wad steken we de Osterems over. Een flinke bui haalt ons in en de wind neemt even toe tot Bft 5. Dat schiet lekker op, regen en de heerlijke deining van de Noordzee. Ap geniet en Ineke leest in de kajuit een boek. We hebben stroom mee, dus drie kwartier later varen we met 6,5 kts onder Juist door. Daar nemen we bij boei M5 de verkeerde afslag en varen even de prikken route op naar Juist. Maar na 10 min. hebben  we het door, snel gedraaid en met de kluiver te loevert varen we langs Juist naar het Memmert Wfw. 


Het Memmert Wfw is diep, er staat zeker 1,5 m. water en over een uur is het pas HW.
Achter ons twee flinke regenbuien, maar ze trekken links en rechts aan ons voorbij.


Ook hier weer kleine rode tonnen en later open prikken. Het is heerlijk, maar geconcentreerd varen zo.


Tussen Juist en Norderney ligt een vrij ondiep zeegat, het Busetief, alleen vlak voor de kust van Norderney wordt het dieper, Daar staan nog wat deininggolven van 1 meter, maar we schommelen rustig onder zeil naar de haveningang, vlak langs het Westerstrand.

In de brede toegangsgeul van de haven strijken we de zeilen en na even zoeken vinden we een kleine box recht tegenover het havenkantoor, met de boeg naar het westen. Mooier kan niet !
's Avonds eenvoudig en lekker gegeten in het havenrestaurant, een "Matrozenplatte"

We blijven hier een dag of drie, morgen aan het begin van de havengeul fietsen huren. Het weerbericht is goed, veel zon en weinig wind.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten