vrijdag 25 augustus 2017

Dag 66 - Laatste dag Zomervakantie 2017 - De Friese meren

Donderdag 24 aug. - Naar de thuishaven Akkrum
  • Stavoren - Akkrum . Log 29 zm , totaal 520 zm
  • Vertrek 09.10 h. Aankomst 15.30 h.
  • Wind: West 3-4
  • Weer: Licht bewolkt, zonnig, 21 gr.
We liggen in het achterste deel van de binnenhaven. Even verderop zijn twee nieuwe havens gegraven met nieuwe ligplaatsen, je loopt daar zo naar de grote Coop supermarkt.
Om 09.05 h. draait de Koebrug en 10 min.later liggen we bij de brandstof steiger en tanken 26 liter GTL diesel. Zo weinig diesel hebben we verbruikt deze laatste 5 weken, inclusief twee keer het hele Noordzeekanaal over en eergisteren van Durgerdam naar Edam op de motor.

Na de brug bij Warns hijsen we de zeilen. De hele tocht naar Akkrum is mooi bezeild en met de kluiver uitgeboomd is het heerlijk relaxed zeilen over de Fluessen en het Heegermeer.


In Noord-Nederland is het nog schoolvakantie en bij Heeg zijn veel zeilscholen actief. Altijd een leuk gezicht die groepen Optimisten, Lasers en Bic's

We zeilen vlotjes door de Jeltesloot en het PM kanaal en natuurlijk via de Holle Greft naar het Sneekermeer. Daar is het druk met Valken, Lasers en andere open zeilboten, maar we kunnen lekker doorzeilen.

Om 15.30 meren we af in onze box K14 in Akkrum. Het is prachtig weer en we besluiten om rustig aan te doen en morgen pas naar Leidschendam te rijden.
Beetje opruimen, kleine siesta en Ineke haalt bij La Ruota een pizza en Penne Arrabiata. 

Het was een prachtige, lange zeilvakantie en de Schone Waardin heeft ons weer op mooie, avontuurlijke en soms emotionele plekken gebracht !

Nu weer tijd voor vrijwilligerswerk op Buurtbus 47, bij Stichting Leergeld en in de vrijwilligersraad van WOEJ.


Dag 65 Zomervakantie 2017 - Edam naar Stavoren

Woensdag 22 aug. - Zomerse temperaturen !

  • Edam - Stavoren  Log 32 zm , totaal 591 zm
  • Vertrek 11.00 h. Aankomst 17.30 h.
  • Wind: oost 3-4
  • Weer: Zonnig, licht bewolkt, 22 gr.
Om 11.00 h. gooien we los en varen de haven uit. 
'Hey Albert, goede reis' klinkt het. Het is Jan Derks die in het havenkanaal ligt met z'n jacht 'Carbonara'. 

Van Edam naar Enkhuizen is het nog 3 uur zeilen en er staat een vervelende golfslag, dus Ineke voelt zich niet erg senang.
De sluis in Enkhuizen varen we als laatste schip binnen, voorin de sluis is nog ruimte zat, maar twee grote jachten durven niet door te varen tot het eind van de sluis en blokkeren de rest. Wij duwen zachtjes door, de kluiverboom doet wonderen, en kunnen nog makkelijk mee.

Van Enkhuizen naar Stavoren is het 10 zm. De wind is Oost 3 en met grootzeil, fok en kluiver goed getrimd vaart de Schone Waardin zichzelf en hoef ik de helmstok maar heel af en toe een tikje te geven. Heerlijk zeilen en voor veel NB24 bezitters een herkenbaar gevoel.

Ook in Stavoren staat de sluis al open en we schutten vlotjes. In de binnenhaven is het erg vol, maar achter de Koebrug is volop plek en we meren af bij Cafe Max voor de deur !


We liggen hier prima en een uurtje later zitten we aan een tafeltje voor het raam. Ruim twee maanden geleden zaten we hier met 16 bemanningsleden van 8 North Beaches aan het begin van de NBOA tocht. Carla en Roeli konden het zich nog goed herinneren, 16 personen is voor Cafe Max een hele grote groep ! 
Een week later zat hier Sybren met twee zeilmaten en ook Gonnie en Joost zijn vaste bezoekers !


Het is gezellig, er zitten nog meer zeilers, o.m. het stel van de grote stalen Noordkaper waar we in Borkum naast lagen.

Na een uitgebreide maaltijd, broodjes met tapenades, entrecote, sateetjes en zo, is de verleiding om een dessert te nemen te groot, het is per slot een van de laatste dagen van de vakantie. Na WhatsApp advies van Jur wordt het ijs met boerenjongens !


We stappen zo vanuit de kroeg op de boot.
Nog even naar de Slimste Mens kijken en op tijd naar bed. Morgen het laatste stukje naar Akkrum

woensdag 23 augustus 2017

Dag 64 - Zomervakantie 2017 - Dagje Edam

Dinsdag 22 aug. - Op de fiets langs de Zuiderzeedijk

Het is schitterend weer, de scholen in Midden-Nederland zijn weer begonnen en voor het eerst in 20 jaar hoeft Ineke niet een paar dagen van te voren naar school om de klas in orde te maken en zo'n gezellige maar verder zinloze studiedag te ondergaan.

We blijven een dag in Edam, slapen wat uit, Ineke leest de krant en lost sudoku's op en Ap maakt een wandeling naar de oude zeesluis. Dit was dus tot de afsluiting van de Zuiderzee de bescherming van het laaggelegen veengebied. Niet te vergelijken met de enorme sluiscomplexen bij Den Oever en Kornwerderzand


Ap geeft geeft de RescueMe lamp en de LED lenser een vaste plek hoog tegen het motorschot, boven de kajuittrap.


We lenen twee fietsen bij de vrolijke havenmeester en fietsen langs de dijk van het Markermeer naar het noorden. Volendam zijn we drie jaar geleden al geweest. Wat een verschrikkelijke, naar frites en kibbeling stinkende tourist-trap is dat geworden.

Edam is zeker zo leuk,  het is redelijk druk met toeristen,  uiteraard giechelende Chinezen maar ook opvallend veel Engelsen op zwaarbepakte toerfietsen (en met fietshelm...). Rondje Zuiderzee. Tja, in Engeland heb je niet zo'n mooie fietsknooppuntinfrastructuur.

We kopen een Volkskrant en nemen  traditiegetrouw koffie met wat lekkers bij bakker Mastenbroek net over de Dam



Tijd om te fietsen. Het polderlandschap, met uitgestrekte weidevelden en nog grote stukken trilveen is schitterend. Het lijkt wel of in dit gebied veel meer koeien buiten in de wei lopen dan in Friesland.
Een 'polderpanda' blijft ons nieuwsgierig aan kijken. (Blaarkoppen zijn natuurlijk de echte polderpanda's, maar deze komt aardig in de buurt.


Bij bijna alle boerderijen en huizen langs de dijk wordt met vlaggen geprotesteerd tegen de dijkverhoging langs de Markerwaard en het IJsselmeer. Het alternatief, een groot gemaal op de Houtribdijk, wordt nu onderzocht. Maar als de Waterschappen en RWS eenmaal iets in de kop hebben is het er moeilijk weer uit te krijgen. Ook al doen de advocaten en chirurgen, die in de dure dijkhuisjes in Durgerdam en Uitdam wonen, nog zo hun best.


Via Middelie fietsen we terug, doen nog wat boodschappen bij Deen en blijven nog even genieten van het oude, nog steeds operationele, Zuiderzeesluisje.



Terug aan boord is het nog schitterend weer. In de bakskist ligt nog een mooie Grillo uit Sicilie, een uurtje later ligt de Spaanse tortilla in de pan en de zon gaat mooi onder. Wat wil een mens nog meer !

Dag 63 - Zomervakantie 2017 - IJmuiden naar Edam

Maandag 21 aug.: Op de motor naar Edam
  • IJmuiden - Edam  Log 40 zm , totaal 559 zm
  • Vertrek 11.15 h. Aankomst 18.30 h.
  • Wind: Z 0-1
  • Weer: Half bewolkt, later licht bewolkt, 22 gr.
Ineke haalt verse broodjes en de Volkskrant bij de kleine supermarkt aan de haven en Ap maakt met de luiwagen, op z'n buik op de steiger, het log weer gaande. Dat was vast komen te zitten toen we gisteren op de Noordzee door grote eilanden geelbruin wier waren gevaren.
Rond elf uur vertrekken we, dan zijn we op tijd bij de Schellingwoudebrug, die immers dicht blijft tussen 16.00 en 18.00 h.

De "Discovery", een groot UK Rescue & Survey vessel gaat de grotere sluis binnen en onze vrienden van de KNRM varen met grote snelheid uit naar een zeiljacht dat z'n mast is kwijtgeraakt.


Het schutten in de Noordzeesluis gaat vlotjes en op de motor varen we, samen met 4 andere zeiljachten, richting Amsterdam.
Om15.00 h. schutten we in de Oranjesluis en liggen ruim op tijd voor de Schellingwoudebrug. die om 15.20 h. draait 
Er staat geen zuchtje wind en met weinig toeren varen we met 4 kts de IJmond uit, langs het Paard van Marken, richting Edam.

Het is vochtig en redelijk warm en boven het Markermeer vormen zich dikke wolken, maar het blijft droog al ziet het er boven Uitdam dreigend uit. Een grote groep zwanen heeft nergens last van.


Om 18.00 h. lopen we de smalle, oude havenmond van Edam binnen. We komen hier graag, altijd wel een box vrij, goede voorzieningen, mooi uitzicht over het Markermeer en er staan 12 haven fietsen die je tegen een kleine vergoeding een paar uur kunt lenen.


We hebben nog aardappelen, bruine bonen, uien en ontbjtspek, dus dat wordt een smakelijke 1-pans maaltijd. 

maandag 21 augustus 2017

Dag 62- Zomervakantie 2017 - 'Binnendoor van het Haringvliet naar Hoek van Holland'

Zondag 20 aug.: Over Spui, Oude Maas en Nieuwe Waterweg naar IJmuiden
  • Middelharnis - IJmuiden. Log 55 zm , totaal 519 zm
  • Vertrek 08.15 h. Aankomst 20.00 h.
  • Wind: W 3-4, soms 5
  • Weer: Half bewolkt, 19 graden
Op de website van de WSV Hellevoetsluis had Ap ooit een artikel gelezen 'binnendoor naar Scheveningen'. 


In Middelharnis lig je recht tegenover de monding van het Spui, de tocht naar Scheveningen is daardoor ruim 5 zm korter dan via het Slijkgat. En dat uitgebaggerde vissersgat is bij W 4-5 en uitgaande stroom geen lolletje.

De truc binnendoor is dat je om 2 uur voor HW bij Hoek van Holland bent als de stroom daar noordwaards gaat lopen. Je hebt dan vanaf Middelharnis alijd stroom mee, op het Spui en de Oude Maas vaak meer dan 2 kts.

We vertrekken om 8 uur uit Middelharnis. De sluis staat op rood, dat is vreemd, die staat toch altijd open. Nee hoor, als het bovenstrooms veel geregend heeft in Rijn- en Maas gebied dan staat het water in het Haringvliet te hoog en moet er geschut worden. 

Romantisch zo'n oud sluisje, maar het kost wel drie kwartier extra....

Er staat een mooie W 4 en met alleen grootzeil en fok bij zijn we zo aan de overkant en varen het Spui op. Met een flinke stroom mee varen we door een schitterend landschap langs de mooie jachthaven van Zuidland, dat is een mooie tussenstop voor een volgende keer.


Het is tot onze verbazing een erg rustige en afwisselende route, met eigenlijk alleen pleziervaart tot aan de Oude Maas. Daar komt aardig wat grote binnenvaart langs, maar goed uitluisteren en melden op de aangegeven marifoonkanalen en je wordt door de verkeerscentrales keurig op de hoogte gehouden.

De Spijkenissebrug kunnen we nog onderdoor, wel oppassen met de beroepsvaart.



De Botlekbrug is de enige Bottleneck in de route. De autobrug met ruim 14 meter kunnen we onderdoor, maar de oude Botlekbrug, alleen voor fietsers, is maar 8 m. hoog. En de brugwachter draait in principe allebei de bruggen tegeliijk, op het hele uur, of als er beroepsvaart door moet. 

Wij moeten 20 min. het schip op en neer houden, maar als de twee hefbruggen open gaan is het een prachtig gezicht !


Achter de bruggen draai je de Nieuwe Waterweg op, ook daar even melden op de marifoon en je krijgt een overzicht van op-en afgaand scheepvaartverkeer.

Op de Nieuwe Waterweg is het redelijk druk, goed stuurboord houden dus (niet de dukdalven aan de binnekant passeren, daar liggen strekdammen...).
Het is erg onrustig water, stroom mee en een W 4 tegen, dus het klotst alle kanten op.
Maar we genieten van de scheepvaart en varen vlak langs de indrukwekkende Maeslandtkering.



Door het oponthoud bij het sluisje en de Botlekbrug (hadden we natuurlijk moeten inplannen) zijn we om 14.30 h., precies met HW  Hoek van Holland, eigenlijk twee uur te laat, bij de monding.

De verkeerscentrale 'Sector Maasmond VHF 3' houdt hier alle scheepvaart in de gaten. 


Bij de noordpier zijn hele lelijke standhuisjes gebouwd, we hopen niet dat dit de toekomst wordt van de Nederlandse stranden, geen Belgische toestanden hier !


Eenmaal buiten de pieren wordt de zee iets rustiger, maar er staat nog steeds een flinke NW deining van het harde waaien in de dagen hiervoor. De stroom staat flink mee en we lopen meer dan 7 kts over de grond. Zo kunnen we de de pakweg 30 zm naar IJmuiden in 4-5 uur zeilen. Kluiver er bij en we laten Scheveningen aan SB liggen en varen langs het ankergebied waar 14 schepen, tankers, bulkcarriers en een 'dieplader' van Dockwise, liggen te wachten op een opdracht. 


We zeilen er mooi tussendoor, leuk !


Het is lekker varen zo, de zon schijnt, de golven zijn nog steeds 1,5 tot 2 meter en Ineke neemt nog maar een pilletje tegen zeeziekte en schilt een appeltje.



Rond 18.30, 4 uur na HW Hoek van Holland, is het kentering en een half uurtje later, op 4 zm van de zuidpier van IJmuiden, gaat de motor een half uurtje bij. 
We surfen op hoge golven de havenmond binnen en een uurtje later liggen we in een box in de jachthaven van IJmuiden. 

55 zm op de log, in ongeveer 11 uur, lang niet slecht voor zo'n bootje van 7 meter !

Conclusie: Als je op tijd weggaat uit Middelharnis, zo'n 6 uur voor HW Hoek van Holland, heb je een mooie, afwisselende tocht. Slechts 1 brug waar je voor moet wachten, duidelijke informatie van de verschillende verkeersposten en maar leifst 11 uur stroom mee tot aan IJmuiden.

Dag 61- Zomervakantie 2017 - Naar Vlissingen met OV

Zaterdag 20 aug. - Familie en vrienden bezoeken in Vlissingen

Vanuit Middelharnis gaat het met twee keer overstappen vlotjes naar Goes, een aardige bustocht langs bekend terrein: Grevelingen, Keeten, Oosterschelde, 15 jaar hebben we daar gevaren vanuit Herkingen voordat we Akkrum als thuishaven kregen.
Vanaf de Oosterscheldebrug heb je een mooi uitzicht over de aanloop naar Zierikzee, er staat een ZW 5-6, we zijn blij dat we daar niet tegenop hoeven te boksen met de Schone Waardin.


In Goes de trein naar Middelburg en daar twee OV fietsen uit de automatische stalling gehaald. Nou, dat gaat niet zo vlotjes, je moet heel wat handelingen verrichten met je OV kaart en de 'fietssleutelrondechipkaart' voordat je twee fietsen hebt. Maar ze rijden prima en het kost een habbekrats. Bij Mies een bloemetje gehaald en naar trotse opa en oma Feike en Marijke die een morgen op kleindochter Faya passen. Later kwamen ook zoon Bart en dochter Nienke langs en werd het een erg gezellige lunch.

De rest van de middag heeft Ineke nog oude buren en een vriendin opgezocht en Ap heeft een rondje Vlissingen gefietst en bij de Praxis RVS schroeven gekocht.

In Middelburg op het station een stevige kop soep en weer met trein en bus naar Middelharnis, binnen anderhalf uur liepen we bij de AH boodschappen te doen.

Vandaag is de finish van de Omloop van Goeree Overflakkee, in 2003 heeft Ap die, in estafettevorm, met een team van WarChild gelopen. Het was dit jaar de zwaarste sinds tijden met veel wind, regen en kou.

De Omloop is een wandeltocht van 110 kilometer over het voormalige eiland Goeree-Overflakkee. Deze tocht moet binnen 24 uur afgelegd zijn. In deze 24 uur worden alle elementen van Goeree-Overflakkee getrotseerd. Zo gaat de toch over het strand en door unieke natuurgebieden zoals de slikken van Flakkee. Het is een uitputtingsslag, maar alles wordt gegeven om deze uitdaging te volbrengen en bovendien wordt er een bijzonder goed doel mee gesponsord. 

Aan boord de AH 'soort-van-roti' opgegeten en plannen gemaakt voor de terugtocht naar Akkrum.





vrijdag 18 augustus 2017

Dag 60- Zomervakantie 2017 - Pittig zeilen op het Haringvliet

Vrijdag 18 aug. : Het waait harder dan we denken
    • Dintelsas - Middelharnis  20 zm,  totaal 564 zm
  • Vertrek 14.15 h. Aankomst 18.15 h.
  • Wind: WZW 4-5 in vlagen W 6
  • Weer: Half bewolkt, 21 graden
Rustig opstaan, met de havenfiets verse broodjes, de krant en boodschappen halen in Dinteloord en plannen maken voor de komende dagen. Ineke wil graag naar Vlissingen om het graf van haar vader en moeder te bezoeken en een vriendin op te zoeken. En natuurlijk even langs Ap's broer en schoonzus Feike en Marijke in Westerzicht. Vanuit Dintelsas zijn de busverbindingen nou niet bepaald optimaal, maar vanuit het mooie haventje van Middelharnis gaat het met OV vlotjes naar Goes. 

Om 13.00 h. stopt het met de (hevige) regen, er komt een waterig zonnetje, we laten de boot opdrogen en gooien om kwart over twee de trossen los.

De 'blauwwiersluis' van Dintelsas schut vlotjes, er staat een stevige WZW wind en met alleen de kluiver lopen we met 5 kts richting Volkerrak sluis. Ook daar vlotjes schutten en met alleen grootzeil en fokje kunnen we redelijk scherp aan de wind onder de Haringvlietbrug richting Tiengemeten zeilen. Het valt ons op dat er drie boerderijen op Tiengemeten gerestaureerd zijn. Bezoekerscentrum, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, er staan busjes en auto's bij het veerhaventje ? Plezierjachten mogen er niet meer aanmeren, nou ja dat is misschien maar goed ook, anders zou het ook een BBQ eiland worden.


Onder Tiengemeten hebben we beschutting tegen de harde wind en we zwaaien vrolijk naar het autoveer (?) naar Tiengemeten.


Het zonnetje komt steeds meer door en eenmaal uit de beschutting van het eiland ploegt de Schone Waardin scherp aan de wind en behoorlijk schuin. Ineke vindt het maar zozo, maar eenmaal onder de zuidoever neemt ze de helmstok over en zeilt geconcentreerd naar de havendam van Middelharnis.


Heerlijk rustig in de beschutting van de vaste wal laten we de zeilen zakken en varen het sluisje binnen. 


Aan het eind van het havenkanaal is dezelfde box vrij die we vorige week hadden. We liggen hier weer prima, Ineke rust even uit van alle emoties en Ap maakt een pan nasi met pindasaus. Om 20.00 h. trekt een windfront over en waait het even Bft 8, maar wij zitten droog en warm in de kajuit.

Dag 60 - Zomervakantie 2017 - Met Openbaar vervoer naar Oudenbosch

Donderdag 17 aug. -  Met streekbus en gewone bussen : 19 km in 2,5 uur !

Van Dintelsas naar Oudenbosch is 18 km fietsen, maar het was deze donderdag regenachtig en er stond een flinke ZW wind, 36 km fietsen was geen optie.  Niet getreurd, Nederland beschikt over uitstekend openbaar vervoer.....
12.15 h. : Van Dintelsas eerst 20 min.lopen naar de bushalte, dan 10 min. met de streekbus naar Dinteloord, 30 min. wachten op de bus naar Oud-Gastel (goede koffie en koffiekoeken bij de AH). In Oud- Gastel overgestapt op de bus naar Oudenbosch, die stopt vlakbij de straat waar onze vrienden wonen. Maar deze week niet..., de halte is tijdelijk opgeheven i.v.m. wegwerkzaamheden. Op station Oudenbosch uitgstapt en nog 20 min. lopen naar onze vrienden. Om 15.00 h. stapten we daar binnen, een reis van bijna drie uur. Zo kom je nog eens ergens.

Met onze vriend gaat het gelukkig een stuk beter nu hij twee dagen thuis ligt. Het is gezellig en ook een beetje emotioneel en na twee fijne uren samen brengt een van de drie dochters ons in 20 min. weer terug naar Dintelsas.

Voldaan nemen we een borrel aan boord en een uurtje later zitten we in het havenrestaurant ' Overstag' aan een goed 3-gangen menu met lekkere capaccio en calamares van de Sligro. OK, spaghetti vongole moet je niet in Dintelsas eten maar bij Vittorio in Trastevere, maar het is gezellig en de bediening is OK.

We gaan opgelucht en voldaan naar bed, morgen naar Midelharnis want met harde wind de komende dagen in de ZW hoek is Colijnsplaat / Middelburg met de boot geen optie meer. Wel met de bus ?

donderdag 17 augustus 2017

Dag 59 - Zomervakantie 2017 - Relaxed zeilen naar Dintelsas

Woensdag 16 aug. : Hulde voor de nieuwe kluiver
    • Middelharnis - Dintelsas 19 zm, totaal 544 zm
  • Vertrek 12.15 h. Aankomst 16.30 h.
  • Wind: ZZW 2-3
  • Weer: Licht bewolkt, zonnig ,23 graden
De dag begint met dikke mist, om 6 uur kan ik de overkant van het havenkanaal niet zien en als we om half negen gaan ontbijten is alles echt kleddernat. Mar het zonnetje komt door, het wordt een beetje broeierig warm dus hoog tijd om de wind op het Haringvliet op te zoeken.
Van de haven door het havenkanaal naar buiten is nog 20 min. varen, direct buiten de havenmond alle drie de zeilen op en we lopen direct 5,5 kts. We zijn erg tevreden over de nieuwe Hyde Sails kluiver die we 3 jaar geleden bij Lion Sails in Kats hebben laten maken, het scheelt zeker 1,5 kts en uitrollen en inrollen gaat heel makkelijk.


We varen langs Tien Gemeten, aan de natuur teruggegeven als compensatie voor de verstoring van de natuur in het Maasmondgebied. Alle 12 boeren moesten vertrekken en hun boerderijen zijn inmiddels verweerd en deels ingestort.
Volgens Natuurmonumenten is het project een groot succes.

We naderen snel de Haringvlietbrug, daar kunnen we makkelijk onderdoor en dat is maar goed ook want er zijn regelmatig storingen waardoor scheepvaart- en autoverkeer soms uren gestremd is. (vandaag op 18 aug. een langdurige stremming).
Ineke vindt het altijd nog spannend of we er onder door kunnen, het is vanaf dek ook niet in te schatten hoeveel ruimte er nog boven de masttop (inclusief marifonnantenne) van 10,60 m is 


Op het hoogste punt is de doorvaart 13,20 m., wij gaan meer zuidelijk, daar nog 12,20 m., Ineke haalt weer opgelucht adem

Dag 58- Zomervakantie 2017 - Middelharnis

Woensdag 16 aug. - Een regendag in Middelharnis

Dit tweede deel van de vakantie is het weer wel erg wisselvallig. Voor vandaag wordt de hele dag regen voorspeld dus we spannen het regenzeil over de giek en maken er een rustige dag van.
's Morgens vroeg krijgen we een berichtje dat het niet goed gaat met onze vriend in het ziekenhuis van Bergen op Zoom en we bekijken de mogelijkheden om met de bus daarheen te gaan. In de loop van de dag knapt hij weer op gelukkig en mag hij waarschijnlijk morgen naar huis.

Middelharnis is een aardig stadje met veel historie. Als je over de smalle en niet erg hoge  'diek' loopt dan kun je je goed voorstellen wat er hier tijdens de ramp van 1953 gebeurd is. Op Goeree-Overflakkee vielen bijna 500 slachtoffers en in het streekmuseum is daar een permanente tentoonstelling over. Het blijft de bewoners van de Zeeuwse en Zuid-Hollands eilanden altijd bij:

“Hoe zij op de dijk worstelden met zandzakken en ander materiaal, het water over zagen stromen, de dijk doorbreken en de zwarte watermuur het land zagen ingulpen, alles vernielend wat hem in de weg stond. Hoe zij de door het water verraste mensen met hun gezin op de daken zagen zitten en hen niet helpen konden, hoe het ene huis na het andere verdween in de vloed. Hoe de kreten van hen, die ondergingen en het geloei van het opgesloten vee boven het gebrul van de storm uitklonken. Hoe, later, het water nader kroop naar de eerst nog gespaarde plaatsen en die langzaam overspoelde. Hoe zij weg moesten van hun geboortegrond, van hun dorp, en alles wat hen dierbaar was in de steek moesten laten. 
Zij zullen nooit vergeten!” 


In de haven tegenover ons ligt een mooie zeilkotter, de Mette Marie uit Rotterdam. Dat moet mooi zeilen zijn met zo'n schip al zullen de vissers die er in vaak barre omstandigheden mee voeren daar soms anders over gedacht hebben. Maar mooi dat dit varend erfgoed behouden blijft in een stichting.


Als het rond 16.00 h. opklaart maken we een dorpswandeling en doen boodschappen bij de Plus en nemen aan boord een Italiaans aperatiefje voordat we van de penne arrabiata smullen. Zo'n dagje relaxen is na twee dagen flink doorzeilen eigenlijk wel lekker. We liggen hier prima in de de mooie gemeentelijke jachthaven, met alles op loopafstand. Heel wat beter dan zo'n onpersoonlijke marina in Stellendam en toch maar een uurtje varen van de Haringvlietdam.




maandag 14 augustus 2017

Dag 57- Zomervakantie 2017 - Haringvlietdam naar Middelharnis

Maandag 14 augustus :  Met weinig wind naar Middelharnis
    • Haringvliet  - Middelharnis 9 zm, totaal 525 zm
  • Vertrek 11.15 h. Aankomst 13.45 h.
  • Wind: ZO 1-2
  • Weer: Licht bewolkt, zonnig ,22 graden
Het is heerlijk liggen aan zo'n meerboei en makkelijker dan voor anker gaan. Je pakt het handvat, lijntje er door en klaar. Het wordt veel gebruikt door gezinnen die een dagje aan de mooring gaan liggen en lekker zwemmen en met bootjes spelen en ' s avonds weer naar de thuishaven. De meeste kans op een vrije meerboei dus na 19.00 h.


We genieten van de rust en van de vogels in het natuurgebied vlakbij. Heel wat anders dan het 'pseudo-mondaine' Scheveningen.

Om 11 uur maakt Ineke los en varen we rustig op de motor het Haringvliet verder op. Aan bakboord glijdt Hellevoetsluis voorbij, een mooie oude vesting- en marinestad met aan alle kanten toeristische infrastructuur, inclusief 3 jachthavens een groot appartementencomplex en een 'mediterraan' vakantiehuisjesdorp.. 



In het havenkanaal kon je trouwens, buiten het seizoen, mooi liggen in het oude centrum, ik weet niet of dat nog steeds mag. Een bezoek aan het unieke, vernuftige 18e eeuwse droogdok van Jan Blanken is een must. Dit droogdok is trouwens nog steeds operationeel.

Na 2 uur varen draaien we de havenmond van Middelharnis binnen, het oude sluisje wordt alleen gebruikt bij erg hoge waterstand door veel aanvoer van de rivieren. Er is wel een fietsersbruggetje en de bediening ervan is nogal warrig, rood is wachten, geen licht is doorvaren !



We vinden een mooie box bij de WSV aan de oostkant van het 2 km lange kanaal, vlak bij het centrum. Aardige havenmeester, prima sanitair en een heel gezellig stadje met veel winkeltjes, mooie oude pandjes, een streekmuseum en terrasjes aan de oude haven. Na een paar uurtjes luieren aan boord wandelen we het stadje door, doen wat boodschappen bij de Plus en besluiten de middag met een wijntje en een portie bitterballen op een mooi terras aan de havenkom.
Goede plek dat Middelharnis !






Dag 56- Zomervakantie 2017 - Scheveningen naar Haringvliet

Zondag 13 augustus :  Langs Sector Maasmond naar het Slijkgat
    • Scheveningen - Haringvliet  29 zm, totaal 516 zm
  • Vertrek 11.30 h. Aankomst sluis Haringvliet 16.45 h.
  • Wind: Windstil, later NW 1-3
  • Weer: Half bewolkt, mooie opklaringen, 21 graden
Rond 11.00 h. vertrekken veel jachten richting Stellendam of Roompot. 3 uur na HW Scheveningen vertrekken, dan heb je mooi stroom mee tot het Slijkgat en dan weer een uurtje stroom mee naar de sluis van het Haringvliet.

De passage van de Maasmond bij Hoek van Holland gaat weer vlotjes. Weinig scheepvaart, wel veel jachten die Noord- of Zuidwaarts gaan en zich bijna allemaal melden op VHF 3 als ze bij de MN 1 of MZ boei zijn. Je krijgt dan een tag op de plotter van Sector Maasmond en wordt in de gaten gehouden. Maasmond geeft geen permissie, dat is de verantwoordelijkheid van de schipper, maar heel soms krijgt een jacht opdracht om toch maar op de achtersteven te sturen van een containerschip,zoals met eeen jacht voor ons gebeurde, Tja, de snelheid van die schepen is vaak moeilijk in te schatten en niet iedereen heeft een peilkompas bij de hand.


Bij de Maasmond komt er wat NW wind, maar we houden de motor nog een half uurtje bij om snel de geul over te steken. Achter ons de ferry naar Harwich en een paar kleinere schepen.


Met drie zeilen bij liepen we, met twee kts stroom mee, toch 6 kts over de grond, dat is lekker zeilen !
Aan bakboord de 2e Maasvlakte, met containers, kolencentrales en windmolens.


Naar het Slijkgat kunnen we een flinke bocht afsteken, er ligt daar een ondiepte, maar met 80 cm diepgang en opkomend tij is dat geen probleem.
De sluis van de Haringvlietdam had al naar buiten geschut, we waren tien min. te laat en moesten een uurtje wachten aan de steiger. Er komen meer en meer jachten, de "wrakkenvisboot" kwam als laatste en ging uiteraard als eerste de sluis binnen en ook een paar grotere jachten kunnen niet op hun beurt wachten. Maar iedereen gaat mee in de vrij grote sluis.

De wind is behoorlijk ingekakt en voor de wind lopen we amper 2 kts. Niet naar Middelharnis maar snel de zeilen opgedoekt en aan een gele meerboei gaan liggen. Daar komen er steeds meer van op het Haringvliet. Mooie service, je kunt makkelijk de hoge handgreep pakken, voortrosje er door en klaar. Heerlijk.

De zon gaat schitterend onder boven het sluizen complex, we eten ravioli met pesto en verse parmezaanse kaas, rood wijntje er bij en wachten op de sterrenregen van de Perseiden, waar de aarde elk jaar op 12 en 13 aug. doorheen gaat. Maar helaas, het trekt bijna helemaal dicht en we zagen er twee naar beneden vallen. Twee jaar geleden lagen we op ons rug aan de dijk van Schiermonnikoog en was het een echt spectakel.


Morgen rond de middag zeilen naar Middelharnis, dan zijn de vertrekkers weg en krijgen we van de havenmeester een mooi boxje,

zaterdag 12 augustus 2017

Dag 56- Zomervakantie 2017 - A Bumpy Ride to Scheveningen

Zaterdag 12 augustus :  "Stroom mee en wind tegen, daar kan Ineke niet tegen" 

    • IJmuiden - Scheveningen , 29 zm, totaal 477 zm
  • Vertrek 10.30 h. Aankomst  15.15 h. h.
  • Wind: West 3-4
  • Weer: bewolkt, soms mooie opklaringen, 21 graden
Om 8 uur striemt de regen nog over de steigers en is het koud en grijs. Toch maar op tijd douchen, een krantje halen en zeilklaar maken. Om 10.00 h.klaart het op en komt zowaar het zonnetje er even bij. Aardig wat zeilboten vertrekken, sommigen richting Scheveningen, de meeste toerzeilers richting Noordzeekanaal en Markermeer. We besluiten om zuidwaarts te gaan !
In de havenmond al het grootzeil en de fok gehesen, eenmaal tussen de grote pieren is het een grote klotsbak. Dat is bijna altijd in IJmuiden met W wind en een flinke stroom die naar binnen of naar buiten loopt. Buiten de pieren wordt het iets minder, maar tot aan Scheveningen houden we een onregelmatige, stroom- tegen-wind-golfslag met steile golven van soms 1,5 m. 


IJmuiden verdwijnt snel uit beeld, we lopen 6 knopen over de grond en Ineke's zeeziektepil helpt redelijk al zijn dit niet haar favoriete zeiltochten. 

We varen tamelijk ver uit de kust langs Zandvoort, Noordwijk en Katwijk en de skyline van Den Haag is al van 10 zm te zien.
Binnenvaren in Scheveningen is altijd leuk, langs de Pier en het Kurhaus, maar de zee blijft nogal knobbelig en voor Ineke heeft het lang genoeg geduurd. Ap geniet volop: 'zout op mijn huid' heerlijk (o nee, dat boek gaat ergens anders over....)
In 4 uurtjes van pier naar pier, hoe mooi wil je het hebben !



Om 15.15 h. lopen we de haven binnen, in de voorhaven kun je de zeilen strijken en rustig de jachthaven binnenlopen. We moeten een keertje verhalen, maar we krijgen een mooie plek naast een vriendelijke Duitser en met uitzicht op de (dure) tapas bar. Ineke gaat havengeld betalen, niet schrikken: Euro 21,50 voor een nachtje, dat is nog duurder dan IJmuiden.

Vanavond komt dochter Judith langs. Prima eten bij het Turkse restaurant Liman aan de haven, heerlijke vegetarische mezzes , sis kebab en kofte. We bestellen voor 2 personen en krijgen het met ons drieen niet op.
's Avonds vuurwerk, er is een vuurwerkcompetitie bezig in Scheveningen en vanaf de haven is het mooi te zien.

Het weerbericht is goed, morgen zonnig en een NW 2-3 windje. Ideaal om langs de Maasmond naar Stellendam of liever nog iets verder, naar Middelharnis, te zeilen.