donderdag 10 augustus 2017

Dag 53 Zomervakantie 2017 - Amsterdam, maritiem en landelijk

Woensdag 9 aug. -  Amsterdam en Holysloot

We twijfelen nog of we toch richting Zeeland gaan of naar Edam, Broekerhaven,  Den Helder en dan naar Texel en Vlieland.
Vandaag blijven we nog een dag in Durgerdam om het Scheepvaartmuseum en Hr.Ms. Mahu te bezoeken.
Om 20 voor tien staan we bij de bushalte van bus 30, maar na een half uur nog geen busje te bekennen. De klantenservice van het GVB zegt dat ie elk moment kan komen, 'stremming meneer'.
Om half elf nog geen bus, Ineke zorgt voor koffie en de havenmeester geeft ons een lift naar de tramhalte bij de IJtunnel.


Met de tram zijn we zo bij het marinecomplex en we gaan koffie drinken in Pension Homeland. Dat is het voormalige MEA, Marine Etablissement Amsterdam, het officiersonderkomen van de marine in Amsterdam. Prachtig gerestaureerd, bar en eetzaal niet veranderd en de toiletten nog in marine-grijs geschilderd.


In 1971 heb ik hier met m'n collega ARO's (Aspirant Reserve Officier) de administratie opleiding gevolgd. Dat duurde twee weken (en had ook in twee dagen gekund), prima verzorgd, eten in de longroom en 's avonds aan de gezellige bar (let op de koperen haakjes voor de petten...) en natuurlijk Amsterdam in. Jammer alleen dat dat alleen in uniform mocht, dus dat deden we niet echt uitbundig.
Pension Homeland is nu een mooi hotel, in oktober willen we hier een paar dagen naartoe.

Het Scheepvaartmuseum viel wat tegen. De replica van het VOC schip Amsterdam is leuk om te bezoeken, maar ook dit museum lijdt aan een overdaad aan multimedia, real time ervaringen en meer van dat soort onzin. Een sextant, telegraaf of kompas is niet te vinden.


Door de vertraging met de bus en het uitgebreide koffiedrinken in Pension Homeland waren we aardig achter op schema. De Mahu bezoeken kan 's woensdags alleen tussen 14 en 16 uur en daarvoor was het te laat. We komen in oktober terug in Amsterdam.



Met veerpont, bus en busje waren we redelijk vlot in Durgerdam. Daar twee havenfietsen geleend en een mooie fietstocht gemaakt langs de Markermeer dijk (die mogelijk opgehoogd wordt), langs Holysloot en dan naar de Landmarkt, de biologische supermarkt bij de Schellingwoudebrug.
Onderwegkom je de meest schilderachtige plekjes tegen en je ziet Durgerdam eens van de andere kant.


Er hangen wel wat donkere wolken boven het Markermeer.
Het is een prachtig gebied op 5 km. van Amsterdam, met een mooi weide- en veengebied. We gaan hier zeker een paar dagen fietsen.


Bij de Landmarkt kopen we lekker brood, kaas, tomaten, sla en avocado en dat eten we 's avonds aan boord smakelijk op.
's Avonds vallen er een paar enorme regenbuien, echt noodweer boven Amsterdam, maar wij zitten lekker binnen in de kajuit biologisch te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten