maandag 14 augustus 2017

Dag 56- Zomervakantie 2017 - Scheveningen naar Haringvliet

Zondag 13 augustus :  Langs Sector Maasmond naar het Slijkgat
    • Scheveningen - Haringvliet  29 zm, totaal 516 zm
  • Vertrek 11.30 h. Aankomst sluis Haringvliet 16.45 h.
  • Wind: Windstil, later NW 1-3
  • Weer: Half bewolkt, mooie opklaringen, 21 graden
Rond 11.00 h. vertrekken veel jachten richting Stellendam of Roompot. 3 uur na HW Scheveningen vertrekken, dan heb je mooi stroom mee tot het Slijkgat en dan weer een uurtje stroom mee naar de sluis van het Haringvliet.

De passage van de Maasmond bij Hoek van Holland gaat weer vlotjes. Weinig scheepvaart, wel veel jachten die Noord- of Zuidwaarts gaan en zich bijna allemaal melden op VHF 3 als ze bij de MN 1 of MZ boei zijn. Je krijgt dan een tag op de plotter van Sector Maasmond en wordt in de gaten gehouden. Maasmond geeft geen permissie, dat is de verantwoordelijkheid van de schipper, maar heel soms krijgt een jacht opdracht om toch maar op de achtersteven te sturen van een containerschip,zoals met eeen jacht voor ons gebeurde, Tja, de snelheid van die schepen is vaak moeilijk in te schatten en niet iedereen heeft een peilkompas bij de hand.


Bij de Maasmond komt er wat NW wind, maar we houden de motor nog een half uurtje bij om snel de geul over te steken. Achter ons de ferry naar Harwich en een paar kleinere schepen.


Met drie zeilen bij liepen we, met twee kts stroom mee, toch 6 kts over de grond, dat is lekker zeilen !
Aan bakboord de 2e Maasvlakte, met containers, kolencentrales en windmolens.


Naar het Slijkgat kunnen we een flinke bocht afsteken, er ligt daar een ondiepte, maar met 80 cm diepgang en opkomend tij is dat geen probleem.
De sluis van de Haringvlietdam had al naar buiten geschut, we waren tien min. te laat en moesten een uurtje wachten aan de steiger. Er komen meer en meer jachten, de "wrakkenvisboot" kwam als laatste en ging uiteraard als eerste de sluis binnen en ook een paar grotere jachten kunnen niet op hun beurt wachten. Maar iedereen gaat mee in de vrij grote sluis.

De wind is behoorlijk ingekakt en voor de wind lopen we amper 2 kts. Niet naar Middelharnis maar snel de zeilen opgedoekt en aan een gele meerboei gaan liggen. Daar komen er steeds meer van op het Haringvliet. Mooie service, je kunt makkelijk de hoge handgreep pakken, voortrosje er door en klaar. Heerlijk.

De zon gaat schitterend onder boven het sluizen complex, we eten ravioli met pesto en verse parmezaanse kaas, rood wijntje er bij en wachten op de sterrenregen van de Perseiden, waar de aarde elk jaar op 12 en 13 aug. doorheen gaat. Maar helaas, het trekt bijna helemaal dicht en we zagen er twee naar beneden vallen. Twee jaar geleden lagen we op ons rug aan de dijk van Schiermonnikoog en was het een echt spectakel.


Morgen rond de middag zeilen naar Middelharnis, dan zijn de vertrekkers weg en krijgen we van de havenmeester een mooi boxje,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten