donderdag 10 augustus 2017

Dag 51 en 52 Zomervakantie 2017 - In de ban van de Ring

Maandag en Dinsdag 7, 8 aug. -  Durgerdam

Het zit Ap niet lekker dat de motor bij meer dan half vermogen erg onregelmatig loopt. In de bilge ligt weer een laagje diesel (nadeel  en voordeel van GTL - je ruikt geen diesellucht meer.....)
Opdweilen dus, geen lekker karweitje. Motorluik open, controle van alle aansluitingen van slangetjes, dieselleiding, retourleiding, ik kan niks ontdekken.
Havenmeester Rik Zwaneveld geeft het adres van een goede monteur, Jachtservice Amsterdam. Opgebeld, Bouke aan de lijn, morgen om 9 uur kan een monteur komen.

We maken van de nood een deugd en gaan met bus 30, via Buikslotermeerplein en CS naar het Eye
filmmuseum.


Futuristisch gebouw met 4 filmzalen, een permanante tentoonstelling en een tijdelijke expositie van het werk van Martin Scorsese.
Eerlijk gezegd viel het een beetje tegen,  sfeerloos gebouw, veel multimedia, weinig expositie. Het leukste was nog de zaal met oude filmopname en -afspeel apparatuur en de love seats waar je oudere, beroemde films kunt bekijken (ja,ja Turks fruit, Fanfare, Spetters,etc.)


Het terras, met magnifiek uitzicht op het IJ en Centraal Station maakt alles weer goed. Je betaalt de hoofdprijs voor twee 'croquetten', maar je kijkt vorstelijk uit over de bedrijvigheid van het IJ.


Met de bus terug naar het vervallen winkelcentrum op het Buikslotermeerplein, bij de Jumbo boodschappen gedaan en met de laatste bus 30 (18.55 h.) terug naar Durgerdam.
Prima hollandse rijsttafel gemaakt en de Slimste Mens  en WK atletiek gekeken dankzij prima WiFi van de WSV.

Dinsdagmorgen komt om 9 uur de monteur. Sil, jonge gast, lang haar op staartje, oorpiercings, stoere overall, grote gereedschapskist, dat geeft vertrouwen.
Na een systematische anamnese heeft hij binnen 15 min. de oorzaak van het probleem gevonden. Op de koperen afdichtingsring van het fijnfilter zit grijze verf ! Dat is er al in de Yanmar fabriek opgespoten toen alles nog niet goed vast zat. Bij het verwisselen van het fijnfilter is ooit dat ringetje een beetje gedraaid en gaan lekken en lucht gaan aanzuigen en sinds een paar dagen is het kennelijk nog meer gaan lekken.


De verf zit niet alleen op de ring, maar ook op het filterhuis. Dat heeft Sil er met eindeloos geduld met een hele fijne vijl afgevijld. Alles aangesloten, ontlucht en de Yanmar loopt weer als een zonnetje. Al 15 jaar gaat de motor, als ie goed warm is, onregelmatig lopen op hoog toerental, dat is nu opgelost, hulde en een verdiende fooi voor Sil !

De rest van de dag wat klussen aan boord gedaan, opruimen, schoonmaken en vooral veel lezen en mooi wandelen langs de Durgerdammerdijk richting IJmond.


Huisjes langs de dijk zijn onbetaalbaar geworden en het domein geworden van advocaten, beurshandelaren en chirurgen. Prijzen van 0,8 tot 1,2 miljoen voor een ruim maar eenvoudig dijkhuis!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten