donderdag 17 augustus 2017

Dag 59 - Zomervakantie 2017 - Relaxed zeilen naar Dintelsas

Woensdag 16 aug. : Hulde voor de nieuwe kluiver
    • Middelharnis - Dintelsas 19 zm, totaal 544 zm
  • Vertrek 12.15 h. Aankomst 16.30 h.
  • Wind: ZZW 2-3
  • Weer: Licht bewolkt, zonnig ,23 graden
De dag begint met dikke mist, om 6 uur kan ik de overkant van het havenkanaal niet zien en als we om half negen gaan ontbijten is alles echt kleddernat. Mar het zonnetje komt door, het wordt een beetje broeierig warm dus hoog tijd om de wind op het Haringvliet op te zoeken.
Van de haven door het havenkanaal naar buiten is nog 20 min. varen, direct buiten de havenmond alle drie de zeilen op en we lopen direct 5,5 kts. We zijn erg tevreden over de nieuwe Hyde Sails kluiver die we 3 jaar geleden bij Lion Sails in Kats hebben laten maken, het scheelt zeker 1,5 kts en uitrollen en inrollen gaat heel makkelijk.


We varen langs Tien Gemeten, aan de natuur teruggegeven als compensatie voor de verstoring van de natuur in het Maasmondgebied. Alle 12 boeren moesten vertrekken en hun boerderijen zijn inmiddels verweerd en deels ingestort.
Volgens Natuurmonumenten is het project een groot succes.

We naderen snel de Haringvlietbrug, daar kunnen we makkelijk onderdoor en dat is maar goed ook want er zijn regelmatig storingen waardoor scheepvaart- en autoverkeer soms uren gestremd is. (vandaag op 18 aug. een langdurige stremming).
Ineke vindt het altijd nog spannend of we er onder door kunnen, het is vanaf dek ook niet in te schatten hoeveel ruimte er nog boven de masttop (inclusief marifonnantenne) van 10,60 m is 


Op het hoogste punt is de doorvaart 13,20 m., wij gaan meer zuidelijk, daar nog 12,20 m., Ineke haalt weer opgelucht adem


We zijn net op tijd om als laatste mee te kunnen in de Volkerraksluis. Voor ons liggen twee werkschepen met twee enorme pijlers, die passen net onder de brug van 18 meter hoog door. Schutten gaat snel, de twee werkschepen vertrekken met het nodige schroefgeweld, we wachten rustig tot ze vertrokken zijn.


Op het Volkerrak is het nog een half uurtje naar de sluis van Dintelsas. Er vormen zich mooie 'wasbord wolken' boven het Brabantse land.


Een half uurtje later varen we de havenmond van de Dintel binnen. De sluis is niet meer in gebruik om te schutten, maar wordt 's zomers gbruikt om de blauwalg van het Haringvliet en het Volkerrak tegen te houden. Wachten dus tot de sluis half vol is met jachtjes en zonder verval varen we na 40 min. weer de sluis uit.

In Dintelsas zijn een aantal jachthavens, wij kiezen voor Waterkant en krijgen een box toegewezen vlakbij het havenkantoor en het mooie, nieuwe sanitair.
Het is aangenaam zomers weer en we genieten nog even van een biertje en een versnapering bij het restaurant van de jachthaven.

's Avonds maken we Tikka Massala uit een Knorr pak (aanbieding van de Plus in Middelharnis, twee pakken....). Nou, niet in de verte heeft het iets te maken met het heerlijke origineel, maar we eten braaf ons bord leeg en voeren de rest aan de visjes.

Morgen een fiets huren in Dinteloord en naar onze vriend in Oudenbosch fietsen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten