woensdag 23 augustus 2017

Dag 64 - Zomervakantie 2017 - Dagje Edam

Dinsdag 22 aug. - Op de fiets langs de Zuiderzeedijk

Het is schitterend weer, de scholen in Midden-Nederland zijn weer begonnen en voor het eerst in 20 jaar hoeft Ineke niet een paar dagen van te voren naar school om de klas in orde te maken en zo'n gezellige maar verder zinloze studiedag te ondergaan.

We blijven een dag in Edam, slapen wat uit, Ineke leest de krant en lost sudoku's op en Ap maakt een wandeling naar de oude zeesluis. Dit was dus tot de afsluiting van de Zuiderzee de bescherming van het laaggelegen veengebied. Niet te vergelijken met de enorme sluiscomplexen bij Den Oever en Kornwerderzand


Ap geeft geeft de RescueMe lamp en de LED lenser een vaste plek hoog tegen het motorschot, boven de kajuittrap.


We lenen twee fietsen bij de vrolijke havenmeester en fietsen langs de dijk van het Markermeer naar het noorden. Volendam zijn we drie jaar geleden al geweest. Wat een verschrikkelijke, naar frites en kibbeling stinkende tourist-trap is dat geworden.

Edam is zeker zo leuk,  het is redelijk druk met toeristen,  uiteraard giechelende Chinezen maar ook opvallend veel Engelsen op zwaarbepakte toerfietsen (en met fietshelm...). Rondje Zuiderzee. Tja, in Engeland heb je niet zo'n mooie fietsknooppuntinfrastructuur.

We kopen een Volkskrant en nemen  traditiegetrouw koffie met wat lekkers bij bakker Mastenbroek net over de Dam



Tijd om te fietsen. Het polderlandschap, met uitgestrekte weidevelden en nog grote stukken trilveen is schitterend. Het lijkt wel of in dit gebied veel meer koeien buiten in de wei lopen dan in Friesland.
Een 'polderpanda' blijft ons nieuwsgierig aan kijken. (Blaarkoppen zijn natuurlijk de echte polderpanda's, maar deze komt aardig in de buurt.


Bij bijna alle boerderijen en huizen langs de dijk wordt met vlaggen geprotesteerd tegen de dijkverhoging langs de Markerwaard en het IJsselmeer. Het alternatief, een groot gemaal op de Houtribdijk, wordt nu onderzocht. Maar als de Waterschappen en RWS eenmaal iets in de kop hebben is het er moeilijk weer uit te krijgen. Ook al doen de advocaten en chirurgen, die in de dure dijkhuisjes in Durgerdam en Uitdam wonen, nog zo hun best.


Via Middelie fietsen we terug, doen nog wat boodschappen bij Deen en blijven nog even genieten van het oude, nog steeds operationele, Zuiderzeesluisje.



Terug aan boord is het nog schitterend weer. In de bakskist ligt nog een mooie Grillo uit Sicilie, een uurtje later ligt de Spaanse tortilla in de pan en de zon gaat mooi onder. Wat wil een mens nog meer !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten