donderdag 17 augustus 2017

Dag 58- Zomervakantie 2017 - Middelharnis

Woensdag 16 aug. - Een regendag in Middelharnis

Dit tweede deel van de vakantie is het weer wel erg wisselvallig. Voor vandaag wordt de hele dag regen voorspeld dus we spannen het regenzeil over de giek en maken er een rustige dag van.
's Morgens vroeg krijgen we een berichtje dat het niet goed gaat met onze vriend in het ziekenhuis van Bergen op Zoom en we bekijken de mogelijkheden om met de bus daarheen te gaan. In de loop van de dag knapt hij weer op gelukkig en mag hij waarschijnlijk morgen naar huis.

Middelharnis is een aardig stadje met veel historie. Als je over de smalle en niet erg hoge  'diek' loopt dan kun je je goed voorstellen wat er hier tijdens de ramp van 1953 gebeurd is. Op Goeree-Overflakkee vielen bijna 500 slachtoffers en in het streekmuseum is daar een permanente tentoonstelling over. Het blijft de bewoners van de Zeeuwse en Zuid-Hollands eilanden altijd bij:

“Hoe zij op de dijk worstelden met zandzakken en ander materiaal, het water over zagen stromen, de dijk doorbreken en de zwarte watermuur het land zagen ingulpen, alles vernielend wat hem in de weg stond. Hoe zij de door het water verraste mensen met hun gezin op de daken zagen zitten en hen niet helpen konden, hoe het ene huis na het andere verdween in de vloed. Hoe de kreten van hen, die ondergingen en het geloei van het opgesloten vee boven het gebrul van de storm uitklonken. Hoe, later, het water nader kroop naar de eerst nog gespaarde plaatsen en die langzaam overspoelde. Hoe zij weg moesten van hun geboortegrond, van hun dorp, en alles wat hen dierbaar was in de steek moesten laten. 
Zij zullen nooit vergeten!” 


In de haven tegenover ons ligt een mooie zeilkotter, de Mette Marie uit Rotterdam. Dat moet mooi zeilen zijn met zo'n schip al zullen de vissers die er in vaak barre omstandigheden mee voeren daar soms anders over gedacht hebben. Maar mooi dat dit varend erfgoed behouden blijft in een stichting.


Als het rond 16.00 h. opklaart maken we een dorpswandeling en doen boodschappen bij de Plus en nemen aan boord een Italiaans aperatiefje voordat we van de penne arrabiata smullen. Zo'n dagje relaxen is na twee dagen flink doorzeilen eigenlijk wel lekker. We liggen hier prima in de de mooie gemeentelijke jachthaven, met alles op loopafstand. Heel wat beter dan zo'n onpersoonlijke marina in Stellendam en toch maar een uurtje varen van de Haringvlietdam.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten