donderdag 10 augustus 2017

Dag 54 - Zomervakantie 2017 - Durgerdam naar IJmuiden

Donderdag 10 augustus 2017: Toch richting Zeeland !
  • Durgerdam - IJmuiden, 21 zm, totaal 448 zm
  • Vertrek 11.35 h. Aankomst  18.00 h.
  • Wind: N 2 krimpend en toenemend naar NW 3-4
  • Weer: bewolkt, ’s middags mooie opklaringen, 17 graden
Het weer is de laatste weken wisselvallig en de weerberichten zijn bijna elke dag een beetje mis. Vanmorgen werd voor vandaag een N 2 voorspeld en voor morgen N tot NW 2-3. Dat ziet er veelbelovend uit om toch richting Zeeland te gaan. 
Ineke gaat op de fiets om brood en de Volkskrant en rond half twaalf zijn we vaarklaar en varen naar de Schellingwoudebrug. Die draait precies om 12.00 h. en we kunnen direct doorvaren naar de Oranjesluizen. Daar liggen drie mooie, oude sleepbootjes te wachten, prachtig. Ap vraagt voor z'n 70e verjaardag (over twee jaar....) zo'n antiek slepertje met een 6-cylinder Kromhout.


In de sluis een praatje gemaakt met de schipper, zo'n slepertje verbruikt maar 4 liter (rode) diesel per uur op half vermogen en dat gaat hard zat !
Na de Oranjesluizen toch even in de bilge kijken of alles droog blijft. Grote Schrik, er staat 2 cm vloeistof. Ap proeft, smaakt naar diesel...... De Aeolus haven is niet ver, daar kregen we een boxje en Ap de bilge droogmaken. Gelukkig, het is zoet water, maar waar komt dat vandaan ? Nou, heel simpel, Ap had 's morgens water getankt en de flens van de vulopening bleek niet meer goed vast te zitten. Watertank leeggepompt en vrolijk verder naar IJmuiden, met een perfect lopende motor.

Het passeren van het Centraal Station is voor ons altijd bijzonder. Hier werd op 25 juni 2001 de Schone Waardin gedoopt door een halve fles champagne tegen het anker stuk te slaan.


Bij de nieuwe marina Amsterdam konden de zeilen omhoog en met een redelijk, meest lopend, windje waren we drie uur later bij de kleine sluis van IJmuiden. In de marina van IJmuiden is volop plek, Dat prestigeproject (waar nogal wat fout geld in zit) is lang niet zo vol dan 10 jaar geleden. Geen wonder met zulke hoge liggelden. Voor ons 7 meter bootje moeten we ruim 20 Euro betalen bij de betaalautomaat.

In de strandtent 'Zuidpier' gaan we een visje eten. Dat was een prima restaurant maar is nu ernstig ver-yupt. Geen 3 flinke sliptongen maar 3 tongfiletjes in Madeira saus uit de oven. Dat was Atlatische tongfilet uit Gambia van de Sligro. Ap bracht het op om er niks van te zeggen...
Het uitzicht over het strand is er niet minder mooi om.

Terug aan boord was het nog even een klusje om de vulslang van de waterzak opnieuw aan te sluiten, maar na een half uurtje ploeteren in de voorpiek zit alles weer vast en kan Ineke water tanken terwijl Ap met z'n kop in de voorpiek hangt om te kijken of alles goed gaat.

Morgen met een N tot NW wind richting Stellendam of Scheveningen, we hebben zin in de Noordzee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten