zaterdag 12 augustus 2017

Dag 56- Zomervakantie 2017 - A Bumpy Ride to Scheveningen

Zaterdag 12 augustus :  "Stroom mee en wind tegen, daar kan Ineke niet tegen" 

    • IJmuiden - Scheveningen , 29 zm, totaal 477 zm
  • Vertrek 10.30 h. Aankomst  15.15 h. h.
  • Wind: West 3-4
  • Weer: bewolkt, soms mooie opklaringen, 21 graden
Om 8 uur striemt de regen nog over de steigers en is het koud en grijs. Toch maar op tijd douchen, een krantje halen en zeilklaar maken. Om 10.00 h.klaart het op en komt zowaar het zonnetje er even bij. Aardig wat zeilboten vertrekken, sommigen richting Scheveningen, de meeste toerzeilers richting Noordzeekanaal en Markermeer. We besluiten om zuidwaarts te gaan !
In de havenmond al het grootzeil en de fok gehesen, eenmaal tussen de grote pieren is het een grote klotsbak. Dat is bijna altijd in IJmuiden met W wind en een flinke stroom die naar binnen of naar buiten loopt. Buiten de pieren wordt het iets minder, maar tot aan Scheveningen houden we een onregelmatige, stroom- tegen-wind-golfslag met steile golven van soms 1,5 m. 


IJmuiden verdwijnt snel uit beeld, we lopen 6 knopen over de grond en Ineke's zeeziektepil helpt redelijk al zijn dit niet haar favoriete zeiltochten. 

We varen tamelijk ver uit de kust langs Zandvoort, Noordwijk en Katwijk en de skyline van Den Haag is al van 10 zm te zien.
Binnenvaren in Scheveningen is altijd leuk, langs de Pier en het Kurhaus, maar de zee blijft nogal knobbelig en voor Ineke heeft het lang genoeg geduurd. Ap geniet volop: 'zout op mijn huid' heerlijk (o nee, dat boek gaat ergens anders over....)
In 4 uurtjes van pier naar pier, hoe mooi wil je het hebben !



Om 15.15 h. lopen we de haven binnen, in de voorhaven kun je de zeilen strijken en rustig de jachthaven binnenlopen. We moeten een keertje verhalen, maar we krijgen een mooie plek naast een vriendelijke Duitser en met uitzicht op de (dure) tapas bar. Ineke gaat havengeld betalen, niet schrikken: Euro 21,50 voor een nachtje, dat is nog duurder dan IJmuiden.

Vanavond komt dochter Judith langs. Prima eten bij het Turkse restaurant Liman aan de haven, heerlijke vegetarische mezzes , sis kebab en kofte. We bestellen voor 2 personen en krijgen het met ons drieen niet op.
's Avonds vuurwerk, er is een vuurwerkcompetitie bezig in Scheveningen en vanaf de haven is het mooi te zien.

Het weerbericht is goed, morgen zonnig en een NW 2-3 windje. Ideaal om langs de Maasmond naar Stellendam of liever nog iets verder, naar Middelharnis, te zeilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten