dinsdag 4 juli 2017

Dag 17 - Zomervakantie 2017 - Bij zonsopkomst van Borkum naar Juist

Dinsdag 4 juli  - Over het wad van Borkum naar Juist

  • Vertrek Borkum  05.40 h.  Aankomst Juist 08.40 h.
  • HW Juist : 08.22 h
  • Log : 15 zm  Totaal 149 zm
  • Wind: WNW 3-4 
  • Weer: Zonnig, fris, 18 gr. C.

Om 5 uur gaat de wekker, snel een boterham en een kop koffie en zeilklaar maken. We vertrekken samen met een Duitse en een Nedrlandse platbodem naar Juist over het Borkum Wattfahrwasser. Het is schitterend weer na een koude heldere nacht, de zon komt op en er staat een aangenaam maar koud windje. 


Met anderhalve knoop stroom mee schieten we lekker op en we varen de meeste tijd gelijk op met een Nederlandse platbodem. 


Op de Duitse wadden staan de tonnen en prikken veel dichter bij elkaar dan op het Nederlandse wad, en voor de zekerheid spijkeren ze op elke open prik ook nog een rood bordje (en op de dichte prikken een groen bordje)

In sommige bochtige geulen vaar je soms door een echte "Wattenstrasse" . Kan nooit mis gaan !



Onder de oostpunt van het eiland, vlak voordat de geul uitmondt in de Oostereems liggen veel zeehonden. Met de voedingrijke ebstroom komt daar veel vis, makreel en zo, naar binnen zwemmen, hapklare brokjes voor deze kleinere bruine zeehond.


Even verderop is de zee nog tamelijk onrustig, maar als we scherp naar stuurboord draaien, de Oostereems op, hebben we alles mee, wind, stroom, zonnetje, zeehonden, wat wil een waddenzeiler nog meer....? Nou als het aan Ineke lag flink hogere temperaturen !


Het laatste uur naar Juist was rustig varen met nog flink wat stroom mee. We konden een stuk afsteken over het Nordland Watt, daar stond al 2 m.water. Om 8.30 h.voeren we met HW de 8 jaar oude jachthaven van Juist binnen en vonden een mooi boxje met de kop in de wind. Zeilpakken afpellen, koffie en een boterham ,even een uurtje onder zeil en daarna het autoloze dorpje Juist in. Heerlijk om hier na 3 jaar weer terug te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten