dinsdag 25 juli 2017

Dag 37 - Zomervakantie 2017 - Ameland naar Harlingen

Maandag 24 juli :  Met mooi weer en weinig wind langs drie wantijen

  • Vertrek Ameland 08.00 h. 3,5 uur voor HW
  • Aankomst Harlingen haven : 15.15 h. 
  • Log : 29 zm  Totaal 312 zm
  • Minste diepte 1,10 m. bij wantij Kimstergat
  • Wind: NO 3, ,afnemend tot NO 1-2
  • Licht bewolkt, zonnig, 19 gr. C

Naast ons ligt een knutselboot van een jong stel met baby. De regentent, type caravanvoortent, is zeker 2 meter hoog en neemt al ons uitzicht weg. De schipper had ook een verlengsnoer aan elkaar geknoopt van wat oude snoeren, stekkers en contactdozen. Dat ging natuurlijk niet goed met alle regen, dus de stoppen vlogen er uit en zodoende  hadden de andere 7 boten die op dezelfde 220 V. aansluitkast zaten ook geen stroom ! Voor ons geen probleem, de Waeco koelbox doet het ook prima op 12 V. Al zou een zonnepaneeltje misschien toch nuttig zijn om niet meer afhankelijk te zijn van walstroom. Wordt zeker vervolgt na een naar verwachting stevige discussie met de schone waardin aan boord "Je zegt toch dat je net zo makkelijk de motor een half uurtje aan zet om de boordaccu op te laden......Ja schat, maar in een haven, voor anker in een stiltegebied, de klimaatverandering, enz. enz. "

Om half acht vertrekken ook de twee schepen naast ons en om acht uur varen we langs de veerboot , een beetje weemoedig, de haven uit. We gaan nu op Harlingen aan, de 4 mooie weken op de nederlandse en duitse wadden zijn voorbij gevlogen

Voor de tocht naar Harlingen kiezen we voor het Scheepsgat en het Vaarwater van de Zwarte Haan. Niet omdat dat zo'n mooie naam is, maar omdat Ap denkt dat we dan minder stroom tegen hebben met de flink doorstaande vloed. Dat komt niet helemaal uit, gelukkig maken we met alle zeilen bij een knoop of 5, maar op de GPS blijft  daar minder dan 3 knopen van over.

Geen probleem, we passeren de Zwarte Haan en het Vingegat mooi op tijd, alleen in het Kimstergat moet een kwartiertje de motor bij omdat we niet vast willen lopen in de zachte modder met afgaand tij. De contouren van Harlingen zijn al een poos te zien.


Om kwart over drie draaien we de haven van Harlingen binnen, even wachten tot de veerboot uit Terschelling en de sneldienst uit Vlieland binnen zijn.

De Tjerk Hiddes sluis draait vlotjes (en is erg vriendelijk voor jachtjes, met lange touwen aan de sluismuur). In Harlingen liggen we graag achter de sluis bij de WSV. Mooi rustig, goede voorzieningen en 5 min. lopen van de Noorderhaven. Daar is het misschien wat levendiger, maar het is een getijdehaven en het is niet iedereen gegund (zoals Frits Wester met z'n grote aluminium Noordkaper) om in een box te liggen.


Dat gedoe met wrijfhouten, lange meerlijnen en smalle hoge kadetrapjes in de Noorderhaven is not our cup of tea.
Om kwart voor vier liggen we in een klein boxje bij de HWSV.
Wandeling naar de stad, langs de Noorderhaven en de kleine straatjes daar achter, paar boodschappen doen en 's avonds de nasi opgemaakt, aangevuld met een bak bami van de HEMA.
Het weerbericht voor morgen is somber: regen en Noord 5-6 op het IJsselmeer We liggen goed hier en blijven nog een dagje in Harlingen !







Geen opmerkingen:

Een reactie posten