dinsdag 18 juli 2017

Dag 30 - Zomervakantie 2017 - Borkum naar Eilanderbalg

Maandag 17 juli - Zeilen, ankeren en bijna droogvallen !

  • Vertrek Borkum 13.00 h. 4,5 uur voor HW  
  • Aankomst Eilanderbalg EB 16: 18.45 h. 1,5 uur n HW
  • Log : 31 zm  Totaal 244 zm
  • Minste diepte 1,10 m. bij wantij Zuid Oost Lauwers
  • Wind: W 3-4  later afnemend en ruimend naar NW 2
  • Licht  bewolkt, zonnig, 18 gr. C.

De windverwachting van Windfinder, van het KNMI en de DWD was NNW 2-3, een mooie wind voor een bezeilde koers over het wad naar de oostpunt van Schiermonnikoog. Maar om 13.00 h. stond er een stevige W 4. We werden uitgezwaaid door Margreet en Geert, zij gaan later op de middag naar Juist.
In de Fisherbalje wind en veel stroom tegen, met 2,5 knoop richting Eems. 
Een loodsboot kwam ons met enorme hekgolven tegemoet, wat een geweld ! Daar achter de reddingsboot van Borkum.

Na een uurtje oop de motor konden bij het opdraaien van de Eems het grootzeil en de fok bij, voor de kluiver stond te veel wind. De vloedstroom stond stevig door en met 6 kts zeilden we naar de aanloop van de ZuidOoost Lauwers.
Er was aardig wat scheepvaart, een roll-on-roll-off (Japanse auto's brengen of Duitse auto's halen?) op weg naar Emden  passeerde Borkum en een supply vessel ging mooi achterlangs.




De oversteek van het Randzelgat en de Oude Eems duurde een half uurtje en we stoven de Zuidoost Lauwers in. Er lagen vier zeilboten te wachten totdat ze het wantij over konden, maar volgens de onvolprezen Quicktide App zou het voor ons geen probleem moeten zijn. En dat klopte, tot groot plezier van Ineke voeren we de 3 platbodems en een First voorbij. Bij de gele ton van het wantij bij ZOL 48 stond al 1,10 m.
Het was afwisselend zeilen en de motor bij. De W wind ruimde op het verkeerde moment naar NW, ook de Spruit was nu niet bezeild. Bijna overal tegenstroom, het duurde langer dan we hadden gedacht, pas om 18.30 h. zeilden we onderlangs de oostpunt richting de Jan van Gent van Gonnie en Joost die daar al een poosje lagen. Joost maakte een mooie foto van ons.


Ineke is al bezig om een paar lijnen en stootwillen klaar te leggen om even langszij te gaan. Nou, mooi niet! De Jan van Gent lag al droog te vallen en wij raakten ook even de bodem. Snel omdraaien dus en richting EB 16 om te ankeren.
Anker uit, totale stilte, om ons heen stak af en toe een zeehond z'n kop uit het water, veel vogels op de droogvallende platen. Tijd voor de Penne Amatriciana met een mooie Valpolicella Ripasso (van de Lidl in Borkum), de zon ging fraai onder, genieten !


Toen we ankerden gaf de dieptemeter 1,50 m. aan, dat leek ons genoeg. Nee dus, een uur voor LW begonnen we een beetje scheef te liggen en een half uur later met de pikhaak rondom de diepte meten en dat was niet meer dan 60 cm. Tja, het verval kan hier oplopen tot 3 meter, maar dat zocht Ap pas op toen we 30 graden scheef lagen.... Het was wel erg mooi om zo tussen de zandplaatjes te liggen.


Een uurtje na LW, zo rond 01.00 h. kwam het schip weer rechtop en konden we fatsoenlijk de kooi in. Een mooi avontuur, maar morgen toch maar dieper water op zoeken !

2 opmerkingen: