dinsdag 25 juli 2017

Dag 36 - Zomervakantie 2017 - Ameland

Zondag 23 juli - Fietsen en schuilen voor de regen

De Jumbo is van 9-12 open, dus Ap gaat op de fiets om verse broodjes en proviand voor vandaag en morgen. Het is half bewolkt, er staat een harde westen wind en dat zal heel de dag zo blijven.
Rond 11 uur loopt de haven behoorlijk vol. de schoolvakantie in Noord-Nederland en de bouwvak vakantie is begonnen ! De jachthaven van Vlieland is helemaal vol en op Terschelling liggen ze 4 rijen dik. Er komen daarom veel diepstekende jachten buitenom, via het Borndiep, naar Ameland.

Gisteravond roeide een erg mooie "Inuit-achtige" zeilkano de haven binnen. Toch maar eens een kijkje nemen en een praatje maken met de schipper (en zijn grote Husky).


De schipper, een vormgever/timmerman uit Amsterdam heeft de "Bombus M." zelf ontworpen en daarbij goed gekeken naar de zeilkano's in New Foundland en Alaska. De romp is van twee lagen Canadian cederwood, daartussen een laag geteerd canvas. Als tuigage een originele set van een houten BM-er. Diepgang 25 cm. midzwaard, geen motor (alleen voor op het IJ een verplicht klein bb-motortje). Schitterend bootje.

Rond 12 uur vaart de KiA Ora binnen, de NK 28C van Kees en Lydia. Zij hadden tot 5 jaar geleden een NB24, "Kompaan" en zij zijn meegeweest met de TZ tocht naar de Baai van de Somme in 2009.
Vanmiddag, na het fietsen naar de vuurtoren, gaan we hun ruime schip bekijken,

De haven is inmiddels mudjevol en de havenmeester geeft ook toestemming aan 6 chartertjalken om aan te meren, want in de andere waddenhavens is een plaats meer.



Rond 12.30 h. de buienradar maar weer eens bekeken. Er komen vanaf 14.00 h. flinke buien aan uit het westen, maar als we flink doorfietsen halen we net de mooie strandtent Sunset aan de westpunt. Nou nee dus, de buien komen veel eerder en vlak bij strandtent Ballum vielen de eerste druppels. Snel naar binnen, maar dat dachten alle mensen op het terras ook. Chaos dus, en net op tijd bemachtigen we een tafeltje en genieten van uitstekende Amelandse mosterdsoep en tomatensoep terwijl de regen neerklettert op het verlaten terras.



Na een klein uurtje is het weer droog en heben we een uurtje om droog bij de haven te komen. Boven het wad komen de volgende buien snel dichterbij, maar met de harde wind in de rug komen we droog in de haven.

Op de Kia Ora worden we warm welkom geheten in hun grote, overdekte kuip. Nespresso koffie, wat een luxe. Kees en Lydia zijn gastvrij als altijd en we verbzen ons over de ruimte in deze Noordkaper die maar 1,20 m. langer is dan onze NB24 (maar 70 cm breder en een stuk hoger.
Een mooi schip, maar we bliven trouw aan onze NorthBeach waar we zo aan verknocht zijn na 18 seizoenen varen.

's Avonds lekker nasi klaargemaakt en een ontwerpje gemaakt voor een nieuw huisje voor het contactslot. Wat er nu opzit is wel aan vervanging toe, thuis heb ik nog wat mooie plankjes liggen van Nicaraguaans mahonie, dat is weer een mooi winterklusje.


Na het eten bekijken we de weerkaarten en dat ziet er goed uit. Niet veel wind, maar uit de goede NO hoek en veel zon verwacht. Op naar Harlingen morgen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten