donderdag 6 juli 2017

Dag 18 en 19 - Zomervakantie 2017 - Fietsen en wandelen

Woensdag en Donderdag 5 en 6  juli   Fietsen en wandelen op Juist

Het smalle eiland Juist staat hoog in de top-tien van  onze favoriete bestemmingen. Geen auto's, scooters of brommers, mooie fiets- en wandelpaden en een gemoedelijke sfeer in de jachthaven en in het dorp.

Donderdagmorgen heeft Ineke eerst een was gedraaid en Ap weer eens de Yanmar ontlucht. Dat moet te vaak naar m'n zin, na deze vakantie eens kijken naar een automatische ontluchter, die schijnen te bestaan.

's Middags op de fiets langs de wadddendijk naar het oosten. Daar ligt een klein vliegveld, maar wel met een vrij lange betonnen startbaan. Zal nog wel uit WO 2 zijn, zoals veel constructies op deze eilanden.


Er komen vrij veel toeristen met zo'n 4 of 10-zitter, die betalen dan  Euro 120,- voor een snelle vlucht vanuit Norddeich en moeten vervolgens nog 40 min. met de airport taxi/paardentram naar het dorp. Dag tijdwinst  !


Bij het vliegveld is een uitstekend Italiaans restaurant met een mooi terras met uitzicht op de landingsbaan. Achter de betonnen landingsbaan ligt nog een grasbaan voor de vliegschool. Daar stijgen en landen elke 15 min. kleine Piper Cubs, en die kennen we nog van de vlieglessen van Stephan in Phoenix, Arizona.

Bij het restaurant gegeten, het was nog maar 17.00 h. eigenlijk geen tijdstip voor een Italiaan. Maar de Penne Arabbiatta  en Penne Amatriciana smaakten precies goed. Vrolijke italiaans/spaanse bediening, helemaal in orde.

Donderdag fietsen naar de schitterende westpunt van het eiland. Eerst boodschappen bij de Frishmarkt en de (dure) warme bakker. De rozijnen stute is niet te versmaden.
Er stond een pittige oostenwind, een stuk of 6 jachten voeren rond 9 uur uit richting Borkum, Schiermonnikoog (Ik kreeg nog een tip; bij Juist naar buiten, bovenlangs Borkum en bij de Spruit naar binnen) en Delzijl.
Wij fietsen met de wind mee naar het strand tegenover de Memmert, een steeds groter worder onbewoond eiland. Je vaart er vlak onderlangs op weg van Borkum naar Juist.


In de Juister Balje zou je mooi een nachtje kunnen ankeren, maar dat mag sinds een paar jaar niet meer. Het is nu een beschermd natuurgebied Zone 1. Je mag er varen of ankeren van 3 uur voor HW tot 3 uur na HW.


Om de westpunt te beschermen tegen zand- en duinafslag wordt veel gedaan aan aanplant van helmgras en ook zandsuppletie wordt steeds meer toegepast. Het eiland "wandelt" nog steeds een beetje van west naar oost, maar veel minder dan Schiermonnikoog.

Na een lange wandeltocht naar de verre westpunt was het sevig trappen tegen de straffe oostenwind. Gelukkig al snel een rustieke lunch boerderij in zicht waar dikke plakken krentenbrood met roomboter worden geserveerd en kartoffel salat mit wurst. Helemaal niet verkeerd na zo'n wandeling.


Nog 3 kwartier terug fietsen, tegen de wind over de waddendijk en genieten van een eenzame tureluur. Die hadden we op Schiermonnikoog al eerder gezien.

Nog even langs het strand van Juist gewandeld. Mooi aangelegde  wandelpaden, een chique Kurhaus hotel (prijskaart hangt buiten, snel doorlopen dus) en in de verte zicht op de volgebouwde westpunt van Norderney. Daar gaan we niet naartoe, veel te veel dagjesmensen die met 12 veerboten per dag worden aangevoerd.


Geen zin om te koken, dus broodje "nordseekrabben" (garnalen) met frietjes.
Rond 20.00 h. vertrok de veerpont naar Nordeich, al vroeg in het tij want het is bijna volle maan en er staat dus een paar decimeter meer water.


Wij gaan morgen ook weer het zeegat uit. Rond 9 uur naar Baltrum met een lopend W windje. Dat is in ieder geval de verwachting, maar  de windpijlen draaien alle kanten op dus we kijken morgen verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten