vrijdag 21 juli 2017

Dag 33 - Zomervakantie 2017 - Fronten trekken over Ameland

Donderdag 20 juli - Regen, wind en prachtige luchten

's Nachts heeft het hard geregend en de hele morgen blijft het regenachtig weer, met af en toe stevige buien en dan weer felle opklaringen. We kunnen erg genieten van dit typisch nederlandse zomerweer.

Bij de havenmeester liggen vanaf 09.30 h. de kranten, we zijn te laat voor de Volkskrant maar de NRC van gisteren is ook prima.
Ap maakt de bilge droog, er komt een halve puts water uit Juist uit, door het droogvallen duwt de modder het water in het pijpje van de talie van het midzwaard omhoog. Geert van de Windroos gaat komende winter een oplossing bedenken voor dit typische North Beach verschijnsel.

Het is geen weer om fietsen te huren, we wandelen tussen de buien door naar de Jumbo vlak bij de haven en doen inkopen om vanavond hutspot klaar te maken. Daar hebben we met deze regen en kou wel zin in.

's Avonds gaat het, na een paar felle buien, rond een uur of zeven plotseling hard waaien, er komt een front over en daat zit erg veel wind in.
'Komt regen voor wind, berg dan de zeilen gezwind'  schrijft Margreet op haar blog. Een paar uur later hebben zij op Juist hetzelfde fenomeen.


Het loopt tegen HW en het ene na het andere scherpe jacht loopt binnen. Die hebben het in het Westgat/Borndiep niet best gehad met die harde wind en ze hebben moeite om goed aan te leggen. Rond 8 uur stond er een serieuze ZW 7-8 en Ap gaat foto's maken van de kitesurfers aan de andere kant van de veerdam.
Een Marieholm (de Lupko uit Huizen) loopt binnen en wil aanmeren aan de twee grote jachten uit Scheveningen die voor ons liggen. Maar het gaat mis, de Lupko krijgt de kop niet door de wind en schampt met haar preekstoel de Schone Waardin.


Gelukkig geen schade, die paar krasjes op het berghout gaan er met een schuurpapiertje wel weer af. De jonge schipper van de Lupko komt gelijk aan boord om z'n excuses te maken en de schade op te nemen. Valt allemaal mee.
De ZW storm is inmiddels uitgeraasd en Ap maakt nog een paar foto's van het mooi wegtrekkende front.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten