zondag 9 juli 2017

Dag 22 - Zomervakantie 2017 - Genieten op Baltrum

Zondag 9 juli  -  Baltrum, parel van de wadden

"Stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is de diepste klank"

Het is stil op Baltrum, betoverend stil, stiller dan op Juist.
Geen dorpskern, nauwelijks paardentrams, weinig fietsen, rustige mensen die de hele dag  vriendelijk "moin" tegen elkaar en tegen ons zeggen.

Vanmorgen om acht uur een korte wandeling naar het wad, 5 min. lopen van de jachthaven. Alleen het geluid van wadvogels en het zachtjes ruisen van het opkomend water. 



Het jachthaventje van Baltrum ligt er goed bij, bij LW valt het gedeelte waar de jachtjes liggen niet droog en staat er aan de passantensteiger nog 1 meter water.




Vlakbij de boot scharrelen drie scholekters een smakelijk maaltje bij elkaar, nog niet gestoord door roofzuchtige meeuwen en bemanningen van jachtjes op weg naar de douche.



De Schone Waardin (de echte...) heeft mooi zicht op een scholekster met haar jong. Ze heeft net een meeuw met veel lawaai weggejaagd. Scholekster rules !


Na wat opruimen en klussen ( reparatie van een kabelsplitter, er zijn niet veel stroompunten hier) gaan we lekker wandelen. Stralend weer, heldere lucht met een NW windje.



Je kunt in 4 uur het hele eiland rondwandelen, maar wij kozen voor de 50% variant. Eerst langs het vliegveldje van Baltrum, dan over de waddendijk tot voorbij Ostdorf en dan de duinen in. Er ligt een hoge duin met een mooi uitzicht over de 3 eilanden Baltrum, Norderney en Langeroog.






Over een mooi duinpad kom je aan de noordkant van het eiland. Daar ligt een schitterend breed strand. Ongeveer een zeemijl uit de kust ligt een droogvallende zandbank ( een haak) en behalve 2 uur rondom HW vormt zich een rustige lagune van zeker 4 km lang. Daar wordt gezwommen, surfles gegeven en gevaren met zeekano's


De westkust van Baltrum is versterkt met bazalt, beton en lange strekdammen. Als dat er niet zou zijn was het eiland al lang verdwenen. Die kustwerken doen wel een beetje aan de glooing van de boulevard van Vlissingen denken. (Ja, daar zijn Ineke en Albert (toen nog Appie) opgegroeid, de Scheldestad met de mooiste boulevard van Europa).



Ook bazaltblokken worden gebruikt, maar de dijkenbouwers hier moeten eigenlijk in de leer bij de bazaltblokkenleggers van Westkapelle !


Na een boeiende wandeling van een uurtje of drie waren we rond zes uur terug bij het jachthaventje.

Tarieven:De rekening van de BBC is interessant:
Liggeld 12,- , stroom 2,- en Kurord tax 7,-  alles per dag. 
Voor twee nachten Euro 42,- contant betalen aan de aardige havenmeester.
Warme douches 50 cent, sanitair redelijk schoon, water op de steiger (eigen slang meenemen of lenen van vriendelijke duitser)
Fietshuur : geen. Fietsen wordt niet aangemoedigd.
Supermarkt en bakker op 10 min. lopen

Morgen nog een ochtend wandeling langs het wad, paar boodschappen doen en rond half elf, 3 uur voor  HW langs de zeehondenbank en het wantij naar Noorderney. We wilden graag verder naar Spiekeroog maar met de verwachte NO wind en daarna in de westelijk kwadrant, gaan we rustig aan terug, gebruik maken van een WOO, een window of opportunity. 

Rond 20 juli willen een weekje thuis zijn, daarna mogelijk richting Zeeland voor een afspraak met de Waarschepen De Waere en Pionier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten