woensdag 19 juli 2017

Dag 31 - Zomervakantie 2017 - Eilanderbalg naar Lauwersoog

Dinsdag 18 juli - Poedelen, poetsen en pannekoeken op het wad

  • Vertrek EB16 16.00 h 2 uur voor HW 
  • Aankomst Lauwersoog Waddenhaven 18.45 h half uur na LW
  • Log : 11 zm  Totaal 255 zm
  • Minste diepte 1,10 m. voor wantij Eilanderbalg
  • Wind: ONO 4-5  later toenemend en krimpend naar NNO 5-6 
  • Licht bewolkt, helder, zonnig, 20 gr. C.

Na het nachtelijke scheve avontuur hebben we de boot om 9 uur een halve mijl meer naar het oosten gelegd, in de vaargeul bij EB 16. Daar staat genoeg water bij LW (nou, krap aan...)
We hebben alle tijd, want pas na 16.00 h  kunnen we over het ondiepe en onregelmatige wantij van de Eilanderbalg. In de bakskist vond Ap nog een flacon pannekoekenmix, die smaakten opperbest.


Bij LW sond er nog 80 cm water onder de kielbalk. Mooie gelegenheid om te water te gaan en het radertje van het log te klaren. Ook de waterlijn goed schoongemaakt, daar zat nog een laag modder op van Juist ! En hoe diep is 80 cm ? Nou tot Ap z'n dijbeen !
De nieuwe, brede zwemtrap doet goed dienst, ook Ineke gaat zwemmen en klimt weer makkelijk aan boord.


In de verte ligt de Jan van Gent hoog op het zand, door de harde oostenwind worden de wadden een beetje leeggeblazen en het is de vraag of Gonnie en Joost met een verlaging van 30 cm nog los kunnen komen.


Het is genieten op het wad, de stilte, de wind, de vogels en een paar dikke zeehonden ver weg op de plaat. Heerlijk.


Om 16.00 h. gaan we anker op en zetten koers naar Schiermonnikoog. Het waait behoorlijk, O 5 en met alleen de fok bij lopen we nog 4 kts. Het wantij van de Eilanderbalg is nogal ondiep en tussen EB 11 en EB 7 raken we een paar keer de bodem. De betonning is niet erg nauwkeurig hier, maar met opkomend water geen probleem en al snel via het diepe Lutjewad richting Brakzand.
Met die harde NO wind vertrouwen we het niet om Schiermonnikoog ruim 2 uur na HW nog aan te lopen. Nauwelijks bezeild en geen leuk idee om in de Reegeul, vlak voor de haven vast te lopen.

We kiezen er voor om naar Lauwersoog te gaan en lopen rustig de haven binnen. De waddenhaven is flink opgeknapt sinds wij er 3 jaar geleden lagen. Nu mooie steigers met brede vingersteigers.
Schoon schip maken en een half uurtje later komt de Jan van Gent binnenvaren. Om 17.30 h. waren ze losgekomen. Je kunt hun spannende verhaal teruglezen op hun blog :  http://www.joostovermars.nl/zeilblog/

 Morgen gaan ze een dag zeilen op het Lauwersmeer voordat ze richting Jade en Weser gaan. Wij gaan rond 14.00 h. richting Ameland met die mooie oostenwind !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten