vrijdag 21 juli 2017

Dag 32 - Zomervakantie 2017 - Lauwersoog naar Ameland

Woensdag 19 juli : Onweersbuien trekken weg naar het NO, dus mooi zeilen naar Ameland

  • Vertrek Lauwersoog  15.30 h. 3,5 uur voor HW
  • Aankomst Ameland : 20.15 h. 
  • Log : 27 zm  Totaal 282 zm
  • Minste diepte 1,00 m. bij wantij Wieringerwad
  • Wind: ZO ,afnemend en ruimend naar ZZW 1-2 
  • Licht bewolkt, zonnig, 25 gr. C
Prima voorzieningen in de waddenhaven van Lauwersoog. De SEP kaarten van Leeuwarden en Giethoorn werken hier ook.
Naast ons llig een grote maar trailerbare trimaran uit Middelburg. Een bijzonder schip, gaat op de trailer mee naar Kroatie of Oostmahorn.

Rond koffietijd naar de Jan van Gent, zoals altijd erg gezellig met Gonnie en Joost. En informatief, ik weet nu hoe je over een clamcleat een lijntje maakt aan de zwemtrap die je dan vanuit het water los kan trekken. Klusje voor volgende week.


De Jan van Gent vertrekt om 12 uur naar de sluis om een dag te zeilen op het Lauwersmeer en boodschappen te doen in Zoutkamp. Vrijdag vertrekken ze richting Weser en Jade.

Aan de haven is een prima viswinkel, broodje garnaal en een stoofpotje vis. Lekker en een schitterend uitzicht over de haven of het Lauwersmeer. 
In de winkel 4 tongetjes gekocht om vanavond in Ameland te bakken.

KNMI geeft een waarschuwing voor felle onweersbuien voor het NO van Nederland. Op de buienradar mooi te volgen (hoe deden we dat 15 jaar geleden toch...?) en toen bleek dat het onweer ten zuiden langs trok richting Duitse wadden maken we om 15.30 voor en achter. 
Het is zonnig weer en terwijl de vierdaagse zucht onder een hitteolf is het op de wadden aangenaam.met een lekkere bries en een graad of 25 C. De zeilbroeken kunnen aan de haak blijven!

Met alleen de fok voeren we redelijk snel over de Zoutkamperlaag. Een tonnenlegger was bezig om de groene ton Z9 te verplaatsen en de veerboot naar Schiermonnikoog ging bij de Glinder stuurboord uit, dezelfde route die we op 26 juni, ruim 3 weken geleden, met 6 North Beaches voeren.



Door de doorstaande oostelijke wind is er een verlaging van de waterstand van 20-30 cm, maar omdat we een half uur later vertrokken varen we makkelijk over de 3 wantijen onder de Engelsmanplaat en Ameland. Bij het Wierumerwad stond nog 20 cm water onder de kiel. het grootzeil gaat er bij en even later ook de kluiver, it's a gentlemens ride again !
Rond 19.00 h. gaat de wind ruimen naar ZZW, maar bijna de hele route blijft mooi bezeild en om 20.00 h. lopen we Ameland aan in het avondlicht.


Ten oosten van de  jachthaven van Ameland wordt gewerkt aan dijkversterking. Er is een tijdelijke (?) dam gelegd vlak ten oosten van de steiger waar de bruine vloot normaal afmeert, daardoor is er nu maar plek voor 2 tjalken.
Het lijkt vanaf de veersteiger redelijk vol in de haven, maar dat valt mee.

Terwijl we een plekje zoeken in de haven horen we: "Hey, Schone Waardin, Frankrijk!" Het zijn Rob en Piet van de Aju, in 2009 zaten zij bij de TZ tocht naar de baai van de Somme. Rob heeft z'n boot verkocht en de twee mannen hadden nu een Cornish Crabber gehuurd in Oostmahorn.
We meren rustig af als 3e in de rij naast een aardige Antwerpenaar en  Rob en Piet komen een borrel halen. Dat was een leuke verrassing ! Na een uurtje stappen ze op en gaan we 4 tongetjes in de pan gooien, smullen !

Zoals de weers- en windverwachting nu is blijven we een dag of 4 op Ameland. Fietsen huren bij Kievit aan de haven en genieten van dit mooie eiland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten