woensdag 26 juli 2017

Dag 38 - Zomervakantie 2017 - Harlingen

Dinsdag 26 juli - Dag in Harlingen

Harlingen profileert zich als "de enige havenstad in Friesland die direct aan open zee ligt" (Lauwersoog is Gronings......)
Actieve havensteden hebben voor ons altijd iets bijzonders en Harlingen heeft die mooie combinatie van kleine koopvaardij, vissersvloot, veerboten naar Vlieland en Ameland,  de bruine vloot en drie jachthavens.
We komen hier bijna elk jaar en blijven nu graag een extra dag, ook al omdat het geen lekker weer is om te zeilen.


Dinsdag om half tien eerst 10 min. lopen naar de HEMA voor een lekker ontbijtje. Een korte stadswandeling volgt en we blijven een poosje kijken op de nieuwe dijkversterking bij het westelijk havenhoofd. In de dijkversterking (als laatste van Nederland op Deltahoogte) is een elegante coupure aangebracht voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten.


Het waait nog aardig, NO 4-5 en rond hoogwater komen jachten binnen uit Terschelling en Ameland
en varen anderen weer uit met de ebstroom naar Kornwerderzand. Het is een mooi gezicht daar boven op de nieuwe dijk.


In het kleine maar boeiende museum Hannemahuis loopt een kleine expositie over 'haar' vooral leuk om te zien hoe haardracht een rol speelt in de politiek, de mode en de muziekindustrie.
We vullen een enquĂȘte in en krijgen een leuk Rembrandt-in-zwart-wit kwartet als attentie.


We kopen in het museum nog wat kaarten van Marius van Dokkum, doen nog wat inkopen en boodschappen voor vanavond en vinden bij de Intertoys eindelijk een reisuitvoering (in mooi blikje) van Rummicub. Onze oude versie is bij Sandra op Malta achtergebleven.
We lopen langs de winkel / kantoor van de sleepboot "Holland" die door vrijwilligers in de vaart wordt gehouden. De Holland was eind jarig zestig een grote concurrent van Wijsmuller in IJmuiden waar ik toen als 2e stuurman voer op o.a. de Titan, de Utrecht en de Jacob van Heemskerk. De Wadden en de Noordzee ten noorden daarvan was het territorium van de Holland van Doeksen en de Elbe van Smit.
Praatje gemaakt in de winkel en mogelijk geef ik me op als vrijwilliger/stuurman op de Holland

Voor een uitgebreid reisverslag van al het moois dat Harlingen verder te bieden heeft verwijs ik naar het mooie blog van El en Toine.
http://www.elsentoine.com/zomercruise2015/dagoverzicht/dag6.htm

's Middags knapt het weer aardig op en gaan we ons ontfermen over de gehaktballetjes, sperziebonen en aardappelen. De taakverdeling aan boord wordt weer eens pijnlijk duidelijk uit deze twee foto's !




Morgen nog wat klusjes aan de boot en rond 13.00 h vertrekken we richting Kornwerderzand en Workum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten