donderdag 6 juli 2017

Dag 18 - Zomervakantie 2017 - De jachthaven van Juist

Woensdag 5 juli  -  Het verhaal van de jachthaven van Juist.

In 2009 waren wij voor het eerst met de Schone Waardin in de haven van Juist. Er was een klein droogvallend verenigingshaventje en daar mochten passanten niet in. Afmeren dus aan de westkade van de veer- en overslaghaven, met bijna 3 meter verval was dat geen lolletje. Er kwamen eigenlijk alleen maar platbodems en een enkele Cornish Crabber en NB24 ( o.a. de Noorderzon). We lagen in 2009 net afgemeerd en het skutsje "Vriendschap" komt binnen lopen. We kennen schipper Bernard uit de periode 1988-1991 in Nicaragua, hij was in Juigalpa nog samen met partner Coby, ook een schipperse van de Vriendschap.
's Avonds gezellig borrelen bij ons aan boord en de volgende morgen koffie in de roef van het fraaie skutsje.

In 2009 werd er al gebouwd aan het prestige project van Juist : een moderne jachthaven waar ook grotere jachten tot 1,60 m. diepgang binnen konden lopen. In 2010 was de bouw afgerond en lag er inderdaad een mooie haven met een groot, mooi  kunstwerk op de kop van de steiger, stevige drijfsteigers en goed sanitair, Laat de Bavaria's 35 en Hanse's 36 maar komen !

Bij de aanleg werd advies gevraagd bij Nederlandse waterbouw ingenieurs en experts uit Schiermonnikoog , maar hun oplossing werd te duur bevonden. Nog geen 3 jaar later was de jachthaven ruim 1 meter dichtgeslibt en kwam er geen Bavaria meer binnen !

Wat ook niet helpt is het feit dat drie partijen zeggenschap hebben over een deel van het havencomplex: de deelstaat gaat over de aanloopgeul, de gemeente Juist over de veerhaven en de Segelklub Juist pacht de jachthaven van de gemeente en is daarvoor verantwoordelijk.
En die Segelklub ontvangt elk jaar minder jachten en kan het niet opbrengen om de jachthaven helemaal te laten uitbaggeren en een constructie te bouwen tegen het snelle dichtslibben.

Er is nu gekozen voor een halve oplossing. Elk voorjaar wordt in het gedeelte van de jachthaven waar de jachten varen en liggen ongeveer 80 cm slib gebaggerd. Daarmee is de haven toegankelijk voor schepen tot 1,20 m. diepgang van 2 uur voor tot 2 uur na HW. En voor een NB24 of platbodem nog wat ruimer. Ook de aanloop en de veerhaven worden elk voorjaar gebaggerd.

Plannen zijn nu om de oostelijke en noordelijke steiger van de jachthaven op te offeren aan het slib, en dan de 40% kleinere haven weer op diepte te brengen. We gaan het zien !

Een heel verhaal, vanmorgen verteld door onze buurman, een gepensioneerde waddengids uit Juist.
Hier onder wat foto's ter illustratie.

Maar  wat er ook gebeurt, de komende jaren kunnen wij met onze 85 cm diepgang nog vaak dit schitterende eiland aanlopen !


2 uur voor LW. Er staat nog wat water in de geultjes, maar alles ligt vast in de zachte modder.

2 ,5 uur voor HW - Platbodems en North Beaches kunnen al uitvaren
2 uur voor LW - de veerboot en zeehondenboot liggen vast.. De reddingsboot kan er nog uit.

2 uur voor HW - de veerboot naar Norddeich vertrekt .

2 uur voor LW. Het zuidelijk en oostelijk gedeelte van de jachthaven  dat niet wordt gebaggerd. De wal van klei ligt er ruim 1 meter hoger. De westelijke ingang van de jachthaven laat al het slik 2 keer per etmaal vrolijk  binnen stromen.

Nog wat tarieven van Juist:

Liggeld 11 Euro,  Service Tax 2 Euro (douches, stroom), Kurord tax 7 Euro !

Fietshuur bij Heike :  7 Euro per dag voor degelijke 3-speed Batavus fietsen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten