maandag 16 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 19 - Breskens naar Blankenberghe

Zondag 15 juli - Veel stroom en weinig wind 

  • Breskens - Blankenberghe 22 zm - totaal 266 zm 
  • Vertrek 06.45 h. Aankomst 11.30 h.
  • Wind: O-NO 2-3 later windstil 
  • Weer: Zonnig, 26 gr. C.
Om 4 uur is het hoog water in Breskens, twee uur later gaat de stroom goed mee lopen. Om half zes komt Thijs aan boord, een oud-collega van Ineke uit de tijd dat we nog in Zeeland woonden. Thijs woont in Groede, 20 min. fietsen van Breskens. Hij neemt een lekker zelfgebakken rozijnen-notenbrood mee.
Om zeven uur hijsen we de zeilen, er staat weinig wind, en ook nog van achter, maar de 3 kt stroom maakt veel goed. Het was gisteren nieuwe maan, en ook nog oostenwind, dus dat wil wel stromen op de Westerschelde.
We zijn snel ter hoogte van Cadzand, lelijke hoogbouw en een moderne nieuwe jachthaven. We varen er met 6 kts over de grond voorbij. Bij het grote havenhoofd van Zeebrugge valt de wind weg en de laatste 3 zm doen we rustig op de motor.



Bij  het havenhoofd van Blankenberghe, de 'staketsels', is een zeewijding aan de gang. Dat doet de pastoor 1 keer in de maand en de gerestaureerde Jacqueline Denise  is een van de gelukkigen.
Het doet ons denken aan de rituelen bij de Virgen de Urqupina in Quillacollo, Bolivia. Als de Bolivianen een nieuwe auto of motor of ijskast nodig hadden dan brachten ze een mini-exemplaar (vaak een blikken autootje of zo) naar de Virgen bovenop de berg en lieten dat zegenen. Dan kwam de echte auto vanzelf naar je toe !




Het was even zoeken naar de aangegeven box bij de Vrije Noordzee Zeilers, maar na twee keer verhalen kregen we een mooie plek aan de lange steiger, juist onder de promenade.

Ap gaat schoon schip maken en Ineke en Thijs gaan een broodje eten in de stad en herinneringen ophalen. Voor Ap is het tijd voor de middagrust, maar eerst het driehoekige Gamma zonnescherm ophangen. Dank aan de Kuum voor deze tip !
Na een dik uurtje komen Ineke en Thijs terug, we drinken koffie en Thijs neemt de kusttram naar Knokke en verder met de bus naar Breskens.

Ap kijkt nog even naar de finale van de WK en ziet Frankrijk met 4-2 winnen van Kroatië. 
's Avonds hebben we een prima diner bij ons favoriete restaurant 'de Paravang' aan de kop van de oude haven. Voor Ineke een potje Vlaams stoofvlees, voor Ap uiteraard de 'mosselen natuur'  

Nog een wandeling over de boulevard op zoek naar een ijsje. Maar alles dicht en we zijn allebei moe van een lange, warme dag en kruipen vroeg de koffer in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten