maandag 30 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 33 en 34 - Verwaaid in Boulogne

Zaterdag en zondag 28 en 29 juli: weekend in Boulogne

In Frankrijk moet je volgens ons naar de Franse weerberichten kijken en wij gebruiken dan het liefst  de sites van Meteofrance, b.v. het weerbericht voor 7 dagen voor het gebied tussen de Belgische grens en de Somme baai:

http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-marine/bulletin/cote/frontiere-belge-a-baie-de-somme

Meteofrance gaf op donderdag al aan dat er een paar koufronten, met wind en neerslag, zouden overtrekken op zaterdag en zondag.Nou, dat klopte, ZZW wind 5-6 en buiige neerslag. (Meteofrance noteert dan SSE 5-6, Sud Sud Ouest dus, dat is in het begin verwarrend)

Wij blij dat we niet verwaaid in Le Treport liggen, maar in het gezellige Boulogne ! Zaterdagmorgen gaat Ap al vroeg nar de visstalletjes om verse krabbenpoten. De vissers van Boulogne zijn falikant tegen de Nederlandse pulsvissers en laten dat ook goed zien:


Ik denk dat ze wel een punt hebben met het Europese verbod. In het gebied voor de kust van Boulogne waar deze kleine lijn-, sleepnet- en  staand want vissers opereren mogen geen Nederlandse kotters komen die alles komen leegvissen met zware boomkorren of pulsvisserij. Hier in Boulogne vindt je bij de viskramen dan ook hele grote tongen en schollen, van wel 40 cm lang. Die kom je in de aan Nederland toegewezen visgronden niet meer tegen.
Zie ook het fantastische boek "De zee van toen", verhalen van Oostendse vissers vanaf de jaren 50 tot nu.
Maar goed, de discussie zal nog lang gevoerd worden op Europees, Vlissings en Urker niveau.

's Middags is het aardig opgeklaard en maken we een wandeling door het winkelgied van Boulogne. Erg gezellig, straat bandjes, dure winkels en goedkope terrasjes en we strijken rond 5 uur neer op een terras bij een klein cafe en bestellen voor Euro 4,50 een karaf heerlijke rosé.


Boulogne was tot juni 1944 redelijk ongeschonden gebleven, maar op 15 juni 1944 hebben de geallieerden het hele havengebied platgegooid met hele zware bommen. De binnenstad bleef gespaard en in het havengebied werden in de 50-er jaren  grote vierkante  appartementencomplexen gebouwd in de stijl 'architecture brutalism'.  Kwestie van smaak, maar opvallend  en functioneel is het zeker


's Avonds aan boord lekker lekkere baguettes met verse krab, een goede mayonaise en een glas Listel rose.

Zondagmorgen 29 juli, was alles kletsnat, het had hard geregend. Heerlijk, de temperatuur was rond de 20 C. en het zonnetje komt er af en toe door.
Een week geleden lag het hier stampvol met o.a. 11 schepen van de Toerzeilers en 15 schepen die meevaren met een flottielje van Ocean People. Ik maakte een praatje met de schipper van een Beneteau Ocean 50, met een Scilly vlaggetje in het want. Hij had het schip nu twee jaar en was vorig jaar met dezelfde club naar Noorwegen geweest. Ja, dat was wel erg veel motoren, want het vaarplan moet voltooid worden.


Ocean People vraagt tussen de Euro 1800,- en 2400,- voor de begeleiding van een tocht van 4 weken naar de Scilly Islands. Zelf zeekaarten (verplicht pakket) en havengelden betalen. Ik maakte de schipper (bekend gezicht, plastisch chirurg van TV ?) attent op de Toerzeilers, die doen het voor Euro 75,-, maar dat vond hij niet zo'n fijne opmerking. Nou ja, je zeilt natuurlijk wel met gelijkgestemden, maar 'very Scilly' indeed.

http://www.oceanpeople.nl/ac-zeil-sailscilly-2018-leesmeer.htm

De groep Toerzeilers was onderweg naar de Kanaal eilanden en gingen twee lange trips maken, van  meer dan 70 zm naar Fecamps en verder naar Cherbourg. Dat zijn toch dagtochten waar wij het type zeilers niet voor zijn en ook het schip niet voor hebben. Dan liever naar Etaples, Gravelines of Valerie sur Sommes.

We besluiten om toch maar eens naar Nausicaa te gaan, het grootste zeeaquarium van Europa. We kijgen 3 Euro seniorenkorting en gaan vlot naar binnen. Wel een beetje druk met gezinnen met kinderen.
Het viel ons een beetje tegen, weinig variëteit in species en voor de publiekstrekkers, een witte haai, een paar tijgerhaaien en grote manta's, is het natuurlijk erg zielig in zo-n aquarium.
En we maken natuurlijk de fout door dit op een regenachtige zondagmiddag te doen, gegarandeerde topdrukte.




Ap houdt het na 1 paviljoen voor gezien, Ineke bezoekt ook nog paviljoen nr. 2. Ondertussen zit Ap in het restaurant verlangend te kijken naar de havenmond van Boulogne. Beetje miezerig, maar morgen wordt het beter en zeilen we de havenmond uit, richting Calais !









Geen opmerkingen:

Een reactie posten